Összefoglaló az ECH Oktatási Albizottságának üléséről

2010. április 10., szombat

Dr. Katona Edit - MHOE küldött, ECH Oktatási Albizottsága - 2010, április 8-10., Ljubljana

14 országból 22 küldött vett részt az ECH 2010. tavaszi ülésszakán.

LMHI Diploma

Ulrich Fischer, az LMHI elnökének felterjesztése: az LMHI (Liga) által akkreditált homeopátiás oktatóhelyeken – miután ugyanaz az oktatási és vizsgáztatási standard, mint az ECH-ban - ugyanolyan Diplomát kívánnak kiadni, mint amilyent az ECH Európában kiad. A két diploma egyenértékű lesz: Európában ECH Diploma, Európán kívül az LMHI oktatóhelyein pedig LMHI Diploma. Természetesen, ha valaki szeretne az ECH Diplomája mellé egy LMHI Diplomát is, akkor annak díjának befizetésével megkaphatja azt is.

A magyar ECH Diploma megújítása 2011. októberében lesz aktuális (5 év)

Bevezető tanfolyamok

  • A görög és osztrák küldöttek (Z. Vangelis és K. Garn) ajánlást terjesztettek elő a bevezető tanfolyamok lényegéről (előadó képességei, a kurzus célja, időtartama, miről szóljon, és miről ne szóljon, oktatási eszközök, technikák). Ez az előterjesztés a legutóbbi ülésen megvitatott munkaanyag tovább finomított változata.
  • Egyhangú szavazással fogadta el a bizottság a kidolgozott ajánlást, és a bevezető tanfolyamok keretmunkájának tekinti azt. 
  • Pár perces beszámolómban összegyűjtöttem azokat a pontokat, melyeket egy bevezető tanfolyam során fontosnak tartok elmondani a hallgatóknak (a homeopátia elhelyezése az orvoslás történetében, elterjedtsége Európában és azon kívül, homeopátiát használó páciensek és homeopátiát alkalmazó orvosok nagy száma, empíria és tudományosság a homeopátiában).
  • Bevezető tanfolyami előadóinknak fel kell készülniük a hallgatóság részéről felmerülő problémás kérdések megválaszolására (aggraváció, placebohatás, hogyan hat a homeopátia, együttszedés allopátiás gyógyszerekkel, stb.) A következő ülésen ezeket az összegyűjtött kérdéseket, és a rájuk adható válaszokat egymással megosztjuk és megvitatjuk. 
  • A bevezető tanfolyamokon érdemes azt is elmondani a hallgatóknak, orvoskollégáknak, hogy mit adhat nekik személyesen a homeopátia, hogyan teljesedik ki a gyógyító személyisége, nő a kreativitása az egyénre szabott gyógyszerválasztásoknak köszönhetően – személyes megtapasztalásunkkal alátámasztva.

Csehország egyesülete megkapta az ECH akkreditációs engedélyét.

International Academy of Classical Homeopathy – Alonissos (Görögország)

George Vithoulkas által 1995-ben Alonissosban alapított International Academy of Classical Homeopathy-t képviselve C. Stefano bemutatta az iskolát, 466 órás oktatási programjának felépítését.

Ez az iskola magas óraszámban (60 óra) videós esetbemutatásokkal gazdagítja az elméleti képzést, 160 órában oktatja a Materia Medicát. Gyakorlatilag minden görög homeopata elvégzi az Akadémia képzését, bár létezik más oktatóhely is részükre (Z. Vangelis iskolája).

Az Akadémia még nem tagja az ECH-nak, tehát nem is ECH-akkreditált oktatóhely. Mivel a hallgatók közel fele nem egészségügyi diplomás (orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, állatorvosi) végzettségű, ezért ilyen módon nem lehet az ECH tagja.

Egyhangú szavazással döntés született arról, hogy az ECH-hoz csak akkor csatlakozhat, ha Vithoulkas létrehoz egy külön szervezetet csak eü. diplomások számára.

Iskolák és pénz

Európa szerte gondot jelent a homeopátiás orvosképzésben az iskolák anyagi helyzete. Franciaország egyes oktatóhelyein max. 10% lehet a nem eü. diplomások aránya a tanfolyamokon, ami szűkíti a bevételi lehetőségeket.

Lehetőségek a bevételek növelésére: szponzorokkal együttműködés, szponzorált előadások, terembérlés orvosegyetemen (Ausztria), jótékonysági célú koncertek szervezése (Görögország) a homeopátiás iskola javára, jó bevezető tanfolyamok megrendezése.

Proving az oktatásban

Az ECH oktatási irányelvei szerint egy provingban való részvétel a gyakorlati képzés része. Ausztriában a homeopátiás alapképzés során kötelező részt venni egy provingban, vagy akadályoztatás esetén egy dolgozatot írni a témáról.

Az ECH Proving albizottsága nagyon aktív. 2010. novemberében Brüsszelben az ECH soros ülését megelőző napon 1 napos oktatásban vehetnek részt térítésmentesen az albizottságok tagjai, de bármelyik ECH-tagország tagja is. 

A következő ECH ülés Brüsszelben 2010. november 13-14-én lesz.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.