Mennyire hatásosak az orvosi beavatkozások?

2017. február 16., csütörtök

Az orvosi gyógymódok zömének hatékonysága vitatható a Cochrane adatbázis alapján. Copyright: BMJ Clinical Evidence

Az orvosi beavatkozások feléről nem tudjuk, milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható egymástól független felmérések alapján. A helyzet se nem jobb, se nem rosszabb homeopátiás beavatkozások esetén, mint bármely más orvosi eljárásnál. Messze jár az orvostudomány a bizonyítékokon alapuló gyógyítástól (EBM).

10 évvel ezelőtt a Cochrane adatbázisának elemzésével [1], pár évvel később pedig a nagynevű British Medical Journal Clinical Evidence honlapján [2] publikálták a kutatók, hogy az orvosi eljárások megbízhatósága kétséges. A homeopátiás RCT vizsgálatoknál [3] talált hatékonyság és bizonytalanság mértéke egyezik az egyéb orvosi gyógymódok hasonló adataival.

Cochrane adatbázis elemzése

A Cochrane rendkívül fontos referenciaként szolgál a klinikusok számára abban, hogy egy vizsgált gyógymód bizonyítottan hatékony, vagy nem hatékony, ajánlhatják-e vagy sem pácienseiknek.  

Randomizált kontrollált vizsgálatok 1016 szisztematikus áttekintésének elemzésével [1] azt állapították meg a kutatók, hogy a vizsgálatok 44%-a valószínűleg jótékony hatású (pozitív), 7% vsz. ártalmas (negatív), de az orvosi beavatkozások 

  • 49%-áról nem bizonyítható sem a pozitív, sem a negatív hatás 
  • 96%-ánál további vizsgálatokat javasolnak, hogy egyértelműen el lehessen dönteni azok hatékonyságát vagy hatástalanságát, esetleg káros voltát. 

Ezek a számok elgondolkodtatóak kellenek legyenek minden klinikus és kutató számára, hiszen arra utalnak, hogy a beavatkozások felénél nem tudjuk, hogy milyen hatásúak, és szinte az összes orvosi gyógymód hatása, hatékonysága vitatható

British Medical Journal tanulmánya

A BJM honlapján található ábra [2] a hagyományos orvoslás hatékonyságát mutatja. Kb. 2.500 hagyományos orvosi terápia vizsgálata azt mutatta, hogy közülük

  • 13% jótékony hatású
  • 23% valószínűleg jótékony
  • 8% hasznos és káros közötti
  • 6% valószínűleg nem jótékony
  • 4% nagy valószínűséggel hatástalan vagy káros
  • 46 % (a legnagyobb arány!) ismeretlen hatékonyságú

Összefoglalva

Hosszú út van még hátra az orvostudomány számára, ha a bizonyítékalapú gyógyítást tűzi ki célul. Fel kell tegyük a kérdést: Melyek az RCT-k előnyei és korlátai? [4] Segíti-e vagy sem az orvost a gyógyításban? Mire van még szükség az eredményes gyógyításhoz?

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Homeopátia és a bizonyítékalapú orvoslás

A bizonyítékalapú orvoslás (Evidence Based Medicine, EBM) nem korlátozódik randomizált vizsgálatokra és metaanalízisekre. Az EBM nem szakácskönyv orvoslás, hanem olyan alulról építkező megközelítés, melyben egymásra épül a legjobb külső bizonyíték, az egyéni klinikai szaktudás és a páciens döntése. A külső bizonyítékok az információknak csak egy részét képezik, melyeket gyakran meg kell haladni ahhoz, hogy választ lehessen adni klinikai kérdéseinkre. Gyakori az a kijelentés, hogy míg a nyugati orvoslás bizonyítékokon alapul, addig a homeopátia nem felel meg az EBM kritériumainak. Ton Nicolai előadása ezt a hiedelmet árnyalja.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.