CROCUS SATIVUS - Jóféle sáfrány

2015. március 20., péntek

Család: Iridaceae - Nősziromfélék

Vezértünetek: A sáfrány az idegekre és a kedélyállapotra és a méhre hat. Vikariáló orrvérzések.

Alkalmazás: Feltűnő hangulati ingadozás, kedélyállapot hirtelen változása. Vértolulás a női genitáliákon, metrorrhagia, abortuszveszély graviditás esetén, dysmenorrhoea, hisztéria gyermekes magatartással, nők és gyermekek kóros görcskészsége.

  • Romlik: Mozgás
  • Javul: Szabad levegőn

Előfordulás: Iránban, Törökországban, Spanyolországban és Marokkóban nagy területeken termesztik. A sáfrányhibridek dísznövényként Európaszerte elterjedtek..

Hatóanyagok: Terpén tartalmú illóolaj, crocin, pikrocrocin = sáfránykeserű

A sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú kesernyés fűszer, az ételt aranysárgára festi. Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend afrodiziákum hírnevének. Nagyobb dózis bódulatot okoz. A középkorban ruhafestésre is használták, a spanyol paella eredeti receptjének fontos része. A bibék gyűjtése nagyon fáradtságos, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.