Colchicum autumnale - Őszi kikerics

2015. december 1., kedd

Colchicum autumnale - Őszi kikerics

COLCHICUM - Colchicum autumnale - Őszi kikerics - Őszike (Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát)

Növénycsalád: Liliaceae- Liliomfélék

Előfordulás: Nyirkos réteken, liget erdőkben, Európában és Észak-Afrikában.

Vezértünetek: Elsősorban a kisízületekre, a kötőszövetre és az izmokra ható szer. Akut gastroenteritis (őszi hasmenések).

Alkalmazás: Heves gyomorfájások epe és nyák felöklendezésével, már az ételek szaga és látványa is hányást vált ki! A páciens ingerült és levert. Bizonyos szagok hatására eszméletét is elvesztheti. Érintésre és fényre is túlzottan reagál. Duzzadt, vörös és forró ízületek, különösen a nagylábujj duzzanata jellemző, szinte elviselhetetlen ennek a területnek az érintése (köszvényroham!). Az ízületek merevek és fájdalmasak. A vándorló ízületi panaszok kapcsán a páciens savanyúan izzad.

A panaszok mozgásra, érintésre, nyirkos, hideg időben, éjszaka erősödnek. Javulás érhető el meleg és nyugalom hatására. 

Hatóanyagok: Tropolon-alkaloidok, inulin, kolchicin és kolchikozid nevű glikozid.

Előállítás: Friss, tavasszal gyűjtött hagymagumó.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.