FORMICA RUFA – Erdei vöröshangya

2022. március 7., hétfő

Hirtelen jelentkező, nyugtalansággal járó reumatikus vagy köszvényes fájdalmak szere. Erős szagú éjszakai izzadás, általános bágyadtság jelentkezik. Túlságosan nehéznek érzi a fejét a beteg: periodikusan visszatérő fejfájások, hosszan tartó fejfájások lépnek fel. Jellemző a bőrviszketés, a bőr kivörösödése.

Rendszertani besorolás:

Rovarok (Insecta) osztálya, Hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendje, Hangyák (Formicidae) családja

Előfordulás:

Európában, Szibériában és Észak-Amerikában él, de Dél-Európából hiányzik. Elterjedési területén gyakori, bár az intenzív védőintézkedések ellenére ritkul. A levegő és a talaj savtartalmának változása miatt ugyanis eltűnnek egyes olyan gombák, amelyekkel a hangyák szimbiózisban élnek.

Hatóterület:

Bőr, tüdő, ízületek, gyomor-bél traktus, gerinc, máj, vese. Jobb oldali szer.

Vezértünetek:

Hirtelen jelentkező, nyugtalansággal járó reumatikus vagy köszvényes fájdalmak. Reumás izomfibrilláció. Erős szagú éjszakai izzadás, általános bágyadtság. Túlságosan nehéznek érzi a fejét a beteg: periodikusan visszatérő fejfájások, hosszan tartó fejfájások lépnek fel. Jellemző a bőrviszketés, a bőr kivörösödése, urtikáriás exanthemák. Hányingerrel és hasmenéssel járó szúró gyomorfájdalmak. Polyuria, sáfrányszínű vizelet, fájdalmas, görcsös vizelési inger, vérvizelés. Albuminuria. Állapota javul az érintett testrész dörzsölgetésétől. Fejfájása javul, ha megfésüli a haját. Hideg és mozgás ront az állapotán. Édeskésnek érzi a vizet. Paradox tünete a fájdalmak utáni vidámság.

Alkalmazás:

Szubakuttól krónikusig terjedő arthritis és arthrosis eseteiben. Myalgia, neuralgia, neuritis, migrén esetén. Allergiás állapotokban. Idegi eredetű asztmánál, többnyire éjjel jelentkező asztmás rohamokban. Urticaria, ekcéma esetén. Gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő betegeknél. Végbélpolip, orrpolip esetén. Carcinomatosis végállapotokban.

Hatóanyagok:

Hangyasav (Acidum formicicum) és egyéb szerves mérgek

Előállítása:

az őstinktúrát erdei vöröshangyák eldörzsölésével készítik.

Források:

  • Phatak repertorium
  • Homeopátiás Repetitorium (Kiadó: Deutsche Homöopathie-union Karlsruhe ésDr. Peitner KG, Bécs)
  • Wikipedia
  • Bóna L.: Ő kell nekem, ő meg nem kell! Fertőzés és fertőtlenítés
  • Elena kiadó: A hangyák kézikönyv
Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.