Az idő ketyeg, a 3 éves munka elkezdődött

2014. január 13., hétfő

Beszámoló az első homeopátiás orvosi szabvány (CEN/TC 427) nyitó konferenciájáról
2014. Január 9-10., Bécs, Osztrák Szabványügyi Hivatal

Az európai szabványok olyan dokumentumok, melyeket az EU tagországok szabadon, önkéntesen alkalmazhatnak a saját szabályozásukban. Bár az országok törvénykezése magasabb rendű szabályozás, de az EU szabványok felülírják az egyes országok saját szabványhivatalának szabványait (ha van ilyen). A tapasztalat az, hogy a szabványok jó eszközök az EU szabályozás harmonizálásában, mert az EU szabványok rendszerint megjelennek az egyes országok törvénykezésében. A szabványosítás folyamata lehetőséget ad egy terület képviselőinek, hogy szakmai konszenzust alakítsanak ki egy adott témáról. A 25 ország 40 homeopátiás egyesületét tömörítő európai homeopátiás orvosi szervezet, az ECH kezdeményezésére indult el egy olyan európai szabvány kidolgozása, amely homeopátiás végzettségű orvosok homeopátiás szakrendelésének szabályait rögzítené.

Harmonizált szabályozás

Miért van erre szükség? A CAMbrella vizsgálat szerint, amely az európai komplementer medicina szabályozását mérte fel országonként, nincsen 2 EU ország, ahol a szabályozás közel állna egymáshoz. Számos országban csak orvosok művelhetik a homeopátiát (Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Románia stb.), másutt nem szükséges orvosi végzettség a műveléséhez (Egyesült Királyság, Németország, Hollandia stb.) A páciensek biztonsága indokolja, hogy egész Európában lehetőleg egységes és magas színvonalú ellátást garantáljon egy kellően harmonizált szabályozás. Az EU szabványok készítésénél figyelemmel kell lenni arra, minél kevesebb országban legyen ellentétben az EU országainak törvénykezésével. (Ezt hívják szaknyelven A deviációnak.) 

Jelen konferencián, amely az első ebben a három éves folyamatban, 2 szervezet (a homeopátiás orvosok európai szervezete, az ECH és a nem orvosi homeopátia európai szervezete, az ECCH) és 11 ország képviselői vettek részt. Az első évben a szabvány vázlatának kidolgozása zajlik, ebből 4 hónap áll rendelkezésre a nyers szöveg kimunkálására, és a többi idő a módosításokra kell. Ezt követően a nemzeti szabványosítási szervezetekhez jut a szöveg, akik szintén megteszik módosítási javaslataikat. A szabvány elfogadása a 3. év végén szavazással történik. 

A nem orvosi homeopátiás tevékenység szabályozása

A konferencián döntés született arról a kérvényről, melyben a nem orvosokat tömörítő homeopátiás szervezet, az ECCH a szabvány a nem orvosok által gyakorolt homeopátiás ellátásra való kibővítését kérte. A kérés indoklásában a szervezet vezetője, Stephen Gordon elmondta, hogy az orvosi és a nem orvosi szervezetek (ECH és ECCH) hasonló számú tagot tömörítenek, és az orvosi homeopátiás tevékenység kizárólagos szabályozása egy jelentős szektort szabályozatlanul hagyna. A CAMbrella project felmérése szerint azonban Európában 45 000 homeopátiás orvos tevékenykedik, ami sokszorosa a nem orvos homeopatáknak. A nem orvosi homeopátiás tevékenység szabályozása miatt az EU szabvány ellentétbe kerülne azokkal az országokkal, ahol ez a tevékenység nem legális. (A deviáció). A szavazás elvetette kibővítés lehetőségét, azonban a nem orvos homeopatákat tömörítő szervezet (ECCH) részt vehet megfigyelőként a folyamatban. A nem orvos homeopatáknak fennáll a lehetőség egy hasonló EU szabvány kidolgozására. A konferencián elfogadták a munkafolyamat ütemezését, jelen sorokat jegyző résztvevő is vállalt részvételt egy fejezet kidolgozásában.

Dr.Sal Péter
homeopata, házi gyermekorvos
ECH képviselő

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.