Klinikai kutatások - általános ismertető

2017. február 16., csütörtök

Jó minőségű klinikai vizsgálatok és metaanalízisek igazolják a homeopátia hatékonyságát. Kép forrása: Pixabay

Különféle klinikai kutatások igazolják a homeopátia gyógyhatását: homeopátiás megfigyeléses vizsgálatok teljes mértékben, a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT-k) jelentős része és a szisztematikus áttekintések szinte mindegyike. Ezek a vizsgálatok legalább olyan jó minőségűek, mint a konvencionális orvosi kutatások. További, még pontosabb és szigorúbb módszerekkel végzett homeopátiás kutatások szükségesek ahhoz, hogy szilárd bizonyítékokat szerezzünk a homeopátia terápiás értékéről.

Az ún. megfigyeléses vizsgálatok [1] olyan klinikai kutatásos vizsgálatok, melyekben a résztvevőket adott ideig követik nyomon változatlanul hagyott terápia mellett. Ezen kutatásokban megfigyeléses módszerekkel vonnak le következtetéseket, vagy tesztelnek hipotéziseket. Bár nem osztják szét véletlenszerűen a vizsgálatban résztvevőket különböző alcsoportokra (azaz nem randomizálnak és nincs kontroll), fontos feltétel a klinikai gyakorlatban használt dokumentáció módszeres kezelése. Leggyakrabban háziorvosi és járóbetegellátás keretében végezhetők megfigyeléses vizsgálatok, mert a rutin ellátási körülmények alkalmasak leginkább egy terápiás módszer eredményességének mérésére. 

A randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) [2] – klinikai vizsgálatoknak is nevezik – a résztvevőket véletlenszerűen osztják szét különböző terápiás csoportokba (randomizálás). A vizsgált terápiát kontrollcsoporttal hasonlítják össze; a kontroll lehet egy jól megalapozott terápia, lehet terápiamentes, lehet ugyanazon terápia különböző dózisaival végzett kezelés, lehet placebokezelés, lehet komplex- vagy minimálkezelés, vagy alternatív terápia. 

A randomizált és a nem randomizált típusú kezelések eredményessége akár hasonló nagyságrendű is lehet. 

A klinikai kísérletek adatait együttesen értékelik a szisztematikus áttekintések [3], gyakran a metaanalízis nevű statisztikai módszerrel. Ezekre mint a bizonyítékalapú orvoslás csúcsevidenciáira tekint a modern orvostudomány, de csak akkor adnak értelmezhető összefoglaló eredményt, ha a vizsgálati csoportok kellően homogének (pl. egyfajta betegséget vizsgálnak). A teljes homeopátiás szakirodalmat az átfogó szisztematikus áttekintések [4] elemzik. Az áttekintő tanulmányok döntően a homeopátia placebot meghaladó hatékonyságára jutottak.

Összefoglalva elmondható, hogy a homeopátiás orvosi klinikai kutatások és a belőlük készült szisztematikus áttekintések legalább olyan jó minőségűek [5], mint a konvencionális orvoslás hasonló kutatásai, bár – mint a legtöbb orvosi kutatásban – szükség volna további jó minőségű, magas esetszámú vizsgálatra. A vizsgálatok száma és a bennük résztvevők létszáma bár alacsonyabb, azonban ezt kompenzálják a megfigyeléses vizsgálatok (rutin ellátási körülmények közötti eredményességi vizsgálatok) meggyőző eredményei és a hatalmas mennyiségű esettanulmány.

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Megfigyeléses vizsgálatok - általános ismertető

A homeopátia hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban.
Katona Edit, dr.

A homeopátiás kezelés hatékony és költséghatékony a való életben is a megfigyeléses vizsgálatok szerint. Az egyik legátfogóbb ilyen felmérés a franciaországi EPI3. Emellett megfigyeléses vizsgálatokat más, különféle méretű népességcsoportokon is folytattak számos európai országban. A homeopátia így hozzáadott érték lehet az egészségügyi ellátásban.

Klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintései - általános ismertető

11 szisztematikus áttekintés a homeopátiára nézve pozitív eredményű, pl. allergiában, felső légúti fertőzésekben, reumatológiai betegségekben
Katona Edit, dr.

29 szisztematikus áttekintésből 11 pozitív eredményű a homeopátiára nézve. A szisztematikus áttekintések egy kutatási kérdésre összpontosítanak. Megkísérlik azonosítani, értékelni, kiválasztani és szintetizálni az adott kérdéssel összefüggő legjobb minőségű kutatási bizonyítékokat. A szisztematikus áttekintések gyakran, de nem minden esetben statisztikai technikákat (metaanalízis) alkalmaznak. Ennek célja, hogy – módszertől függően – a beválasztható tanulmányok eredményeit egyesítsék, vagy legalábbis a bizonyítékszinteket pontozzák.

Átfogó szisztematikus áttekintések 2014-ig

A legátfogóbb statisztikai módszerekkel végzett homeopátiás tanulmányok is bizonyítottak.
Katona Edit, dr.

A homeopátia hatása több, mint placebo - hatból öt szisztematikus áttekintés igazolja a hatásosságot. A hatodik, a homeopátiára nézve negatív eredményű áttekintés módszertani hibái miatt számos bírálatot kapott, ezeket is ismertetjük. A világ legnevesebb lektorált tudományos lapjaiban publikálták a 6 átfogó szisztematikus áttekintést a teljes homeopátiás szakirodalom felhasználásával (2016-ig). Nem tárgyaljuk azokat a sajtóban tálalt külföldi kormányzati/parlamenti jelentéseket, melyeket vitatott módszertanaik miatt lektorált tudományos folyóiratok sem publikálnak, illetve a lakosság félrevezetésének gyanúja miatt ombudsmani eljárás folyik ellenük.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.