Általános ismertető a homeopátiás kutatásokról

2017. február 12., vasárnap

Miket kutatnak és hol lehet megismerni ezeket a kutatásokat?

A homeopátiás kutatások világszerte egyetemeken, kutatóintézetekben, fekvő- és járóbeteg ellátásban folynak.

A homeopátiás kutatások egyidősek magával a gyógymód felfedezésével, tudományos igényű kutatások azonban csak az utóbbi évtizedekben valósultak meg. A legutóbbi évek robbanásszerű technológiai fejlődése pedig meghozta a várt áttörést a homeopátiás alapkutatások terén is.

Az orvostudomány egyik legizgalmasabb kihívása és legtöbb kérdést felvető ága a homeopátia. A régies nevén „hasonszenvi gyógyászat” korát megelőző gyógyító rendszer. Ennek megfelelően drámába illő pályát fut be: „vakmerő módon” előbb alkalmazták a gyakorlatban, minthogy tudományos hátterét egzakt módon mérni és pontosítani tudták volna. Első virágzása a 19. század közepére esik, amikor a fizikai tudományok fejlődése új sebességre kapcsolt (atomok, molekulák, elektromosság és elektromágnesesség felfedezése). Ma, kétszáz évvel később, korszerű mérőszközeink, -módszereink megjelenésével és információelméleti ismereteinkkel kezdjük érteni, hogyan működhet egyáltalán, miként hat, milyen eredménnyel alkalmazható a homeopátia.

Milyen típusú tudományos kutatások folynak a homeopátia területén?

Provingok: gyógyszervizsgálatok, mely során feltérképezik az alapanyagok egészséges emberen kifejtett hatását.

Alapkutatások

  • biológiai kutatások izolált immunsejteken, sejtkultúrákon, növényeken, szerveken, állatokon. A vizsgálatokat nagyon magas potenciákkal (ultramolekuláris potenciált hígításokkal) is elvégzik. Egyes biológiai kutatásokat azonos vagy más kutatócsoportok megismételnek.
  • fizikai kutatások során a homeopátiás gyógyszert, annak összetevőit, fizikai tulajdonságait vizsgálják

Klinikai kutatások

Gazdasági-epidemiológiai kutatások: költséghatékonysági vizsgálatok, melyek a homeopátiás kezelés közegészségügyre és egészségbiztosítási költségekre gyakorolt hatását mérik.   

A homeopátiás kutatások célja a homeopátia 

  • tudományos megalapozása 
  • hatásmechanizmusának megértése
  • gyakorlatának javítása 
  • klinikai hatásosságának és hatékonyságának egyre több betegségben való igazolása 
  • költséghatékonyságának megállapítása. 

Hol lehet hallani, olvasni a homeopátiás kutatási eredményekről?

A homeopátiás alap- és klinikai kutatások világszerte egyetemeken és kutatóintézetekben, fekvő- és járóbeteg ellátásban folynak. Költséghatékonysági vizsgálatok állami finanszírozású járóbetegellátás bevonásával, nemzeti statisztikai adatok felhasználásával, állami/egyetemi/egészségbiztosítási szervezésben történtek. Provingokat többnyire homeopátiás szervezetek végeznek.

A tudományos igényű kutatások eredményeit – szemben az áltudományakkal – tudományos fórumokon publikálják és vitatják meg. Ennek megfelelően a homeopátiás kutatások is hozzáférhetőek bárki számára, aki nem a (bulvár)sajtóból, hanem hiteles forrásból kíván tájékozódni. A homeopátiás szakirodalom döntően angol nyelvű. A közhasznú Magyar Homeopata Orvosi Egyesület egyik fő tevékenysége a nemzetközi szakirodalom magyar nyelvű megismertetése a szakma, a sajtó és a magyar  társadalom körében.

Javasolt további oldalak

Kapcsolódó oldalak

Szakirodalom

Szeretne alaposabban elmélyedni a homeopátiában? Egyesületünk kiadványai közül kiemelendő  A homeopátia kézikönyve mely átfogó képet nyújt az alapelvekről és a gyakori betegségek homeopátiás kezeléséről. Az Organon 6. kiadása alapmű. Oldalunkon megtalálhatja a magyar nyelvű kiadványok átfogó listáját és a nemzetközi szakirodalom fontos kiadványait. 

Klinikai kutatások - általános ismertető

Jó minőségű klinikai vizsgálatok és metaanalízisek igazolják a homeopátia hatékonyságát.
Katona Edit, dr.

Különféle klinikai kutatások igazolják a homeopátia gyógyhatását: homeopátiás megfigyeléses vizsgálatok teljes mértékben, a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT-k) jelentős része és a szisztematikus áttekintések szinte mindegyike. Ezek a vizsgálatok legalább olyan jó minőségűek, mint a konvencionális orvosi kutatások. További, még pontosabb és szigorúbb módszerekkel végzett homeopátiás kutatások szükségesek ahhoz, hogy szilárd bizonyítékokat szerezzünk a homeopátia terápiás értékéről.

További oldalak

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.