A hónap homeo szere

A hónap homeopátiás szere a növényi birodalomból

LILIUM TIGRINUM – Lilium lancifolium - Tigrisliliom


Hatóterülete: vénás keringés, női nemi szervek (méh, petefészek), szív, rectum, hólyag, idegek, bal oldal.

Alumina


A homeopátiás Alumina hat az agy-gerincvelő tengelyre, progresszív paralitikus és tabes dorsalis jellegű zavarok mutatkoznak. Mentálisan belassult, zavart gondolkodás jellemzi, a beteg úgy érzi, mint aki már elkésett mindennel, ennek ellensúlyozása a… Tovább

FORMICA RUFA – Erdei vöröshangya


Hirtelen jelentkező, nyugtalansággal járó reumatikus vagy köszvényes fájdalmak szere. Erős szagú éjszakai izzadás, általános bágyadtság jelentkezik. Túlságosan nehéznek érzi a fejét a beteg: periodikusan visszatérő fejfájások, hosszan tartó fejfájások lépnek fel. Jellemző a bőrviszketés, a bőr… Tovább

CHINA RUBRA - China pubescens, Cinchona succirubra - kínafakéreg (kininfa, jezsuitakéregfa)


Folyadékvesztéssel járó állapotokban, kimerítő betegségek utáni lábadozáskor, gázosodással járó posztoperatív állapotban. Vizes, fájdalmatlan, legyengítő hasmenés esetén.

Teltségérzéssel és étvágytalansággal járó gyomorpanaszokra, ahol úgy érzi a beteg, hogy nem mozdul gyomrában az étel… Tovább

CAPSICUM ANNUUM - Paprika

CAPSICUM ANNUUM - Paprika


Alkalmazás: A Capsicum igen intenzív hatást gyakorol a nyálkahártyákra, különösen erős hatása van a processus mastoideusra (közvetlenül a fül mögött található üreges csont). Az orr és az arc kipirul, ugyanakkor hideg...

RHODODENDRON- Rhododendron chrysanthum- Havasszépe

RHODODENDRON- Rhododendron chrysanthum- Havasszépe


Alkalmazás: Különösen a kötőszövetet, a kisebb ízületeket és a csontokat támadja meg. A szeles, hideg-nedves időjárásra való érzékenység még akkor is fennáll, ha a páciens a házban tartózkodik. Húzó, szaggató fájdalmat érez a fejbőr alatt, mintha árammal lenne tele...

HYDRASTIS, Hydrastis canadensis- Kanadai gyömbér

HYDRASTIS, Hydrastis canadensis- Kanadai gyömbér


Főként a torokban (garatcsorgás), a gyomorban, az anyaméhben és a húgycsőben jelentkezik a gyulladás. A nyálkahártya jellegzetesen sűrű, sárga, nyúlós és maró váladékot termel. A Hydrastist gyakran alkalmazzák idős, gyengélkedő és lesoványodott páciensek kezelésében...

GELSEMIUM - Gelsemium sempervirens - Örökzöld harangjázmin


Előfordulás: Száraz erdőkben, cserjésekben. Észak- Amerika déli részén, Közép-Amerikában. Hatóterület: Központi idegrendszer, érző és mozgató perifériás idegek, szemizmok, szív, női nemi szervek, gyomor-bélcsatorna.

AESCULUS, Aesculus hippocastanum- Vadgesztenye


Előfordulás: Hazája Délkelet-Európa, Nyugat-Ázsia, díszfaként is ültetik. Vezértünetek: A kismedence területén jelentkező, aranyérrel járó pangás; makacs székrekedés; a májkapuér és a perifériás vénák pangása; rheumás panaszok a keresztcsont területén és az ileosacralis izületekben, visszerek… Tovább

Dr. Turcsányi Gábor és. Dr. Siller Irén felvétele, Faj: Apró csalán (Urtica urens)

URTICA, Apró csalán - Urtica urens


Növénycsalád: Urticaceae-Csalánfélék. Előfordulás: Nitrogénben gazdag talajokon, világszerte elterjedt. Hatóterület: A csalán különösen a bőrre, a mellmirigyekre, a húgyúti-nemi traktusra, az izmokra és az ízületekre hat.

Drosera Rotundifolia - Kereklevelű harmatfű

Drosera Rotundifolia - Kereklevelű harmatfű


Növénycsalád: Droseraceae-Harmatfűfélék. Előfordulás: Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika lápos területein élő húsevő növényfaj. Vezértünetek: Éjszaka, mellkasi fájdalommal járó, rohamokban jelentkező görcsös köhögés, miközben a páciens oldalról fogja a mellkasát.

EUPATORIUM PERFOLIATUM - Átnőtt levelű sédkender

EUPATORIUM PERFOLIATUM - Átnőtt levelű sédkender


Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak  Előfordulás: Nedves termőhelyeken, Észak-Amerika keleti vidékén  Hatóterület: Influenza, megfázások, hólyagérzékenység, akut gyomorhurut lázas infekciók esetén.

