Megemlékezések Dr. Gábor Fruzsináról

2014. augusztus 26., kedd

Szeretnénk megosztani az emlékező gondolatokat, melyek Fruzsina gyászmiséjén hangzottak el hazai és nemzetközi homeopátiás szervezetekben dolgozó kollégáitól. 

Dr. Yves Faingnaert

Liga Medicorum Homeopathica Internationalis (LMHI) kincstárnok

In memoriam, Fruzsina Gábor, 

Budapest, August 21, 2014

Our hearts bleed.  It is hard to believe that Fruzsina is no longer with us, after her hard struggle against her illness. We are deeply touched by this loose.

Silence is traditional and helps us to look inside ourselves and remember the person we are going to miss for the rest of our lives. 

Silence did not correspond to Fruzsina.  Life with her always was bustling; full of experiences and with numerous things to do. 

She worked so many years in a very accurate way for the Liga Medicorum Homeopathica Internationalis as Secretary for Pharmacy, for the European Committee for Homeopathy as Coordinator of the Subcommittee Pharmacy. 

No doubt that the homeopathic community has to remember her enthusiastic input, defending the homeopathic pharmacy.  We admired her talent in homeopathy.  

We loved this hard worker with her bags full with chocolate and sweets, never taking a minute for her own.  

We remember her humour, her enthusiasm, her friendliness.

Our homeopathic family has been left poorer with the loss of a good pharmacist, a dedicated worker and friendly colleague. A great heart, a great person, a friend!

Her kindness with everyone truly impressed me. 

I remember Fruzsina as a very warm person. When you were with her, you felt that she had a special place for you in her heart, her large heart, where all of us received that special warmth that she would give us.  

Whether we believe in eternal life, in another life, in reincarnation, whether we find relief in our religious thoughts or simply in our hearts, all of us say goodbye to you, Fruzsina.  You have found eternal rest in Debrecen.  Our thoughts and prayers are forever with you.  

A Flemish singer sang it so well: “You only die, when you have been forgotten.”

You will always be with us, Fruzsina.  

You will feel the warmth in our hearts and the deep appreciation in our minds for all you have done for homeopathy, and for us.  

Thank you, Fruzsina.  

When a light goes out
Dolefulness begins.
When the dolefulness is overcome
What stays is the remembrance of the light. 

Yves Faingnaert


Dr. ​Yves Faingnaert szavai magyarul

Gábor Fruzsina emlékére, Budapest, 2014. aug. 21.

Kedves Családtagok, kedves Kollégák, kedves Barátaim!

Vérzik a szívünk. Nehéz elhinni, hogy Fruzsina nincs többé velünk, miután keményen küzdött a betegségével. Mélyen érint bennünket az ő elvesztése.

Ilyenkor hagyományosan elcsendesedünk, ami segít, hogy magunkba tekintsünk, és emlékezzünk arra az emberre, aki ezután életünk végéig hiányozni fog. A csend nem kapcsolható Fruzsinához. Vele az élet csupa nyüzsgés volt; tele élményekkel és számtalan tennivalóval.

Sok éven át nagyon alapos munkát végzett a Nemzetközi Orvosi Homeopátiás Ligában Gyógyszerészeti titkárként, és az Európai Homeopátiás Bizottságban a Gyógyszerészeti Albizottság koordinátoraként.

Nem kétséges, hogy a homeopátiás közösségnek emlékeznie kell arra a lelkesedésére, amivel a homeopátiás gyógyszerészetet védte. Csodáltuk homeopátiás tehetségét. Szerettük ezt a keményen dolgozó társunkat, akinek tele volt a táskája csokoládéval és édességekkel, de önmagára egy perce sem volt. Emlékezünk humorára, lelkesedésére, barátságos lényére.

Homeopátiás családunk szegényebb lett egy kiváló gyógyszerész, egy elszánt dolgozó és egy baráti kolléga elvesztésével. Egy hatalmas szív, egy nagy személyiség, egy barát volt ő!

Mindenkivel kedves volt, és ez valóban mélyen hatott rám.

Úgy emlékszem Fruzsinára, mint egy nagyon melegszívű emberre. Amikor vele voltál, azt érezted, hogy egy külön hely van számodra az ő szívében, az ő hatalmas szívében, ahol mindannyian megkaptuk azt a különleges melegséget, amit adhatott.

Akár az örök életben, egy másik életben, az újraszületésben hiszünk, akár vallásos gondolatokban vagy egyszerűen csak a szívünkben találunk vigaszt, mindannyian búcsúzunk tőled, Fruzsina. Örök nyugalomra leltél Debrecenben. Gondolataink és imáink mindörökké veled vannak, Fruzsina.

