Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint egy hideg ital? 

2018. április 9., hétfő

Azaz a homeopátia működésmódja

A múltkoriban egy Index cikkre figyeltem fel, ami nagyon plasztikusan magyarázta el a homeopátia működésmódját, bár nem ez volt az eredeti szándéka. A cikk a Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint egy hideg ital? kérdésre kereste a választ és a forró tea élettani hatásának bemutatásán keresztül nagyon szépen elmagyarázta a homeopátiás kezdeti hatást és utóhatást / ellenhatást, bár ezeket nem így nevezte.

A cikk által inspirálva összevettem Hahnemann állításait a cikk állításaival és további példákat is kerestem a konvencionális orvoslás köréből a homeopátia működési elvének bemutatására.

1. táblázat - Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint egy hideg ital? Magyarázatok Hahnemanntól és az Indextől 1 2 3

Hahnemann magyarázata

Mai magyarázatok

Az életre befolyással lévő valamennyi hatóerő, minden egyes gyógyszer többé-kevésbé áthangolja az életerőt, és hosszabb-rövidebb időre bizonyos változást idéz elő az érintett személy egészségi állapotában. Ezt hívják kezdeti hatásnak. Ez utóbbi a gyógyszer és az élet erejének együttes eredménye ugyan, mégis inkább a befolyást gyakorló erőnek tulajdonítható.

A mesterséges betegítő erők (a gyógyszerek) egészséges testünket érintő kezdeti hatáskor úgy tűnik, életerőnk csupán befogadóként (receptíve, mintegy passzív módon) viselkedik. Úgy tűnik, mintha kénytelen volna engedni a kívülről behatoló mesterséges erőnek, lehetővé téve ezáltal, hogy egészségi állapota megváltozzék.

Alapvetően egy pohár ital, ami a testhőmérsékletünknél mondjuk 30-35 fokkal melegebb, önmagában nem elég ahhoz, hogy az egész testünket nagyon felmelegítse, de természetesen van ilyen irányú hatása.

Ezután azonban életerőnk úgymond újra összeszedi magát.

Életerőnk igyekszik saját energiáját szembeállítani e behatással. E visszahatás létfenntartó erőnk automatikus tevékenysége, amit utóhatásnak vagy ellenhatásnak nevezünk.

A szervezetünk azonban fel van készülve az ilyesmire, és ellenkormányoz. A szánkban is megtalálható TRPV1 hőérzékelő receptorok jelzést küldenek az agyba, ha forrót érzékelnek, az agy pedig ennek ellensúlyozására kiadja a parancsot az izzadás fokozására.

Az izzadás a szervezet természetes hűtőmechanizmusa, és az izzadság párolgásával (ami hőt von el a környezetéből) csökkenti a test hőmérsékletét.

1. a befogadott hatással (kezdeti hatás) teljesen ellentétes egészségi állapotot idéz elő (ellenhatás, utóhatás) ugyanolyan erősségűt mint amilyen a rá ható mesterséges betegítő vagy gyógyszeres erő hatása (kezdeti hatás) volt, továbbá olyat, amely saját energiájának megfelelő.

Aki az intenzív testmozástól kimelegedett, az később fázik és didereg.
Aki egyik nap felhevült a sok bortól, az másnap a legenyhébb levegőmozgást is túl hidegnek érzi.
Bélmozgást serkentő gyógyszerekkel történő hashajtás után, több napig tartó székrekedés következik.

2. ha a természetben nem létezik a kezdeti hatással teljesen ellentétes állapot, akkor az élterő azáltal igyekszik érvényre juttatni saját fölényét, hogy megszünteti a benne végbement, kívülről (a gyógyszer által) létrehozott változást, s ennek helyébe saját szabályos működését állítja vissza (utóhatás, gyógyhatás).

Ebben az esetben kicsit túl is reagálja a dolgot, és jobban rákapcsolja a hűtést, mint amennyi fűtést a testünknél melegebb folyadék bevitele jelentene. A végeredmény így az, hogy a forró tea tényleg lehűt.

A modern farmakológia a szervezetnek a homeosztázis fenntartására irányuló másodlagos reakcióját, a hahnemanni utóhatást, ellenhatást „rebound effect“-ként 4, visszacsapó hatásként ismeri. A „rebound effect“ jelentése: a betegség tüneteinek fokozott megjelenése a gyógyszerhatás megszűntével, illetve azután amikor a beteg már nem válaszol a gyógyszerre; ha a gyógyszer visszacsapó hatást mutat az azt jelenti, hogy a kezelt betegség a gyógyszerszedés abbahagyása vagy gyógyszer hatástalanná válása után súlyosabb formában tér vissza. A szervezet paradox reakciójának is nevezett jelenség iróniája, hogy a betegeknek pontosan ugyanazokat a tüneteket kell megtapasztaltaniuk, amiktől reményeik szerint a gyógyszerek megszabadították volna őket.

1. ábra Külső hatás és ellenhatás / visszacsapó hatás  – a szervezet egyensúlyának visszaállítása

Az utóbbi évtizedben a modern farmakológia egyre többször javasolta a paradox reakció terápiás felhasználását (paradox farmakológia), tehát olyan gyógyszerek alkalmazását, amelyek kezdetben annak a betegségnek a fellángolását okozzák, amit hosszabb távon gyógyítanak. Ennek megfelelően béta-blokkolókat alkalmaznak szívelégtelenségben, fogamzásgátló gyógyszereket használnak visszacsapásos ovuláció indukcióra, terhesség elősegítésére; központi idegrendszeri stimulánsokat ajánlanak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD).

3. táblázat Példák a konvencionális gyógyítói gyakorlatból 5

 

  • 1. Hahnemann Organon 63-65. §
  • 2. Hanula Zsolt Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint a hideg sör? Index 2018.02.09. 05:00
  • 3. Bain AR, Lesperance NC, Jay O. Body heat storage during physical activity is lower with hot fluid ingestion under conditions that permit full evaporation. Acta Physiol (Oxf). 2012 Oct;206(2):98-108.)
  • 4. Rebound effect - visszacsapó, visszapattanó, bumeráng hatás
  • 5. Bond RA, Giles H. For the Love of Paradox – from Neurobiology to Pharmacology. Behavioural pharmacology. 2011;22(5-6):385-389. doi:10.1097/FBP.0b013e328348ec6f.
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.