Ne keverjük a komplementer medicinát a sarlatánsággal

2014. november 10., hétfő

A törvény betartatását a betegek és a tiszteséges egészségügyi szakmai szolgáltatók is elvárják az államtól.

Az utóbbi időben több - nem szakmai- fórumon is megjelentek olyan riportok, vélemények, amelyek a Komplementer Medicinát degradálták, sokszor nem teljesen valós, illetve az igazságot elferdítő véleményeknek adva hangot, bizalmatlanságot és kételyeket igyekezvén kelteni a laikus közönségben. A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága (alapítva 1989). a Magyar Homeopátiás Orvosok Egyesülete, a Magyar Manuálterápiás Orvosok Egyesülete mindannyian a MOTESZ tagtársaságai, amely tagfelvétel annak idején kemény szakmai munka után volt elérhető 1994-ben! Tény, hogy a sporadikus, de annál hangulatkeltőbb vélemények nélkülözik a valós tények ismeretét, de a gyakorló orvosi praxisból követhető integratív orvosi szemléletet is - áll a Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumi Tagozat Közleményében.

A 11/97 ANM rendelet, valamint a 40/97 Kormányrendelet szabályozza Magyarországon - a többi európai uniós ország gyakorlatának is megfelelően- a természetes gyógymódok, komplementer medicina gyakorlásának jogi helyzetét. Leszögezzük, hogy nincs, nem létezik alternatív medicina, hiszen az orvoslás egy és oszthatatlan, aminek nem ismerjük az alternatíváját! A rendeletnek megfelelően ma a komplementer gyógymódok az egészségügy részei- függetlenül attól, hogy ki mit gondol róla egyénileg.

A szakmát gyakorlók mindannyian az egészségügyi ellátórendszer kötelező kamarai tagsággal rendelkező szakemberei, ismerve szakmájuk, felelősségük és lehetőségeik határait.

A MTA Orvosi Osztálya 1998, 2003, majd utoljára 2008-ban foglalt állást a magyar helyzetről, kihangsúlyozva hogy léteznek nem megkérdőjelezhető, elfogadott részek: pl. TCM (Hagyományos kínai orvoslás, akupunktúra, neurálterápia, manuális medicina) fitoterápia, továbbá elfogadható, de további kutatást igénylő részek: tibeti medicina, ayurveda, homeopátia, böjtkúrák, antropozófikus medicina) és nem tartotta alkalmasnak a csak diagnosztikai célú természetgyógyászati állapotfelmérő műszeres vizsgálatokat valamint a biorezonancia akkori gyakorlatát. Hangsúlyozta a közlemény azt is, hogy a témák kutatása elsősorban egyetemi feladat lenne, a képzés- oktatás- engedélyezés- ellenőrzés harmonizációjával. Ennek jegyében alakult meg a PTE-n a Komplementer Medicina Tanszék is, sőt több felsőfokú eü. végzettségű szakember jelentkezett be a doktori iskolába is, PhD fokozat megszerzésérát célzó kutatói munkára.

Az újabban hangoztatott ellenvélemények tehát az MTA Orvosi Osztálya hivatalos állásfoglalásával, a WHO ajálásaival, az Európai Unió megállapitásaival jelentenek ellentmondást. A vélemények ütköztetésére nem a laikus fórumok, hanem megfelelő szakmai megbeszélések, valódi eszmecserék szükségesek. Főleg annak ismeretében, hogy az Európai Unió 2012-ben befejeződött CAMbrella projektje (www.cambrella.eu), 17 európai egyetem szak-kutatói részvételével, ahol magyar szakember is dolgozott), amely az összes uniós államban vizsgálta a CAM helyzetét, szabályozását, igényeket és szakmai publikációkat- leszögezte a CAM iránti növekvő igényt, további kutatási roadmap-ot tett le az unió elé, sőt a betegek biztonsága érdekében is tett ajánlásokat.

Természetesen, - mint minden területen- itt is előfordulhatnak nem eléggé képzett szolgáltatók, sőt csalók és felelőtlen sarlatánok is, amely jelenségek szűrése és ellenőrzése, a törvény megújítása és betartatása állami feladat, amelyet a betegek és a tiszteséges egészségügyi szakmai szolgáltatók is elvárnak - áll a szakmai tagozat közleményében.

FORRÁS: WEBORVOS

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.