BRYONIA - Bryonia cretica - Fehér földitök, gönye

2015. február 6., péntek

Család: Cucurbitaceae- Tökfélék

Előfordulás: Cserjésekben, sövényekben, kerítések mentén ültetik is. Dél-és Közép-Európában, Észak-Afrikában.

Vezértünetek: Nyálkahártyák szárazsága, nagy szomjúság hideg italokra, szúró fájdalmak, a legkisebb mozgásra is romlik az állapota.

Alkalmazás: A Bryonia száraz gyulladást idéz elő az ún. savós hártyákon, a mellhártyán, a hashártyán és az izületi belhártyákon. Olyan szúró fájdalmak szere, amelyek igen hevesen léphetnek fel, és a legkisebb mozdulatra is elviselhetetlenségig fokozódnak. A Bryonia páciens teljes nyugalomra törekszik, mivel bármely mozgás a panaszok erősödéséhez vagy kiújulásához vezet. Ez érvényes a fájdalmakra vagy egyéb panaszokra is pl.: köhögésre, hasmenésre. Olyan influenzás fertőzések szere, amelyek a légutakat is érintik és a beteg a fájdalom miatt tenyerét a mellkasára szorítja és heves, száraz köhögést produkál.

  • A meleg környezet, a bosszúság vagy egy érintés is a panaszok erősödéséhez vezet.
  • Javulást hoz a mozdulatlan nyugalom, a külső nyomás, a fájdalmas testrészen való fekvés, a friss levegő, a lábak felhúzása (hasfájás esetén). Ő az a beteg, akit békén kell hagyni, hogy kialudja a betegségét.

A Bryonia kiválóan bevált: akut íngyulladás, akut derékzsába esetén is, amennyiben a beteg nyugodt testhelyzetben lényeges javulást tapasztal.

Gyógyszer alapanyag: friss, vastag répa alakú gyökér (virágzás előtt!)

Hatóanyagok: kukurbitacinok, lektinek, triterpénsavak

 

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.