Általában a homeopátiáról

Hiányállapotok kezelésére (pl. vitamin- ásványi anyag-, hormon hiány), műtétek helyett, intenzív terápia helyett, a szervezet szélsőséges kimerülési állapotaiban.

Összefoglalva: a felsorolt helyzetekben azonban mégis szóba jön kiegészítő gyógymódként, segítve a bevitt hiányzó anyagok felszívódását, beépülését, a műtétek és intenzív terápia utáni gyorsabb lábadozást. 

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 17.

A homeopátia egy olyan holisztikus gyógyítórendszer, amely a hasonlósági szabály alapján választja ki páciense számára a növényi, állati, ásványi kiindulási anyagból - a speciális eljárással, úgynevezett potenciálással - készített homeopátiás szert.

Összefoglalva: hasonló a hasonlót gyógyítja.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 16.

A homeopátia önálló és kiegészítő gyógymódként is használható: megelőzésre, akut és krónikus betegségek gyógyítására, betegséghajlamok enyhítésére. 

Összefoglalva: a homeopátia alkalmazási területe igen sokrétű.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 15.

Két ógörög szóból alkották a homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést. A homoios előtag azt jelenti: "hasonló", míg a pathein jelentése "érzékelni, szenvedni". Tehát a homeopátia annyit tesz, mint "hasonló szenvedés" tana.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 14.

A homeopátiás kezelés hatásosságát nézve csecsemőkön, kisgyermekeken, állatokon, növényeken - egyértelműen kijelenthető, hogy nem placeboterápia. Rendelkezésünkre áll számos homeopátiás gyógyszerrel, placebóval szemben végzett, klinikai kettősvak vizsgálat elemzése is. Ezek eredménye megerősíti azt a megállapítást, hogy a homeopátia nem placebo, a homeopátia - hatásos gyógymód. 

Azért azt megjegyezném, hogy bármely gyógyszer mellé járnak a páciensnek a jó szavak és a bíztatás. Ha nem így gondolkodna a konvencionális orvoslás, más néven allopátia is, akkor nem alkalmaznák a Bohócdoktorokat, és egyéb gyógyulást, lelki feltöltődést segítő módszereket, kiegészítésként. Az orvos személye, a páciens környezetének viselkedése sokat tehet a gyógyulásért. Ez mindig is így volt, és eztán sem lesz másként. 

Összefoglalva: a homeopátia hatásos terápia. Jó lenne, ha mindenkit meg lehetne csak placebóval gyógyítani. Mivel ez nem lehetséges, mi szeretettel ajánljuk egyéb gyógymódok mellett a homeopátiát.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 23.

Erre a kérdésre pontos válasz ma még nincs. 

Jelen ismereteink szerint a homeopátia energetikai, informatikai úton hat. A homeopátiás szer által a szervezettel közölt információ hatására a szervezet működése harmonizálódik és visszaáll a testi-lelki egyensúly, aktiválódnak az öngyógyító mechanizmusok. A válaszra - amit a kutatóktól remélhetőleg hamar megkapunk - homeopaták és nem homeopaták egyaránt kíváncsiak. 

Összefoglalva: a homeopátiás szerek nem materiális, hanem energetikai-informatikai úton fejtik ki hatásukat.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 14.

Számos klinikai, kettős-vak, placebokontroll melletti klinikai vizsgálatot végeztek homeopátiás szerekkel. Ezek eredményeit vezető orvosi szaklapokban is közzé tették. Az eredmények azt mutatták, hogy a homeopátiás szerek hatásosak. Akkor sem maradtak alul, ha bizonyos kórképeknél antibiotikummal kezelt csoport ellenében történt az összehasonlítás.

Összefoglalva: igen, végeztek.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 24.

Homeopátiás módszer-e a biorezonancia?

A biorezonanciát néha instrumentális homeopátiának is nevezik. Az erre a célra kifejlesztett komputer-program segítségével készítik el a páciens állapotfelmérését. Ezt követően maga a program javasol homeopátiás szereket. Természetesen csak azokból a készítményekből választva, amelyekről szóló ismereteket betápláltak a programba.

Öszefoglalva: szűkített gyógyszerkincsből bár, de javasolhat homeopátiás szereket a biorezonanciával foglalkozó gyógyító. Ám a szerválasztásnak nem a homeopátiában szokásos anamnézis az alapja, és általában több szer egyidejű szedését, és a szerek gyakori ismétlését javasolják. Talán "mechanikus homeopátiának" is nevezhetnénk ezt a fajta gyógyszeradási gyakorlatot.

A Moksa Elixír alkalmazása homeopátiás módszernek tekinthető-e?

A Moksa Elixír virágesszenciák potenciáiból készül, és C vitamint is tartalmaz. Alkalmazásához sem anamnézis felvétel, de még a diagnózis ismerete sem szükséges. 

Összefoglalva: nem személyre szóló kezelésről beszélünk, a szer javallata szerint szedése a szervezet működésének harmonizálását segíti, ezáltal javítva az általános állapotot, az erőnlétet. Mindezek alapján nem nevezhetjük homeopátiás módszernek.

Mi a kapcsolat az Új homeopátia és az ismert homeopátiás irányzatok között?

Az Új homeopátia egy olyan módszer, amelynek nincs köze a hahnemanni homeopátiához sem diagnosztikájában, sem terápiájában. Erich Körbler a módszer atyja, az általa feltalált ingával, az úgynevezett Körbler pálcával diagnosztizál. A terápia pedig különböző ábrákkal, más néven gyógyító jelekkel történik.

Összefoglalva: az Új homeopátiának, bár a nevében szerepel a homeopátia szó, nincs köze egyik hahnemanni alapokra épülő homeopátiás irányzathoz sem.

Kürti Katalin, Dr.

2011, szeptember 14.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.