A torok gyulladásainak kezelése homeopátiával

2013. június 1., szombat

A helyes homeopátiás gyógyszer megtalálásához meg kell vizsgálni a beteget. Meg kell figyelni a torokképletek színét, duzzadtságát, szimmetriáját, hogy lepedékesek, esetleg tüszősek-e, a nyelv bevont-e, vagy éppen élénkpirosan domborodnak az ízlelőbimbók (málnanyelv)? Tapintsuk meg mindig a nyaki nyirokcsomókat is.

A homeopátiás gyógyszerek alkalmazásával enyhíthető és gyorsítható a betegség lefolyása, többnyire elkerülhető az antibiotikumok alkalmazása is.

A leggyakrabban javasolt gyógyszerek

AILANTHUS – bálványfa, ecetfa D6-C12

A tünetek kiváltója megelző bőrtünetek elnyomása lehet. A gyulladás elsősorban a bal oldalt, a hátsó garatfalat érinti. Jellemzően száraz, sötétvörös, duzzadt torokképleteket, fekélyes mandulákat láthatunk. A tünetek erősödnek alvás után, reggel felkeléskor, mozgásra, felülésre, felállásra. Enyhülnek a panaszok forró italtól, fekve, jobb oldalon fekve. Gyors kimerülés, kábaság, közönyösség, sóhajtozás jellemzi a betegség lefolyását. Nagyon gyakran Streptococcus-fertőzés áll a megbetegedés hátterében.

APIS – mézel méh C30

A betegség előzménye meleg, hőség, forró étel vagy ital fogyasztása lehet. Elsősorban a torok jobb oldala érintett, vagy onnan indul a fájdalmasság. Feltűnő a nyelvcsap halványan piros színe, kifejezett duzzadtsága, vizenysősége, égő, szúró, nyilalló fájdalma. A panaszokat fokozza a meleg, érintés, nyelés, fekvés. Enyhülnek hideg hatására, ülve, mozgásra. A betegséget nagyfokú nyugtalanság, a mozgások esetlensége jellemzi. A beteg láz esetén sem szomjas, alig - csak nagy rábeszélések árán, és hideg itallal - itatható.

BELLADONNA – nadragulya D12-C30

A torokgyulladás kiváltója gyakran huzat, megfázás, hajmosás. A betegség a mandulákat, a lágy szájpadot, és elsősorban a torok jobb oldalát érinti. A beteg bőre forró, száraz, torka tűz(skarlát)vörös, duzzadt, lüktet, a fájdalom éles, metsző, hasogató. A fájdalmat a nyelés, érintés fokozza, a nyak hátrahajtása enyhítheti. A beteg kifejezetten ingerült, dühös, nyelni csak folyadékot és kicsit hátrahajtott fejjel tud. Gyakori a málnanyelv (kezdetben fehér lepedék, majd ennek lekopása után tűzpirosan dudorodó ízlelbimbók) kialakulása. A beteg láza általában hirtelen felszökő és magas, arca, törzs forró, míg végtagjai hidegek.

BRYONIA – fehér földitök D12-C30

Lassan, fokozatosan kialakuló, egyre erősöd gyulladásos tünetek jellemzik. Kiváltója bőrkiütések vagy váladékok elnyomása, kánikulában hirtelen „leöntött” hideg ital, alkoholfogyasztás, düh, ijedtség lehet. A torokban lévő kaparás-, és szárazságérzet a beteget gyakori krákogásra készteti, mellyel nehezen, kevés barnás nyák távolítható el. Az egész száj száraz, a szájíz jellemzően keserű, a nyál feltűnően habos lehet. A nyelvgyök vörös, a nyelv érdes, közepén fehér lepedékkel fedett. A beteg nagy mennyiség hideg vizet kíván, mely a panaszait enyhíti is. Minden mozgást kerül, a gyermek még a ringatásra, cipelésre, babusgatásra sem vágyik, a beteg hangulata nagyon barátságtalan, ingerlékeny, követelző.

HEPAR SULPHURIS – mészkénmáj, osztriga héjában izzított kén C30

A panaszok kiváltója többnyire megfázás (a magyar nyelvben a megfázás szót gyakran a náthára használják, itt a ténylegesen hideg hatására, áthűléstől kialakult betegségre gondoljunk!) nyirkos, hideg idő, huzat. A gyulladás a mandulákat és a garatot érinti. A mandulákon tüszők vagy összefolyó lepedék, a garatban is csorgó gennyes váladék látható. A beteg szilánk-, vagy szálkaszerű, döfő fájdalomra panaszkodik. A tüneteket drámaian fokozza a hideg, huzat, és minden inger, enyhíti a meleg, meleg pára, bebugyolálás. A beteg általános állapotát nagyfokú érzékenység, szélsőséges ingerlékenység, bőséges, savanyú, megkönnyebbülést nem hozó izzadás jellemzi. A torok fájdalma a fülbe sugárzik.

