Kubai vizsgálat

2021. május 18., kedd

Fordította: Dr Kurnát Rita

Széleskörű homeopátiás profilaxis Kubában, mint kiegészítő intézkedés a COVID-19 megbetegedés megelőzésére: kezdeti tapasztalatok

Kubában a járványos megbetegedések – mint például a leptospirosis -megelőzését célzó homeopátiás beavatkozások során számos megelőző tapasztalat gyűlt össze.

A homeopátiát a WHO 2009-es, tradicionális orvoslásról szóló állásfoglalása (WHA62.13) elismerte, és a 2014–2023-as időszakra vonatkozó Tradicionális és Komplementer Medicina (T&KM) Stratégiájának része lett.

A CECMED, mint a Kubai Köztársaság Gyógyszerügyi, Orvostechnikai eszközök és műszerek szabályozó Hatósága 2011-ben két rendeletet adott ki erről a terápiáról: az 53/2011 számú rendeletet az emberi felhasználásra szánt homeopátiás gyógyszerek nyilvántartásáról és az 58/2011 rendeletet, a helyes gyártási gyakorlatról.

Kubában 2013-ban egy homeopátiás gyógyszerkészítményekből álló termékcsoportot regisztráltak a természetgyógyászati termékek alaplistájába, így jelenleg a kubai alaplistában 20 homeopátiás készítmény található: köztük a PrevengHo Cholera, PrevengHo Dengue, TratHo Cholera és TratHo Dengue, amelyeket  egyéb járványügyi helyzetekben, mint például leptospirosis, dengue, kolera járványokban használtak, és a NoDEGRIP homeopátiás gyógyszer, amelyet a kubai lakosság számára 2009-ben adtak be az influenza A (H1N1) ellen.

2020. márc. 11-én, miután az országban koronavírusos megbetegedéseket igazoltak, Kuba életbe léptette a Nemzeti Járványügyi Akciótervet és felállított egy bizottságot (NIC) a lakosság egészségvédelmét célzó intézkedések megtervezésére.

A PrevengHo®-Vir néven engedélyezett komplex homeopátiás gyógyszer bekerült a COVID-19-re vonatkozó Kubai Nemzeti Protokoll-ba, mint megelőzést szolgáló gyógyszer. A készítmény gyártója az AICA Laboratories a BioCubaFarma Enterprise Group-tól, és a készítmény a Kubai Hatóság (CECMED) szabályozó rendelkezéseinek megfelelően lett regisztrálva (H-20012-V03).

A PrevengHo®-Vir influenza, nátha, dengue-láz és egyéb terjedő vírusos fertőzések megelőzésére ajánlott. Fokozott fertőzésveszélynek való kitettség esetén javasolt és az egyéb szükséges gyógyszerek használatának korlátozása nélkül alkalmazható.

A készítmény összetétele, adagolása:

Anas barbariae, Arsenicum album, Bacillinum, Baptisia tinctoria, Bryonia alba, Crotalus horridus, Eupatorium perfoliatum, Gelsemium sempervirens, Influenzinum, Pneumococinum, Pyrogenium, Tuberculinum aviaire,

30 CH vagy 200 CK potenciákban, Bach virágesszenciákkal kiegészítve 30%-os vizes-alkoholos oldatban.

Adagolása: 5 csepp a kezelés 1., 2.,3., 10. napján.

 

A PrevengHo® Vir egy kiegészítő intézkedés a COVID-19 megelőzésére. Nem célja bármely más ajánlás -  a társadalmi távolságtartás, kézfertőtlenítés, valamint a szájat és orrot fedő maszk használatának  - helyettesítése!

A homeopátiás PrevengHo®-Vir kezelés Kubában, a COVID -19 járvánnyal összefüggésben:

Két körben, két csoportban zajlott a Kubában bevezetésre került homeoprofilaktikus kampányok közt is legnagyobb szabású kezdeményezés.

 

  • Első csoport: Az ide tartozó alanyoknál (betegek, gyakornokok, részben gyakornokok és dolgozók) az adagokat egészségügyi szakemberek adagolták: pszichopedagógiai orvosi központokban, idősotthonokban, idősek részére szolgáló közösségi terek esetén, pszichiátriai kórházakban és várandós nőket fogadó központokban. A HP kampány április 1-jén kezdődött, és összesen 45 914 résztvevő kapott PrevengHo®-Vir –t április 30-ig, a kezdeményezésbe bevont egészségügyi intézményekből, és közülük csak 62 személy lett pozitív a COVID-19 megbetegedésre nézve (0,14%). E betegek egyike végül nem is használta a PrevengHo® Vir-t.

 

  • Második csoport:  Ide tartozott a kubai, 6 hónaposnál idősebb általános lakosság, kiemelten kezelve azokat a térségeket, ahol a COVID - 19 előfordulása a legnagyobb volt. A helyi egészségügyi dolgozók kiosztották a készítményeket az egyes családoknak otthoni adagolásra. A gyógyszert 953 416 családnak osztották ki 43 településen, mellyel egyidejűleg Kubában 1537 regisztrált COVID-19-pozitív beteget tartottak számon. Mindazonáltal csak Consolacion del Sur, Plaza de la Revolucion és Florencia településein fejezték be a 10 napos kezelést áprilisban. Közülük 4-en lettek COVID-19 pozitív betegek a havannai Plaza de la Revolucion-ról (vagyis e 3 település lakosságának mindössze 0,002%-a).

 

Mellékhatás-figyelés:

Aktív farmakovigilancia (biztonságos gyógyszerelés monitorozása) zajlott a feltételezett mellékhatások (ADR) figyelemmel kísérésére, követésére.

11 mellékhatás jelentés érkezett a Nemzeti Pharmacovigilancia Rendszerhez ADR -  feltételezett mellékhatás gyanújával a PrevengHo®-Virral összefüggésben, a HP kampány első hónapja alatt, ebből 4 eseményt közepes súlyosságúnak (36,4%) és 7 eseményt enyhének (63,6%) értékeltek és soroltak be.

A kezdeményezés kapcsán a Kubai Köztársaság Klinikai Vizsgálatainak Nyilvántartásába vették a tanulmányt (Homeoprophylaxis Safety Study with PrevengHo®-Vir in the Context of the COVID-19 Pandemic in Cuba. Quasi-Experimental Study Post-Registration (COVID-19); egyedi azonosító száma: RPCEC00000312). További információk várhatóak a PrevengHo®Vir biztonságosságáról és hatásáról.

Források:

  • Large-scale homoeoprophylaxis as an add-on measure to prevent COVID-19 disease: Cuban preliminary experiences

(Downloaded free from http://www.ijrh.org on Sunday, April 18, 2021, IP: 94.44.226.177)

  • CECMED information note on therapeutical modality: homeopathy and approval of PrevengHo®Vir
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.