Az EASAC állásfoglalása hibás kutatásokat használt a homeopátia lejáratására

2017. október 3., kedd

A brüsszeli székhelyű ECH (European Committee for Homeopathy, Európai Homeopátiás Bizottság) közleményt adott ki az EASAC (European Academic Science Advisory Council, Európai Tudományos Akadémiák Tanácsadó Testülete) állásfoglalásával kapcsolatban.

Az ECH közleményében leszögezi: az az állítás, miszerint nincs bizonyíték a homeopátia hatásosságára, három hibás kutatási vizsgálaton alapul. Továbbá, az akadémiai állásfoglalás nem tekintette át azt a számos vizsgálatot, mely a homeopátiára nézve pozitív eredményre jutott [1]. Ez a kiválasztási torzítás súlyosan aláássa az EASAC azon állítását, hogy következtetései „kiváló tudományos alapúak”.

Az EASAC állásfoglalás az alábbiakon alapul:

  • A brit alsóház Tudományos és Technológiai Bizottságának 2010-es, a homeopátiáról készült jelentése, melyet az angol kormány elutasított, s mellyel kapcsolatban rögtön a kiadását követően 70 képviselő aláírásával kifejezte elégedetlenségét a vizsgálat lefolytatásának módja miatt [2].
  • Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 2015-ös állásfoglalása, melyet a készítése során elkövetett számos szabálytalanság miatt jelenleg az ombudsman vizsgálja [3].
  • A 2005-ben Shang által készített áttekintés, mely arról számolt be, hogy 110-110 homeopátiás és konvencionális orvoslás területén végzett tanulmányt hasonlított össze, és arra a következtetésre jutottak, hogy a homeopátia nem hatásosabb, mint a placebo.  Azonban a végkövetkeztetés a 110 tanulmányból mindössze 8 elemzésével készült, amelyek egyike sem a szokásos homeopátiás ellátást vizsgálta [4]. 

EASAC munkacsoportja egyetlen, homeopátiás kutatásban jártas szakértőt sem vont be állásfoglalásának megalkotásakor. Másfelől, a munkacsoport egyik tagja egy országos szkeptikus egyesület korábbi elnöke. Ez ellentétes az EASAC azon megállapításával, hogy az állásfoglalást „irányadó és pártatlan szervek” készítették.

Következésképpen az EASAC ezen állásfoglalása nem használható fel politikai döntéshozatalra olyan fontos területen, mint az európai állampolgároknak a gyógymód szabad megválasztásához való joga.

A homeopátia bizonyítékairól, kutatásokról és a szokásos félreértésekről szóló bővebb információkhoz látogasson el a Homeopátiás Kutatóintézet (HRI) oldalára [5].

2017. október 2.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (11 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.