Végtelen vita a homeopátiáról: Jó válaszok a kritikai kérdésekre

2017. július 5., szerda

A 2016. novemberében, Bécsben megtartott Európai Homeopátiás Kongresszusról nem csak számos új ismerettel és élménnyel tértem haza, de magammal hoztam egy kis németnyelvű füzetecskét, melyet a DHU standján kaptam.

Címe: Végtelen vita a homeopátiáról: Jó válaszok a kritikai kérdésekre. Az összeállítás a Homeopathy Research Institute honlapján megjelent kérdésekből ad válogatást. Ebben a kiadványban a leggyakoribb kétkedő kérdésekre kaphatunk választ, néhány statisztikai adattal és irodalmi hivatkozással alátámasztva. Álljon itt most egy kritikus kérdésre adott válasz ebből a brossurából.

Valóban nem léteznek tudományos bizonyítékok arra, hogy a homeopátia hatásos?

Tények

Csak két évtizede folynak szisztematikus kutatások a homeopátiáról. Ez az oka annak, hogy még nincsenek nagyszámú tanulmányok. Ennek ellenére létezik már jó néhány tudományos bizonyíték a homeopátia hatékonyságára.

2014 végéig 100 különböző betegségnél végeztek 189 véletlenszerű (hasonló csoportokkal dolgozó), ellenőrzött tanulmányt a homeopátiáról, melyeket peer-reviewed (tudományosan a lehető legjobban véleményezett) folyóiratokban jelentettek meg. E tanulmányok angol hivatalos rövidítése „RCT” (Randomized Controlled Trial).

E 189 RCT-ből 104 tanulmány placebo-ellenőrzött, vagyis a vizsgálandó gyógyszer egy álgyógyszerrel szemben került tesztelésre. Ha ezeket a tanulmányokat részletesen megfigyeljük, a következő eredmény mutatkozik:

41% (ebből a 104 tanulmányból) pozitívan végződött; a tanulmányok eredményei azt mutatták, hogy a homeopátia hatásos.

5% negatívan végződött; a homeopátiás kezelés ezekben a tanulmányokban nem bizonyult hatásosnak.

A tanulmányok 54%-a nem volt egyértelmű, vagyis a kezelés terápiás használatára vonatkozó eredmények nem egyértelműen magyarázhatók (interpretálhatók).

1. ábra: véletlenszerű placebo-ellenőrzött tanulmányok (n=104) a homeopátiában a hatékonyság eredményei szerint ábrázolva

Ha ebből a nézőpontból hasonlítunk össze egy elemzést a hagyományos orvostudomány RCT vizsgálatainak 1016 szisztematikus összefoglaló munkájáról, feltűnően hasonló eredményekhez jutunk:

44% (ebből a 1016 összefoglalóból) pozitívan végződött; a hagyományos orvostudomány kezelése nyilvánvalóan hatásosnak bizonyult.

7% negatívan végződött; a kezelés hatástalannak mutatkozott.

A tanulmányok 49%-a nem volt egyértelmű, vagyis a kezelés terápiás használatára vonatkozó eredmények nem egyértelműen magyarázhatók (interpretálhatók).

2. ábra: szisztematikus összefoglaló munkák (n=1016) a hagyományos orvostudomány kezelési tanulmányok hatékonyság eredményei szerint ábrázolva

A homeopátiás és a hagyományos orvostudomány tanulmányainak összehasonlítása két dolgot mutat meg:

  • Elsőként: a pozitív, negatív és nem egyértelmű százalékarány a homeopátiás és a hagyományos orvostudomány kezeléseiben hasonlóan néz ki.
  • Másodszor: a vizsgált közlések számában nagy különbség mutatható ki a két terápiás forma között 

104 homeopátiás tanulmány áll az 1016 hagyományos orvostudomány szerinti kezelésről szóló összefoglaló munkákkal szemben (melyekben egy munkán belül  több tanulmány is elemzésre került). Ez hangsúlyozza a homeopátiában történő további kutatások sürgős szükségességét, kiváltképp az ígéretes pozitív tanulmányok célzott, minőségileg értékes ismétléseire támaszkodva. 

A tanulmányok számának különbsége a hagyományos orvostudomány  javára távolról sem meglepő;  a háttere az, hogy a homeopátia területén történő kutatásokra csak csekély pénzügyi eszközt fordítanak, illetve áll rendelkezésre. 

Források

1.) http://www.facultyofhomeopathy.org/research/

2.) El Dib RP, Atallah AN, Andriolo RB. Mapping the Cochrane evidence for decision making in health care. J Eval Clin Pract 2007;13(4);689-92

Köszönet Egerváriné Pákozdy Anikó-nak a fordításért.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.