Interjú Dr. Sebő Zsuzsával

2015. április 20., hétfő

Dr. Tóth Marian: interjú Dr. Sebő Zsuzsával

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elindította távoktatási programját azoknak a szakembereknek, akik az alapoktól szeretnék megismerni a homeopátiás gyógyítás alapelveit és néhány gyakori kórkép homeopátiás kezelését. A tanfolyamot dr. Sebő Zsuzsa házi gyermekorvos, homeopata szervezte, őt kérdeztem a tanfolyamról és a homeopátiáról. 

Kedves Zsuzsa, Te indítottad el az orvosoknak szóló homeopátiás e-learning tanfolyam készítését az egyesületben. Mielőtt a tanfolyamról és az oktatásról kérdeznélek, néhány személyes kérdéssel indítanék.

Tudjuk, hogy minden homeopatának saját külön útja van, melyen eljut a homeopátiához. A Te utad hogyan vezetett el a "hasonszenvi gyógymódhoz"?

Praxisban dolgoztam akkor már12 éve, és azok az esetek, ahol a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudtam hathatósan, maradandóan segíteni, nagyon elkeserítettek. Ilyen volt egy testvérpár, akik folyamatosan különféle heveny megbetegedésekben szenvedtek, melynek a vége mindig antibiotikum használat lett, de jó néhányszor kórház. Elmentek egy homeopatához (tudtam róla), és attól kezdve csak szűrővizsgálatokon találkoztunk, mert a két gyereknél mintha elvágták volna a korábbi rémálmokat. Akkor még, bevallom, azt sem tudtam, mi az a homeopátia, így beiratkoztam az éppen induló két éves tanfolyamra. Nos, a második alkalommal már tudtam, ezt a gyógymódot fel kell vennem a klasszikus orvosi tevékenységem mellé. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás, folyamatos tanulás a homeopátia terén is.

Háziorvoslás és homeopátia

Házi gyermekorvosként és homeopataként is praktizálsz. Milyen szerepet tölt be a homeopátia a háziorvosi körzetben végzett munkád során? Miért fontos, hogy a háziorvos kiegészítésképpen homeopátiás szereket is tudjon javasolni betegeinek? 

Aki körzetben dolgozik, nagyon jól tudja, számos olyan eset van, amikor nincs megfelelő mellékhatás mentes kezelés, a sok jó tanács sem segít. Ilyenek például a vírus fertőzések, a csecsemőkori kólika, az óvódások elszakadási problémái, vagy az iskolai szorongások, az ezeket követő összes pszichoszomatikus jelenséggel együtt. Ilyenkor a homeopátiás tudás adu-ász a kezünkben. Mellette számos olyan hagyományos gyógymódot igénylő eset van, amikor a homeopátiás szerek integratív használata egy sokkal könnyebb, gyorsabb és tartósabb egészség helyreállást segít elő. 

A homeopátiás e-learning tanfolyam tematikája átfogó, minden orvos kollégához szól, de leginkább a háziorvos kollégákat szeretnénk elérni. Miért olyan fontos a háziorvosok számára, hogy tájékozottak legyenek a homeopátia világában? 

Ennek több oka is van. Anélkül, hogy a homeopátia nagyszerűségét ecsetelném, azt gondolom, a mai életben nem lehet emellett csak úgy elmenni. Lehetnek pro és kontra érvek, de aki sosem használta, sosem javasolta, aki nem tapasztalta meg, az nem alkothat véleményt. A betegek érdeklődnek ez iránt a gyógymód iránt, és az orvosuknak ismernie kell, miről is van szó. Ahhoz, hogy valaki megpróbálja ezt a gyógymódot a hagyományos kezelések mellett, meg kell ismernie néhány alapfogalmat, törvényszerűséget és a leggyakrabban alkalmazott szereket a legfontosabb, homeopátia számára jól megközelíthető tünetcsoportokban. Ezt az e-learning oktatást olyan kollégáknak szánjuk, akik bele szeretnének pillantani ebbe a gyógymódba akár csak a tájékozódás kedvéért. Hasznos lehet olyan érdeklődőknek, akik homeopátiás tanulmányaik kezdetén vannak, vagy az orvostanhallgatóknak is.

Homeopátia oktatás, e-learning tanfolyam

Az MHOE egyik fő tevékenysége a homeopátia oktatása, homeopata orvosok képzése. Miért teljesen új ez az e-learning tanfolyam az egyesület oktatási rendszerében? 

Közismert, hogy az orvosok túlterheltsége kimagasló, a továbbképzéseken való részvétel komoly szervezéseket igényel. Az oktatások fővárosi centralizáltsága, ezek mind nehezítik az érdeklődő kollégák helyzetét. Az e-learning oktatás ezeket próbálja kiküszöbölni, megkönnyíteni.

Hogyan épül fel a tanfolyam és mit kap az, aki végignézi a 8 előadást? 

A tanfolyam nyolc részből áll. Valamennyi előadást az egyesület előadói tartják, szemléltető diaképekkel téve érthetőbbé és élvezhetőbbé a mondandójukat. Az előadások szöveges formában is megtalálhatóak. Egyedülálló a tanfolyamhoz kapcsolódó „Fogalomtár”, ahol a legfontosabb kifejezések definícióira, magyarázataira lehet rákeresni. Azok a gyógyszerek, amelyekről szó esik az előadásokban, egy külön gyűjteményben megtalálhatók, kicsit bővebb leírással. 

Aki elvégzi, megismeri az alapokat, és egy kezdő tudást szerezhet a leggyakoribb heveny kórképek kezeléséhez. 

Végezetül

Mit üzensz egy mondatban azoknak, akik kételkednek a homeopátia elveiben és hatásosságában? 

Senkit nem akarnék sem csalogatni, sem meggyőzni. Akik megpróbálták és alkalmazni kezdték, többségük a napi gyógyítás során integrálta a homeopátiás tudást a  hagyományos terápiába. Aki soha nem próbálta, az nem nyilatkozhat a hatékonyságról, de ez a tanfolyam számukra is első lépés lehet.

És mit üzensz azoknak akiket érdekel a homeopátiás gyógyítás és gondolkodnak azon, belevágjanak homeopátiáról szóló e-learning tanfolyamunkba? 

Csak annyit, hogy jó döntés belevágni ebbe a tanfolyamba, és ha elvégzik, kipróbálják a megszerzett tudásukat a napi munkájuk során, rá fognak érezni ennek  a gyógymódnak a hasznára és persze szépségeire. 

Köszönöm az interjút.

Dr. Tóth Marian

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.