Anya, nem akarok óvodába menniiiiii!

2015. augusztus 19., szerda

Beszoktatás az óvodába

Szeptember elején egyre több szülő keres meg bennünket azzal a kérdéssel, hogyan lehetne megelőzni az óvodakezdés „lelki ártalmait” homeopátiás kezeléssel. Milyen szert adjanak, hogy a gyerek ne tiltakozzon, ne sírjon induláskor, elváláskor, jól érezze magát a közösségben, ne úgy induljon a nap: „nem akarok óvodába menni”.

Az alapszabály, hogy a gyermeket (itt elsősorban azokra gondolunk, akik először mennek közösségbe) fel kell készíteni a rá váró változásokra – beleértve a lehetséges negatívumokat is, hogy ne érje őket csalódás. Ismert tény, hogy az a kisgyermek, aki nem szeret óvodába járni, sokkal gyakrabban megbetegszik, mint az, aki örömmel megy reggelente a többiek közé. Mind a lelki, mind a testi ártalmak csökkenthetők ügyes vezetéssel és számos módszerrel, így homeopátiás gyógyszerekkel is. Csodapirula erre sem létezik, de számos homeopátiás szert hívhatunk segítségül.

Natrium muriaticum

Jellemzi a csendes bánat, a befelé fordulás. Nehezen barátkozik, hallgatag kisgyermek. Ha bánata van, elvonul vele, ha vigasztalják, romlik az állapota, a hangulata. Előfordul, hogy székrekedése lesz. Inkább vékony testalkatú. Gyakran van herpesze. Amíg nem szereti meg az óvodát, gyakran beteg.

Pulsatilla

Érzelemmel teli kisgyermek, aki könnyen elsírja magát. Elváláskor szorosan az anyjához bújik, pityereg. Fél attól, hogy elhagyja az édesanyja. Százszor visszaszalad egy búcsúpuszira. Ha nincs vele a szülő, akkor az óvónénihez bújik, várja a babusgatást, vigasztalást. Jellegzetes, hogy nem szomjas, keveset iszik, elbágyad a fülledt levegőjű szobában. A szabad levegőn sokkal jobban érzi magát.

Ignatia

Túlérzékeny gyermek, aki az elválást nagy megrázkódtatásként éli meg. Jellemzői a sóhajtozás, az idegi eredetű göcsös jelenségek, ami jelentkezhet hasfájásban, köhögésben, csuklásban. Lelki állapota romlik, ha vigasztalni próbálják, és sokkal jobban van, ha a figyelmét elterelik. Nem ritka a fejfájás sem.

Gelsemium

Álmatag, kedvetlen gyermek, aki előre fél a megpróbáltatástól. Ha kérdezik, nehezen, lassan válaszol. Elváláskor kapaszkodik az anyjába, nem ritkán ordít. Arra vágyik, hogy egyedül lehessen, elvonul a többi gyerektől. A szorongás, lámpaláz fejfájást, hasmenést válthat ki. Nem ritka a remegés, vagy láznál a hidegrázás. A bánat miatt gyakran megbetegszik.

Nux vomica

Agresszív, verekedős gyermek, kötözködik, mindenkiben hibát keres. Gyakran dühbe gurul, nehéz rajta segíteni, mert ha vigasztalni próbálják, még dühösebb lesz. Az idő múlását nagyon lassúnak érzi, még ha korán mennek is érte az óvodába, akkor is „de soká jöttél”-lel fogadja a szüleit.

A szerek potenciája leggyakrabban a C, CH15-30, amit pár napig napi egyszer, majd néhány naponta egyszer, majd pár hétig heti egyszer kell adni, gyerektől és helyzettől függően. A legfontosabbak: ha idő közben változik a gyermek viselkedése, változtassunk a szeren is. Ha úgy érezzük, elhárult a probléma, nem kell adni semmit. Ne várjuk, hogy a homeopátiás kezelés hatására csoda történik, de arra számíthatunk, hogy a kisgyermek nem fogja sorscsapásnak érezni az óvodás létét, nem azzal fog telni a napja, hogy várja a hazamenetelt. Fel tud majd oldódni, élvezi a játékot, a közösséget, és persze örül, ha jönnek érte a szülei.

Dr. Sebő Zsuzsanna, gyermekorvos, homeopata

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.