Bűncselekmény?

A 70 éves édesanyám volt (név törölve) háziorvosnál. A vírusos torokgyulladására nem volt hajlandó felírni mást csak az általa felírt és feltételezem abból hasznot szerző homeopátiás szereit. Ez nem bűncselekmény???

Orvos válaszol

Kedves Kérdező. A vírusos torokgyulladást sajnos semmilyen hagyományos gyógyszer nem gyógyítja meg, így ebben az esetben nem volt mit felírjon az orvosuk. A homeopátiás szerek a gyógyulás idejét lerövidítik, a szövődmények kialakulásának esélyét jelentősen csökkentik. Egy idős betegnél ez óriási előny, így Ön is és az édesanyja is köszönettel tartozik a háziorvosuknak, amiért a nem kis energia és pénz befektetéssel megszerzett tudását alkalmazza a betegek javára. Tudnia kell, hogy ez a kezelés a társadalombiztosítás által nem finanszírozott, és vannak betegek, akik magánrendelésen komoly vizitdíjat fizetnek érte. Az a feltételezése, hogy egy homeopátiás szer ajánlása hasznot hoz az orvosnak, nem állja meg a helyét, tekintettel arra, hogy nem receptköteles gyógyszerről van szó, így semmi nyoma nincs annak, hogy ki javasolta (szemben a hagyományos gyógyszerekkel, ahol a recept miatt pontosan lekövethető, hogy ki írta fel és hányszor). A kolléganő nevét nem írjuk ki az Ön érdekében, mert szavai a becsületsértés határát súrolják, és nem szeretnénk, ha ezért Önnek kellemetlenségei lennének.

dr. Sebő Zsuzsanna

Kérdezzen, válaszolunk

CAPTCHA
Kérjük, klikkeljen az alábbi jelölőnégyzetre, hogy biztosak lehessünk, nem egy spam robot próbál jelentkezni.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.