Lejár-e a homeopátiás gyógyszer

Tisztelt orvosok!

Homeopátiás golyócskák lejárati idejéről lenne kérdésem. Pár éve egy homeopata orvostól hallottam, hogy a szerek biztonsággal alkalmazhatóak az üvegcséken feltüntetett lejárati időn túl is. Érdeklődnék, hogy ez az infó mennyire megbízható? Ha nem kell túlzottan figyelni a dátumra, akkor a feltüntetett időn túl mennyi ideig hatásosak a szerek?

Köszönöm!

Orvos válaszol

Ha jól tárolják, nem hatástalanodik a gyógyszer. A magyar előírások miatt kell lejárati időt írni. A sokáig tárolt gyógyszer én erősen összeszoktam rázni használat előtt.

dr. Sebő Zsuzsanna

Kérdezzen, válaszolunk

CAPTCHA
Kérjük, klikkeljen az alábbi jelölőnégyzetre, hogy biztosak lehessünk, nem egy spam robot próbál jelentkezni.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.