Egy flamand énekes dala így szól: „Csak akkor halsz meg, ha elfelejtenek”.

Mindig velünk leszel, Fruzsina. Érezni fogod a szívünk melegét, és azt a mélységes tiszteletet lelkünkben, amit a homeopátiáért, és értünk tettél.

Köszönjük Neked, Fruzsina.

Amikor egy fény kialszik, gyász kezdődik.
Amikor a gyásznak vége, megmarad az emlékezés a fényre.

Yves Faingnaert


dr. Jónás Eszter, 

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület alelnöke

Fruzsina neve, ahogy az élete is összefonódott a homeopátiával, hiszen az életének majdnem fele a homeopátia tanulásával, majd szolgálatával telt.

Töretlen lelkesedéssel hitte, hogy a homeopátia  elfogadtatása elérhető cél, ha kellő kitartással küzdünk érte.

Ennek érdekében sokat tett, népszerűsítő előadásokat tartott, publikált, majd átlátta, hogy a mai világ embereit csak a tudomány oldaláról lehet megfogni, ezért belekezdett a homeopátiás kutatások feldolgozásába.

Hiánypótló művet hozott létre, amikor 2012-ben az addigi kutatások összefoglalásaként megjelent a tanulmánya.

Hogy a homeopátia mennyire fontos volt számára, ara jó példa, hogy az utolsó hónapokban, amikor felcsillant a reménysugár, hogy Fruzsina még kap egy kis időt, akkor azt kezdte tervezni, hogy ezt a munkát hogyan fogja aktualizálni.

Az elmúlt pár hónapban Fruzsinával sokat tudtunk adni egymásnak. Csodálatos volt látni az optimizmusát, az élni akarását, és amikor újra romlani kezdett az állapota a türelmét a betegség elviselésében.

Életének rövidsége ellenére maradandót alkotott, és ezt szeretném megköszönni neki.

Végezetül egy verset olvasnék fel, melyet Darmai Zsuzsanna a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület egyik gyógyszerész tagja írt, amikor Fruzsina haláláról értesült. Ő sajnos nem tud itt lenni a megemlékezésen, így én olvasom fel a versét.

Fruzsina emlékére

Nem értjük Istenünk szavát,
Betegséget, szenvedést, halált,
Miért kellett ily korán elmenni?
Hisz volt még cél, volt még mit tenni.

Fruzsina itt volt, köztünk élt,
Tette a dolgát, mint gyógyszerész,
Tette a dolgát, mint igaz ember,
Lendülettel, tudással, szeretettel.

A homeopátia harcosa volt,
Hasonlót a hasonlóval gyógyított,
Terjesztette e gyógyítást,
Tartott sok-sok előadást.

Írt, szerkesztett, fordított,
Tünetjegyzéket alkotott,
Számítógépes formában,
Sokak használatára.

Tevékeny életet élt,
Ami itt most véget ért,
Nehéz, súlyos betegséggel,
Szíve mélyén még reménnyel.

Ha menni kell, hát menni kell,
Búcsúzzunk most szépen el,
Bezárult itt egy világ,
Mondjunk el érte egy imát!


​Pucsok Bernadett 

Bernadett a nemzetközi szervezetekben dolgozó kollégák emlékező gondolatait gyűjtötte csokorba és osztotta meg velünk. 

Amarilys Toledo de Cesar
Liga (LMHI), Gyógyszerész titkár

Fruzsinával, tudtátok, hogy a neve az euphrasiaból származik, először Budapesten találkoztam, utoljára Redondo Beachen. Emlékszem a napra,  Michel van Wassenhovennel mentünk bálnát nézni. Fruzsi, akkor találkoztál először az óceánnal! Az út alatt végig sikongattál, ahogy a hullámok dobálták a hajót! Egy évvel azelőtt Brazíliában, ahol előadást tartottál nekünk és elkezdtél portugálul tanulni, még csak a lábad ujját merted bedugni a nagy vízbe.  

A Gyógyszerész Titkári székben Fruzsina váltott engem. Legnagyobb szakmai sikerei egyike volt, amikor Indiában saját javaslata alapján elérte, hogy az ottani gyógyszerészek csatlakozzanak a ligához.

Sajnos az, hogy egy pozícióra voltunk jelöltek eltávolított minket egymástól. És az élet néha nem ad második esélyt hogy rendezzük emberi kapcsolatainkat, helyrehozzuk a hibákat és jobban, szívből döntsünk. Ez számomra a jövő tanulsága. Drága Fruzsina, brazil homeopata barátaid nevében is szeretetet, fényességet és békét kívánok neked. Értékes voltál nekünk, hiányozni fogsz!

