Hírek kontra álhírek

2017. szeptember 4., hétfő

Hogyan különíthetők el a homeopátiát érintő igaz és hamis állítások?

Kép forrása: Pixabay

Ember legyen a talpán, aki a mai tömegkommunikációból szeretné kiszűrni a tényeket. Az érzelmi manipulációk hálójából nem könnyű szabadulni. Érdekcsoportok és egyének zavarkeltéssel igyekeznek útját állni az emberek tájékozódásának és megalapozott döntéseinek. Egészségügyi témában a zavarkeltés, dezinformálás az emberek bőrére megy, főleg, ha hatékony kezeléstől fosztja meg őket.

A homeopátia különösen forró, megosztó téma a hazai – és angolszász – közbeszédben. Azok, akik többször kipróbálták és elégedettek, áldják, lelkesen védelmezik. Sokan közömbösek iránta. És vannak olyanok, akik nem akarják sem kipróbálni, sem megérteni a homeopátiát – vagy csak úgy tesznek –, ellenben kettős mércével mérve, gátlástalanul terjesztik az ál- és rémhíreket, hamis állításokat.

Mi állhat a homeopátia-hamisítás hátterében?

Van egy mondás, miszerint az információ: hatalom. A homeopátia az orvostudomány azon részéhez sorolható, mely az anyaggal gyógyításon túl információval is dolgozik*. A homeopata tehát egy speciális orvos-informatikus. A homeopátiát és használóit nevetségesnek vagy egyenesen veszélyesnek próbálják beállítani azok, akik hatalmukat, pozíciójukat féltik egy másik potenciális hatalomtól: az információn alapuló gyógyítástól.

Százmilliók használják a homeopátiát szerte a világon – önmagában vagy kiegészítésként. A gyógymód népszerűsége töretlen, más, nem-akadémikus gyógyító eljárásokkal együtt. S mindaddig népszerű is marad, amíg fel nem fedeznek más, biztonságos és hatékony, olcsó és egyénre szabható módszert.

*A gyógyszerpotenciák az alapanyag információtartalmának fokozásai, megfelelően illesztve képesek az élő szervezetben átprogramozni a meghibásodott öngyógyító programot, újraindítani a „lefagyott” rendszert.

5 szempont a homeopátiás hírek és álhírek elkülönítésére

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) gyógyszerészekből, orvosokból áll, nem kommunikációs szakemberekből. A homeopátiás közösség azonban tanult az elmúlt évek kommunikációs viharaiból. Új honlapunkat már úgy alakítottuk ki, hogy az eddiginél jobban megfeleljen korunk szakmai és infotechnológiai kihívásainak.

  • Szakmai menüpont alatt magyar nyelvű összefoglalókban ellenőrizhető, szakirodalmi hivatkozásokkal alátámasztott információkat nyújtunk. Forrásaink a világ számos egyetemének, intézetének kutatói, akik gyakran tudományos fokozattal rendelkeznek, s elismert lapokban publikálják homeopátiás eredményeiket.

Az álhíreket nem támasztja alá hiteles szakirodalom!

  • A MHOE honlapján megtalálhatók a homeopátiát érő kritikák is. Ezeket az általános és szakmai menüpontokban árnyaltabban körbejárjuk – biztosítva a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Az álhírek szenzációhajhász, egyoldalú állításokat, féligazságokat, mémeket közölnek a homeopátiáról – félrevezetve a lakosságot.

  • Célunk az ismeretterjesztés, higgadt tájékoztatás és tényfeltárás.

Egy harsány kisebbség célja az érzelmek felkorbácsolása (vagy akár hisztériakeltés), elterelés és lejáratás. Ez már nem a szó jó értelmében vett szkepticizmus, vagy kételkedés.

  • Az MHOE nyitott az értelmes párbeszédre, más véleményét is tiszteletben tartva, új gondolatokat is értékelve.

Az ellenérdekelt oldal mereven szemellenzős stratégiája nem segíti az érdemi kommunikációt.

  • Tőlünk megtudja, MI a homeopátia!

A dezinformáló kampányokból megtudhatja, mi NEM a homeopátia!

Mit tehet ÖN a homeopátiáért?

  • Kérje számon a hírek, információk ellenőrizhető forrását, pl. a közösségi oldalakon, kommentekben is! Ezek hiányában a szerző állítását tekintse véleménynek, és ne ténynek!
  • Ha kétségei vannak egy hír, állítás valóságtartalmáról, írjon nekünk, s mi igyekszünk kideríteni a hírek hátterét!
  • Bátran jelezze, ha homeopátia-hamisítást észlel, amikor egy állításnak semmi köze a homeopátiához!
  • Ossza meg posztjainkat, linkelje be cikkeinket!
  • Ha tetszik az oldalunk, kérjük, támogassa közhasznú egyesületünket!

Népmesei fordulattal: Aki nem hiszi, járjon utána!

Címkék: 

Kapcsolódó oldalak

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (20 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.