Randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT), adatbázisok - általános ismertető

2017. február 16., csütörtök

A homeopátiás kezelés hatékony legalább 35 féle betegségben a klinikai vizsgálatok szerint. Kép forrása: Pixabay

A homeopátia hatékonyságát RCT-k is igazolják. Rövidítve RCT-nek nevezik a véletlen besorolású, kontrollált klinikai vizsgálatot. Homeopátiás RCT-k különféle gyűjteményei megtalálhatók a cikk végén.

Összesen 163 homeopátiás randomizált, kontrollált vizsgálatot publikáltak [1] jóminőségű tudományos lapokban (2016. decemberig):

  • 41%-uk pozitív eredményű

  • 7% negatív eredményű

  • 52%-ról nem állapítható meg, hogy pozitív vagy negatív. 

35 féle betegségben hatékony a homeopátiás kezelés az eddigi szisztematikus áttekintések és/vagy RCT-k alapján. A fenti százalékos adatok hasonlóak ahhoz, amit az orvosi beavatkozások Cochrane adatbázisának elemzésével [2] találtak a kutatók. A Cochrane-on kívül a BMJ neves orvosi lap kutatói is arról számoltak be, hogy az orvosi eljárások feléről nem tudjuk [3], milyen hatásúak.

A homeopátiában különösen fontos felvetni a következő kérdéseket: mire jó, és mire nem jó vizsgálati módszer az RCT? Melyek az RCT-k előnyei és korlátai? [4] Segíti-e vagy sem az orvost a gyógyításban? Hagyatkozhatunk-e csak RCT-kre és szisztematikus áttekintésekre, mint mai aranystandardokra, vagy másra is szükség van az eredményes gyógyításhoz?

Tudományos homeopátiás vizsgálatok cikkgyűjteményei (angol nyelven)

Annak a 35-féle betegségnek a vizsgálatai [5], melyekben hatékonynak találták a homeopátiát, megtalálhatók az Európai Homeopátiás Bizottság oldalán, A-tól Z-ig, PubMed linkekkel. Az itt felsorolt betegségek pl. hörghurut, középfülgyulladás, megfázás, allergia, influenza, gyermekkori hasmenés, postoperativ ileus, szepszis, krónikus fáradtság szindróma, fibromialgia, reumatológiai betegségek, depresszió, álmatlanság, szédülés, stb. 

Az ECH oldalán megtalálható továbbá a fent említett 163 RCT [6]. 77-féle betegséget fednek le, közülük 36-féle betegségben megismételt vizsgálatok is történtek. Mivel az egyes vizsgálatok nagyon különböző felépítésűek voltak, és a résztvevők száma is relatíve alacsony volt, csak kevés betegség esetén jutottak a kutatók következetes, konzisztens eredményre. 

CORE-Hom: folyamatosan frissülő ingyenes adatbázis, jelenleg 1120 klinikai vizsgálattal. Regisztráció szükséges. Elérhető 2 helyről, melyek egymással együttműködnek: HRI oldaláról [7] és a Carstens Foundation oldaláról [8]. 

Dr. Nancy Malik oldalán [9] (magyarul tájékoztató itt) több, mint 45 cikk letölthető és teljes terjedelmében olvasható (2011-ben frissült, 130 cikk linkjével, melyek elérhetősége változhat), a legnevesebb folyóiratokban jelentek meg. A homeopátiás kezelést különféle betegségekben alkalmazták, pl. asztma, szénanátha, melléküreg gyulladás, pikkelysömör, alvászavar, krónikus fáradtság szindróma, gyermekkori hasmenés, ízületi fájdalom, középfülgyulladás, szédülés, szívelégtelenség stb. Az embereken végzett kezeléseken túl a honlapon említenek állatokon, növényeken végzett vizsgálatokat, valamint alapkutatás jellegű fizikai kísérleteket is.

Robert Medhurst ausztrál homeopata válogatása [10] (magyarul tájékoztató itt) 449 absztrakt linkjét tartalmazza (elérhetőségük változhat), 2016 augusztusáig dolgozza fel a homeopátiával kapcsolatos humán, állati, növényi és in vitro tudományos vizsgálatokat. A vizsgálatokat olvasva láthatjuk, hogy a homeopátia pozitív hatását valójában számos, jól megalapozott objektív kutatás igazolja.

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Tudományos homeopátiás vizsgálatok cikkgyűjteménye

Robert Medhurst, ausztrál homeopata cikkgyűjteménye
Gál Adrien, Dr.

Robert Medhurst ausztrál homeopata válogatása 449 absztraktot tartalmaz. 2016 augusztusáig dolgozza fel a homeopátiával kapcsolatos humán, állati, növényi és in vitro tudományos vizsgálatokat. A vizsgálatokat olvasva láthatjuk, hogy a homeopátia pozitív hatását valójában számos, jól megalapozott objektív kutatás igazolja.

Tudományos homeopátiás vizsgálatok gyűjteménye

130 publikáció vizsgálja a homeopátia eredményességét rangos orvosi lapokban, különféle betegségekben .

Dr. Nancy Malik honlapján több, mint 130 cikk sorakozik a homeopátia hatékonyságát igazolva (2011-ig bezárólag). 45 cikk teljes terjedelmében olvasható, letölthető. A homeopátiás kezelést különféle betegségekben alkalmazták, a teljesség igénye nélkül ezek közül megemlítünk néhányat: asztma, szénanátha, melléküreg gyulladás, pikkelysömör, alvászavar, krónikus fáradtság szindróma, gyermekkori hasmenés, ízületi fájdalom, középfülgyulladás, szédülés, szívelégtelenség stb.

Homeopátia és a bizonyítékalapú orvoslás

A bizonyítékalapú orvoslás (Evidence Based Medicine, EBM) nem korlátozódik randomizált vizsgálatokra és metaanalízisekre. Az EBM nem szakácskönyv orvoslás, hanem olyan alulról építkező megközelítés, melyben egymásra épül a legjobb külső bizonyíték, az egyéni klinikai szaktudás és a páciens döntése. A külső bizonyítékok az információknak csak egy részét képezik, melyeket gyakran meg kell haladni ahhoz, hogy választ lehessen adni klinikai kérdéseinkre. Gyakori az a kijelentés, hogy míg a nyugati orvoslás bizonyítékokon alapul, addig a homeopátia nem felel meg az EBM kritériumainak. Ton Nicolai előadása ezt a hiedelmet árnyalja.

Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?

Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?
Katona Edit, dr.

Az orvosi beavatkozások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható független felmérések alapján A helyzet se nem jobb, se nem rosszabb homeopátiás beavatkozások esetén, mint bármely más orvosi eljárásnál. Messze jár az orvostudomány a bizonyítékokon alapuló gyógyítástól (EBM).

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.