Michel van Wassenhoven - A belga homeopata orvosok szövetségének alapítója, az Európai Homeopátiás Bizottág alapítója, kutatási albizottságának vezetője, A Liga kutatásokért felelős titkára

Sokat dolgoztunk együtt. Felbecsülhetetlen volt a segítséged, amikor együtt fogalmaztuk a Homeopátiás gyógyszer definíciója dokumentumot Redondo Beach-en. Mélyen érint a halálod. Emlékezni fogok a lelkesedésedre, mellyel a homeopátiás gyógyszerészet érdeleit védted. Hatalmas szív, nagyszerű személyiség, csodálatos barát voltál. Csatoltam rólad egy fényképet, a közös bálnanézésen fotóztam. Nézem, és előttem van a humorod és kedvességed.

Günther Lang - Európai Homeopátiás Bizottság (ECH) kutatási albizottságának tagja

Rettenetesen megrázott Fruzsina halála. Emlékszem rá, lazán, nevetve, viccelve végezte a munkáját – de mindig tökéletesen. Minden jót kívánok utolsó utadra, jobb helyed lesz a csillagok között.

Héléne Renoux - Európai Homeopátiás Bizottság proving albizottságának tagja

Fruzsina, amikor a narai konferencián mondtam neked, mennyire unom a japán kaját, rögtön elcipeltél egy helyre, ahol zöld teából készített édességeket kínáltak. Párizsban is voltál nálunk, a gyerekeket le sem lehetett rólad szedni, mert melegség vett körül. Megvolt az a ritka képességed, hogy értékelted az élet legapróbb lehetőségeit is a szeretetre és nevetésre. Most hogy fogadjam el, hogy soha többet nem fogunk együtt zöld teát kóstolni? 

Hetty Buitelaar - LMHI, holland alelnök, LCH politikai albizottság

Nagyon megrázott a hír. Okos volt, őszinte, barátságos, ragyogó ötletekkel. Emlékezzünk rá együtt!

Ilse Muchitsch (ECH, Gyógyszerész albizottság)

Sokkolt a halálhíred. Szerettem a felszólalásaidat a bizottságban, annál is jobban beszélgetéseinket a szünetekben, és a Nagy öleléseket a levelid végén, Gyújtok érted egy gyertyát következő vasárnap, és ezt a pár Thornton Wilder sort küldöm:

Annak, aki szeret, nincsen szüksége arra, hogy emlékezzenek rá. Van az elevenek országa meg a holtak országa, s a híd a szeretet; csak az marad meg, az az élet egyetlen értelme..

Yoko Aoki  (ECH, Gyógyszerész albizottság)

Nem tudom szavakkal kifejezni, mit érzek. Először Narában találkoztunk 2012-ben, ahol büszkén mutattad be poszter prezentációdat. Fruzsi, nagyon sajnálom, hogy csak néhány vega étel volt a gálán, mert tudom, hogy nem ettél húst. Reméltem, hogy sokáig dolgozhatunk együtt.  Sajnos ez nem lesz így, de soha nem felejtem el a közös pillanatainakat! 

Susann Buchheim-Schmidt - Gyógyszerész, toxikológus főgyógyszerész

Nem találok szavakat. 2 éve találkoztunk Madridban, és sokat nevettünk. Szerettem veled dolgozni, vitázni, beszélgetni. Nem tudtam, hogy harcolsz a rákkal. Gyújtok gyertyát érted, és soha nem felejtlek el.

Jack Hendricks - Remedy Bank

2012-ben egy teljes napot töltöttünk együtt, megnéztük az embriót, melyből mára a Remedy bank lett. Együtt harcoltunk a homeopátia elismeréséért, és bár néha vitáztunk, mert vehemensen képviselted az enyémtől különböző nézeteidet, elszántságod és elkötelezettséged mindig meggyőzőtt mindannyiunkat, hogy támogassunk többek között az oktatásban végzett véget nem érő munkádban. Fruzsina, illik rád, hogy mint a katonák,  harcban estél el. A homopátiáért vívott harcban. És ismerve téged, most már bizonyára valami mennyei keresztes hadsereget vezetsz a csillagok között. Hiányozni fogsz.


​D​r. Thomas Peinbauer

Európai Homeopátiás Bizottság elnöke

​D​r. Thomas Peinbauer, az Európai Homeopátiás Bizottság (ECH) elnöke az ECH honlapján tette közzé megemlékezését Fruzsináról.

Kapcsolódó oldalak

Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (2012)

Gábor Fruzsina, Dr.

Örömmel tudatom, hogy tanulmányom a "Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében" címmel már elérhető, tudományos kutatás vagy egyéni tanulás céljából szabadon olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárában! Tanuljatok, olvassátok, osszátok meg!

További oldalak

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.