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce


Növénycsalád: Anacardiaceae-Szömörcefélék Előfordulás: Észak-Amerika erdeiben Vezértünetek: Feltűnő a nyugtalanság és a fájdalmak folyamatos mozgás általi enyhülése.

GALPHIMIA GLAUCA, Thryallis, Galfimia

GALPHIMIA GLAUCA, Thryallis, Galfimia


Növénycsalád: Malpighiaceae- Malpighicserje-félék. Előfordulás: A trópusi Közép-Amerikában Mexikótól Guatemaláig, díszcserjeként is termesztik.

IRIS, Foltos nőszirom - Iris versicolor

IRIS, Foltos nőszirom - Iris versicolor


IRIS, Foltos nőszirom- Iris versicolor- neve a görög szivárvány szóból ered. Növénycsalád: Nősziromfélék-Iridaceae. Előfordulás: Nedves réteken és cserjésekben. Észak-Amerika keleti vidékén. Dísznövényként Európában is termesztik.

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin


Növénycsalád: Ranunculaceae-Boglárkafélék. Előfordulás: Közép- és Kelet-Európában, száraz gyepekben, ritkás erdei fenyvesben.

Colchicum autumnale - Őszi kikerics

Colchicum autumnale - Őszi kikerics


COLCHICUM - Colchicum autumnale - Őszi kikerics - Őszike (Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát). Növénycsalád: Liliaceae- Liliomfélék.

Crataegus monogyna (disznókörte)

Crataegus monogyna (disznókörte)


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett, homeopátiás alkalmazása is népszerű. Lássuk, mit tud a homeopátiás galagonya?

Calendula officinalis - Kerti körömvirág

Calendula officinalis - Kerti körömvirág


Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak. Előfordulás: Júniustól szeptemberig virágzik, és gyorsan szaporodik. Régi gyógy- és dísznövény, származása bizonytalan. Fő tünetek: Szakított sebek és zúzódásos hatékony szere.

OLEANDER - Nerium oleander

OLEANDER - Nerium oleander


Növénycsalád: Apocynaceae- Meténgfélék. Előfordulás: Földközi tenger térsége, Kisázsia, Délkelet-Európa. Vezértünetek: idegrendszer, szív, emésztőtraktus, bőr.

Az év gyógynövénye 2015-ben: Galagonya (Crataegus)

Az év gyógynövénye 2015-ben: Galagonya (Crataegus)


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett homeopátiás alkalmazása is népszerű.

Adonis vernalis, Tavaszi hérics


Ranunculaceae - Boglárkafélék. Vezértünetek: Az Adonis a szívre hat és szabályozza a pulzust.

CROCUS SATIVUS - Jóféle sáfrány


Család: Iridaceae - Nősziromfélék. Vezértünetek: A sáfrány az idegekre és a kedélyállapotra és a méhre hat. Vikariáló orrvérzések.

BRYONIA - Bryonia cretica - Fehér földitök, gönye


Család: Cucurbitaceae- Tökfélék. Előfordulás: Cserjésekben, sövényekben, kerítések mentén ültetik is. Dél-és Közép-Európában, Észak-Afrikában.

Cyclamen - Cyclamen purpurascens - Erdei ciklámen


A téli időszak egyik kedvelt virágos növénye. Nagy „Női szer” amely kimondottan a női nemi szervekre, a menstruációs ciklusra és az idegrendszerre hat. Vérszegény, fáradékony emberek szere, akik álmosak, szomorúak és önváddal küzdenek.

GRÁNÁTALMA- Punica granatum- Afrodité gyümölcse


Nyugat és Közép-Ázsia és a Földközi tenger térsége, nálunk inkább dísznövényként honos. A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), ill. az abból képzett granatus (magvas) melléknév.

DULCAMARA - Solanum dulcamara - Ebszőlő csucsor


A „vénasszonyok nyara” gyakran alkalmazott szere. Meleg nappalok, hideg éjszakák, átázás, hideg, nedvesség és lehűlés, alulról való átfázás által kiváltott állapotok esetén alkalmazandó. 

CONVALLARIA MAJALIS - Májusi gyöngyvirág - Convallariaceae


A májusban virágzó, dísznövényként is ismert, bájos, illatos, ezért parfümök alapanyagát is képező virág fontos homeopátiás növény. Támogatja és szabályozza a szívműködést. A „dohányos szív” egyik legjobb szere.

CHELIDONIUM MAJUS - Vérehulló fecskefű (Papaveraceae-mákfélék)


A réteken, bozótosban, utak mentén nő Európában, Ázsiában.

BELLIS PERENNIS - Százszorszép (Fészkesvirágzatúak-Asteraceae)


A szülő anyák „árnikája”: a hasi és medencei szervek mélyebb szöveteit érintő traumákat és/vagy operációkat (pl. császármetszés) követően alkalmazzák.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.