A homeopátiás szerekről

A homeopátiás monokomponensű (egyfajta alapanyagból készült) gyógyító szereket gyógyszergyárban állítják elő gyógyszerkönyvi előírások szigorú betartásával. Többségük magyarországi patikákban is elérhetők, többnyire pici golyócskák formájában. Az üvegek címkéjén feltüntetik a szer nevét, egy betűt és egy számot.

Mit jelentenek ezek?

A név azt a növényt, ásványi vagy más anyagot nevezi meg, amiből a homeopátiás szer készül.

A homeopátiás gyógyszert potenciálással állítják elő. E különleges művelet során egymás utáni hígításokat készítenek mindig egyforma arányban, s eközben minden egyes hígítási lépést meghatározott számú erőteljes rázás, azaz dinamizálás követ. A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg: C - százszoros, tehát egy-egy lépésben 1:100 arányú a hígítás; a D - tízszeres, tehát egy-egy lépésben 1:10 arányú a hígítás, végig az előállítás során. A számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás. Például az Arnica C6 feliratú homeopátiás gyógyszer az Arnica montana (hegyi árnika) növényből készült, minden lépésben 1:100 arányban hígítottak, és hatszor történt a hígítás és rázás.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 24.

Az egykomponensű, más néven mono-készítmények, egyfajta kiindulási anyagból készülnek, nem rendelkeznek javallattal, mert ezeket a homeopata a páciens tünetképének megfelelően választja. Ugyanaz a szer adható pl. torokgyulladásra, izületi fájdalomra, fejfájásra, stb., ha a páciens tüneteinek összképe az ún. betegségkép megfeleltethető ugyanannak a gyógyszerképnek. Tehát, például ha az Apis mellificára jellemző tünetkép van jelen az előbb felsorolt diagnózisoknál, akkor az Apis a választandó szer. 

Fordítva is igaz a történet. Ha mondjuk öt torokgyulladásban szenvedő páciens ötféle tünetképpel jön, akkor mindegyik a rá jellemző tünetegyüttesnek megfelelő szert kapja majd. Az egyik lehet, hogy Apist, a másik Phosphorust, a harmadik Mercuriust, és így tovább.

A komplex vagy más néven többkomponensű szerekkel más a helyzet. 

Mint a komplex szó is mutatja ezek több, esetenként négy-öt-hat, akár több, potenciált szert tartalmaznak, egyidejűleg. A szereket úgy válogatják össze, hogy az egy-egy diagnózisban (pl. torokgyulladásban) leggyakrabban, sikeresen használt mono-szereket kötik csokorba. Így ezek a készítmények javallattal rendelkeznek, pl. torokgyulladásra, megfázásra, köhögésre, álmatlanságra, stb. A szer elnevezése is utal a javallatra. 

A fentiekből következik, hogy a komplexek alkalmazása nem kíván homeopátiás képzettséget. Csak el kell olvasni, hogy mire valók és máris szedhetők. A klasszikus homeopátiával gyógyító orvos nem szeret komplex homeopátiás szert alkalmazni, ennek adása ugyanis, nem feleltethető meg a homeopátia egyes számú alapelvének, a hasonlósági szabálynak. Kétségtelen, ha a komplexen feltűntetett összetevők között jelen van az a szer is, amelyre a páciensnek pillanatnyilag szüksége van, akkor sikeres lesz a terápia. Ha nincs benne az ő tüneteinek aktuálisan megfeleltethető gyógyszer, akkor elmarad a gyógyulás. A komplex szerek használatának célja, hogy a homeopátiát könnyebben hozzáférhetővé tegyék, megkedveltessék azokkal a páciensekkel és orvosokkal is, akik még csak ismerkednek ezzel a gyógymóddal. 

Összefoglalva: egykomponensű szer - egyféle kiindulási anyag, komplex készítmény - többféle, azonos problémára használt szer gyűjteménye.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 21.

A homeopátiás szerek növényi, állati, ásványi eredetűek. Hahnemann mindig egyféle kiindulási anyagból készített homeopátiás szert, és a klasszikus homeopátia követői manapság is csak ilyeneket használnak. A kiindulási anyag ősoldatából kezdődik a lépésenként, egymással párhuzamosan végzett hígítási és dinamizálási (rázás) folyamat a potenciálás elvégzése. 

Az egykomponensű szerek üvegcséjén a szer neve a kiindulási anyagot jelzi, mellette a betű a hígítási sorra vonatkozik, a szám pedig a potenciára, tehát arra, hogy hányszor történt meg a lépésenkénti hígítás, dinamizálás. 

Összefoglalva: például: Arnica montana C30 – Arnica a kiindulási anyag , C -centezimális (100-szoros) hígítási rendszer, 30-as potencia (tehát 30-szor történt meg a hígítás és dinamizálás). A C helyett CH is szerepelhet. A jelentés ugyanaz. A H itt Hahnemann nevének kezdőbetűje. Ha D betűt látunk, az decimális (10-szeres) hígítási sort jelöl.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 15.

A növényi, állati és ásványi kiindulási anyagok speciális hígítási és dinamizálási folyamaton esnek át. Ezt hívjuk potenciálásnak. Az így készített szerek az alacsonyabbtól a magasabb potenciák felé haladva egyre kevesebb kiindulási anyagot és egyre több információt tartalmaznak.  Minél többször dinamizáltuk (ráztuk össze) a szert, annál nagyobb lesz az információtartalom. 

Összefoglalva: kezdetben több az anyag és kevesebb az információtartalom, majd egyre kevesebb az anyag és egyre több az információ, végül már nincs anyag, csak információ.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 11.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.