Európai Homeopátiás Bizottság (ECH) ülése Budapesten

2009. november 14., szombat

Beszámoló az Európai Homeopátiás Bizottság (ECH) által szervezett ülésről, melyre a tagegyesületek elnökei voltak hivatalosak.

Dr. Kürti Katalin - Dr. Katona Edit - Dr. Sal Péter

2009. nov. 14-én első ízben került sor az ECH homeopátiás tagegyesületi elnökeinek találkozójára az ECH soros, féléves ülésének keretén belül, amit ez alkalommal hazánkban tartottak.<--break->

Anglia, Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia homeopátiás orvosi egyesületeinek elnökei vettek részt a találkozón.

Az ülés első részében először Ton Nicolai az ECH elnöke, majd az ECH albizottságok koordinátorai számoltak be elmúlt évi munkájukról, sikereikről, nehézségeikről. A legtöbb problémával a Gyógyszerész- és a Gyógyszervizsgálati Albizottság küzd.

Ezt követően az ECH jövőbeni terveiről volt szó: az egyes tagországok támogatásáról, a homeopátia tudományos voltának elismertetéséről, az ECH honlapjának bővítéséről, stb.

Az elnökök a megbeszélést hasznosnak ítélték, részint a személyes kapcsolatok kialakítása, részint az ECH-ban folyó munka mélyebb megismerése miatt.

Dr. Kürti Katalin

Összefoglaló az európai homeopátiás bizottság (ECH) oktatási albizottságának üléséről

2009. november 13-14., Budapest

  • A 2009. augusztusi, Varsóban megrendezett LMHI (homeopátiás orvosok világszervezete) kongresszuson elfogadták az ECH által kidolgozott oktatási irányelveket, melyek alapján Egyesületünk orvostanfolyamai és vizsgáztatási rendszere évek óta működnek. 
  • Az ECH weboldala megújul. Megtalálhatók rajta a fent említett oktatási irányelveken kívül a korábbi és a legfrissebb tudományos vizsgálatok (kísérleti és klinikai). Egyesületünk honlapja innen linkkel elérhető.
  • Megbeszélés zajlott az orvosoknak tartott homeopátiás bevezető tanfolyamok alapelveiről. 
  • A klinikai homeopátiás iskolát végzett orvosok közül Európa-szerte többen is szívesen egészítik ki tudásukat a klasszikus szemléletű iskolákban. Megszerzett tudásukat a klasszikus homeopátiás iskolák (pl. MHOE) elismerik, és várják őket a bevezető tanfolyamokon, valamint az alaptanfolyamokon.
  • A következő ECH ülés Ljubljanában 2010. április 9-10-én lesz (Hahnemann születésnapja, Homeopátia Hete).

Dr. Katona Edit

Beszámoló az ECH Politikai Albizottságának üléséről

Budapest, 2009. november 11.

Az összejövetel főbb témái:

Az ECH álláspontja: orvosi tevékenység-e a homeopátia? 

Az ECH fő célja, hogy a homeopátia orvosi tevékenység legyen és helyet kapjon az orvosképzésben. Hazánk (szerencsére) Olaszországgal, Belgiummal, és idén nyár óta Spanyolországgal együtt azok közé az EU országok közé tartozik, ahol törvényesen csak orvosok művelhetik a homeopátiát. Különlegesen rossz a helyzet Szlovéniában és Svédországban, Finnországban és Dániában, ahol az orvosok számára a homeopátia művelése az orvosi jogosítványok elvesztésével jár. (Az ECH levelekkel ostromolja az említett országok kormányait a helyzet megváltoztatására!). 

Az új ECH honlapra szeretnék feltenni a homeopátia jogi szabályozását országonként, ennek az angolra fordított változatát hamarosan igényelni fogják a tagoktól.

Hogyan reagáljon a homeopátiás szakma a kritikákra?

Peter Fischer (Anglia) írt egy cikket a homeopátiás alapkutatásokról és a homeopátia költség hatékonyságáról. Claudia Witt pedig publikált a cikket a homeopátiás kutatások jövőjéről, megtalálható a Veronika Karstens website-on. 

