Az angol kormány állásfoglalása

2010. július 15., csütörtök

2010 júliusában az angol kormány nyilvánosságra hozta állásfoglalását, melyben a Tudomány és Technológia Bizottság - a homeopátia hatékonyságáról szóló - jelentésére válaszolt.

Az állásfoglalást nagy várakozás előzte meg, mivel a kiszivárgott információk szerint a jelentés élesen támadta a homeopátiát, és a homeopátia NHS (National Health Service - Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) általi finanszírozásának megszüntetését javasolta.

Az alábbiakban kiemelnénk az állásfoglalás legfontosabb gondolatait

  • A homeopátia finanszírozásának kérdésében nem kíván központi döntést hozni az angol kormány, nem kívánja centralizált intézkedésekkel, felülről szabályozni a helyi NHS szervezeteket, így az ő kezükbe helyezi a döntés jogát, hogy milyen kezelést tartanak a legmegfelelőbbnek és finanszíroznak pácienseik részére - beleértve a komplementer gyógymódokat, így a homeopátiát is.
  • "Hisszük, hogy a betegek hozzájutnak az információkhoz a kezelés alternatíváiról, melyek alapján van lehetőségük a választásra, az orvosok pedig azt a kezelést írják elő betegüknek, melyet az adott körülmények között a legmegfelelőbbnek tartanak." Tehát nem kívánja felülről korlátozni sem az orvos, sem a páciens szabadságát a kezelés lehetőségeinek megválasztásában, de fontosnak tartja a betegek teljes körű informálását, és azt hogy az orvosokat a legszigorúbb etikai elvek vezéreljék.
  • A Kormány és az NHS intézkedéseink fő szempontja az, hogy biztosítsa a páciensek részére a választás lehetőségét.
  • A jelentés a homeopátia alapelveit is vitatja, a homeopátiával elért eredményeket a placebo effektusnak tulajdonítja. A kormány válaszában felhívja a figyelmet arra, hogy a tudományos vizsgálatok egy része alátámasztja ezt a véleményt, ugyanakkor a homeopátia hatékonyságát igazoló vizsgálatok is léteznek. A kormány ebben a vitában nem foglal állást.
  • "Nem hisszük hogy a páciensek bizalma, választása és biztonsága olyan mértékben veszélyeztetve lenne, hogy ennek alapján a Minisztérium megtegye azt a szokatlan lépést, hogy a helyi egészségügyi pénztárak döntéseit korlátozza. Hisszük, hogy a döntéshozók, az orvosok és a közvélemény megfelelő informálása, az orvosokra vonatkozó szigorú etikai szabályok fogják a leghatékonyabban biztosítani a minőségi gyógyítást, a betegek elégedettségét és az NHS pénzének megfelelő felhasználását."

Összefoglalva: az angol kormány állásfoglalásában a homeopátia NHS keretein belüli finanszírozásának folytatása mellett döntött. 

Csatolmányok
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.