LACHESIS – szurukuku kígyó mérge C12-C30

A torokgyulladás okozója valamilyen meleghatás (kimelegedés, hirtelen meleggé váló időjárás, forró étel, vagy ital fogyasztása). Főként a mandulák, nyirokcsomók, és elsősorban, vagy kezdetben a bal oldalon érintettek. A gyulladás gyors fekélyesedésre, vérzésre hajlamos, a torokképletek lilásvörösek, lüktető, forró gombóc-, morzsa-, fullasztó érzet jellemzi. Felerősíti a panaszokat a meleg, érintés, szorítás, „üres nyelés”, édes, keserű étel vagy ital fogyasztása. A panaszok enyhülnek hideg, szabad levegő, valamint a váladékok megindulásának hatására. Nagyon rossz általános állapot, szeptikus láz, fülbe sugárzó fájdalom jellemzi a beteget, aki „túl hosszúnak” érzi a fogait, gyakran öltögeti a nyelvét.

LYCOPODIUM – kapcsos korpafű D12-C30

A betegség kiváltója valamilyen hideghatás (áthlés, huzat, szél, hideg étel vagy ital fogyasztása). A fájdalom és pirosság a torok jobb oldalát érinti, vagy ott kezdődik, főként a mandulák betegednek meg. Jellemző a lassú, fokozatos kezdet, hullámzó tünetek, a torokban golyóérzet, duzzadt, gennyes mandulák. A panaszok fokozódnak szorítás, nyelés hatására, és délután 16-20 óra között, enyhülnek meleg ital, étel fogyasztását követen, szabad levegőn, felböfögések hatására. A beteg fázós, mégis friss levegőre vágyik, türelmetlen a betegségével, környezetével és a gyógyítóval szemben is.

MERCURIUS SOLUBILIS – higany D12-C30

Kiváltó ok huzat, nyirkos idő, láb átnedvesedése lehet. A mandulák és a száj nyálkahártyája gyullad be elsősorban. A fájdalom sebszer, sajgó, nagyon gyorsan beindul a gennyesedés és a fekélyképződés. A tüneteket fokozza hideg, és meleg is, nagyon felerősítheti a huzat. A betegséget erős nyálzás, nyálcsorgás, izzadás kísérheti. A szürkés-sárga lepedékkel vastagon bevont nyelven látszik a fogak benyomata, a beteg szájszaga bűzös, a fájdalom nyeléskor a fülbe sugárzik, kifejezett a nyaki nyirokcsomók duzzanata és fájdalma.

PHYTOLACCA – alkörmös D12-C30

A megbetegedés leggyakrabban hideg, nedves időben alakul ki. A torok jobb oldala, és a mandulák gyulladnak be. A látványban két véglet lehetséges, vagy a kifejezett tünetek ellenére semmi nem látható, vagy lilás elszíneződés kíséretében, súlyos gyulladás jeleit észleljük. A fájdalom égő, forró golyó-, vagy gombócérzettel. A nyelven és a mandulákon többnyire fehéres lepedék látható. A tüneteket fokozza bármilyen meleg, nedvesség és mozgás, enyhíti a száraz idő. Kifejezett a nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók duzzanata.

SILICEA – kovasav D12-C30

Hideg, huzat, nedvesség hatásra kialakuló, nagyon hamar gennyessé váló gyulladás. A szájíz keserű. A mandulák duzzadtak, lepedékesek, vagy tüszősek, még nyugalmi állapotban is gyakran észlelhető ismételten ürülő detritus (szövettörmelék). A gyulladás hajlamos krónikussá válni, góccá alakulni. A beteg fogait túl hosszúnak érezheti, torkában olyan érzete lehet, mintha hajszál lenne benne. A nyelv gyakran barnás. A váladékok bűzösek. Nehezen ürülnek. A beteg nagyon gyenge, fázós, izzadós, nyugtalan, ideges. Állapotát rontja, a tüneteket felerősíti mindenfajta hideghatás, az izzadás és különösen az izzadás elnyomása (egyébként is nagyon káros mindenki egészségére a napjainkban nagyon elterjedt izzadást gátló dezodorok használata). Az általános állapotot javítja és a tüneteket enyhíti a melegítés, meleg borogatás, bebugyolálás, bőséges vizeletürítés.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.