Szlovén javaslat a homeopátia előmozdítására: Homeopátia Napja

A szlovén homeopata egyesület egyedülálló ötlettel állt elő a gyógymód helyzetének előmozdítására: 2010. tavaszán kongresszust szervez a homeopátia tudományos megalapozottságáról, ahova meghívta az ECH, LMHI homeopata orvos szervezetek, valamint a szlovén Egészségügyi Minisztérium és Tisztiorvosi Hivatal, valamint a tudományos élet számos képviselőjét. Ez a nagy lehetőség jó példa lehetne, hogyan mozdítsuk elő a homeopátia ügyét Magyarországon is.

Az orvos homeopaták viszonya a nem orvos homeopatákhoz (NMPQ)

A homeopátia művelésének minőségére csak egy magas színvonalú diploma jelenthet garanciát, egyaránt az orvos és nem orvos homeopaták számára is. (Svájcban és Németországban ennek szabályozása folyamatban van. Az állam feladata a minőség kontrollja és annak szabályozása, mi egy orvos és egy nem orvos homeopata kompetenciája.) A homeopata orvosok célja az, hogy meghívást kapjanak az EU orvosokat átfogó szervezetébe, a CPME-be. 

A nem orvos-orvos homeopaták közötti különbség az orvosi tanulmányok, a klinikai tapasztalat, és az orvosi kutatásban való részvétel. Az ECH célja, hogy a homeopátiát az orvos egyetemeken oktassák, és hogy legyen minőségi homeopátiás kutatás. EU/EFTA svájci kutatók részvételével keretprogram készül Komplementer Medicina területén végzett kutatás számára. Ez az egyetlen terület, ahol EU pénzek elérhetőek a minőségi kutatási projecteket felmutató homeopata kutatócsoportok számára. 

2010-ben nagyszabású kongresszus szerveződik az EU égisze alatt, ahol az összes irányzat bemutathatja, mit nyújthat a komplementer medicina az EU polgároknak. Nem elsősorban a betegségek elleni küzdelem, hanem főként az egészség megőrzése terén.

Hogyan lehet több orvost és medikust a homeopátia felé vonzani?

A pénz sokszor nagyon fontos, így Németországban kulcsszerepe van a Veronika Karstens alapítványnak, amely eleinte a homeopata orvosokat finanszírozta a Müncheni Gyermekklinikán. Hazánkban is egy hasonló alapítvány indíthatna el egy homeopatát a klinikai munkában. 

Angliában ilyen a Prince of Wales alapítvány. Segítségével létrehoztak egy medikus hálózatot egész Angliában, amely nagy segítség a homeopátia oktatásában. Diákcsere lehetőségeket szerveznek, a hálózat szervezi a homeopátiás kórházakban tölthető gyakrolatokat is. Ennek az alapítványnak köszönhető, hogy a medikusok Wales-ben 75%-ban tanulnak alternative terápiákat. Kérdésemre , hogy részt vehetnének-e magyar medikusok a diákcsere programban, és mehetnének-e a homeopátiás kórházakba gyakorlatra, Dr.Sara Eames azt válaszolta, hogy ennek nincsen akadálya. Gyertek 6 hetes gyakorlatra egy londoni homeopátiás kórházba! Azt gondolom, hogy ez vonzerő lehetne a magyar medikusok számárais, ha az MHOE kapcsolatai révén angliai gyakorlatokon vehetnének részt

Ausztriában a medikusok homeopátiás oktatását 2 szervezet is végzi: az egyik előadásokkal és e-learning kurzusokkal, magas kiesési rátával, a másik 18 hétvégés, kiscsoportos klinikai tréninggel, rendkívül alacsony kiesési rátával. Közel 100 medikus vesz részt ezen az intenzív oktatáson. A kiscsoportos oktatás hazánkban is célravezető lehetne. 

Svájcban a homeopaták workshopot rendeztek a WONCA konresszuson, amely az EU háziorvosok kongresszusa, 4600 résztvevővel. Sok szkeptikus is részt vett ezen, akik közül többen megjegyezték, hogy nem gondolták volna, hogy a homeopátia ilyen mélyen ható módszer. Az előadás remek módszertant próbált ki, hogyan lehet érzékeltetni a háziorvosokkal, miben lehet minőségi munka a homeopátia. (a diák elkérhetők Dr. Barbara Bichseltől)

Dr. Sal Péter

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.