Melyek az RCT-k előnyei és korlátai?

2017. február 16., csütörtök

Randomizált kontrollált vizsgálatok kritikus alkalmazása a homeopátiában

A hagyományos RCT vizsgálatokat mesterségesen leszűkített betegcsoportokon végzik, eredményük sokszor nem alkalmazható a való életben. Kép forrása: Pixabay

A kutatók megszokták az olyan RCT-ket, ahol „egyazon gyógyszer kell minden betegnek”. Ezek a kísérletek ugyan mérhetővé teszik a gyógyszerhatást, de kérdés, hogy eredményük alkalmazható-e a való életben.

A bizonyítékalapú orvoslásban (EBM) „aranystandardként” kezelik a véletlenszerű csoportokba  válogatott betegek valamilyen eljárással kontrollált vizsgálatát, azaz RCT-ket. Ebből, illetve összevont elemzésükből vonnak le következtetéseket, hogy milyen terápia lehet leginkább hasznos a páciensek számára

Az RCT, mint gyógyszerhatást mérő modell némi kihívást jelent a homeopátás kutatásokban, ahol a kezelést általában az egyénre szabjuk. A szerfelírás nem csak a páciens betegségének tüneteire épül, hanem olyan tényezőkre is, melyek az adott páciensre jellemzők, pl. az életmódja, érzelmi állapota, személyisége, a panaszait kiváltó, súlyosbító vagy javító körülmények, étkezési szokásai, kórelőzménye, sőt, a családjában előforduló krónikus betegségek is. 

Egy személyreszabott homeopátiás beavatkozás „hatása” így a felírt gyógyszer mellett a mélyreható konzultáció és az orvos által adott egészségügyi tanácsok együttes eredménye. Ilyen körülmények között a gyógyszer specifikus hatását nehéz mérhetővé tenni az RCT módszerével [1], de nem lehetetlen [2]. Igaz ez minden olyan holisztikus szemléletű beavatkozásra, ahol nem csak a betegséget kezelik, de a pácienst magát is a betegség és gyógyulás aktív résztvevőjének tekintik. A homeopátia, mint gyógymód hatását ezért legjobban a rutin körülmények között folyó megfigyeléses, valamint az egyénreszabott kezelések RCT vizsgálataiban értékelhetjük (Mathie 2014-es tanulmányáról magyarul ezen az oldalon).

Forrás

  • [1] ECH Experimental http://homeopathyeurope.org/experimental-studies/
  • [2] Mathie RT, Lloyd SM, Legg LA, Clausen J, Moss S, Davidson JRT, Ford I (2014). Randomised placebo-controlled trials of individualised homeopathic treatment: systematic review and meta-analysis. Systematic Reviews 3:142

Kapcsolódó oldalak

Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?

Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?
Katona Edit, dr.

Az orvosi beavatkozások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható független felmérések alapján A helyzet se nem jobb, se nem rosszabb homeopátiás beavatkozások esetén, mint bármely más orvosi eljárásnál. Messze jár az orvostudomány a bizonyítékokon alapuló gyógyítástól (EBM).

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.