Rosszul alvó gyerek

19 hós lányom alvásával kapcsolatban lenne kérdésem.

Születése óta küzdök az alvási gondokkal, folyamatos alvásmegvonással (nekem van, hogy csak 2-3 óra alvás jut egy éjjel, az is sok részletben). Nyilván ez idő alatt voltak jobb és nagyon rossz időszakaink, de most szintén épp egy rossz közepén vagyunk.

Beszédfejlődése nagyon begyorsult, szinte minden szót ismétel, roham tempóban növekszik a szókincse. 1 éves kora óta sétál egyedül, azonban semmilyen cipőt nem viselt el magán egészen pár héttel ezelőttig, amikor is nagyon megszerette így már tudok vele sétálni kézen fogva is odakinn, nem csak babakocsiban. Mozgásfejlődése egyébként rendben zajlott, bár az elején hipotón izomzat miatt Dévényre, majd más fejlesztő tornára jártunk, "gyógyultnak" nyilvánították 12 hósan.

A gondom az, hogy nagyon későn alvós, kevés alvásigényű típus. Újszülöttként a kínzó hasfájás miatt volt, hogy hajnal 3-4kor kezdődött el az éjszakánk, ez kemény munkával kb 1 éves korára redukálódott éjfélre, majd pár hónapja 10-11 köré. Sajnos pár hete egy betegség miatt (1 alvás helyett több is volt napközben a láz miatt), szintén visszatért a 12- fél1es alvás. Éjjel egyébként szinte mindig sok az ébredés (gondolom a túlfáradás miatt?) Már szinte minden módszeren túl vagyok: korán kelés, korán altatni vinni, ilyen kaja-olyan tejital, több levegőzés, több aktív program, nyugis napok, minimális fény éjjel, totál sötétség, stb, stb. különösebb változást egyik sem ad, pedig kitartó vagyok.

Reggel 8 körül kel, előbb nem tud, mivel ha előbb keltem, 2 alvás lesz ismét a napi 1ből, és ezzel még hátrébb csúszik az éjjeli alvás. 1- fél 2 körül tud elaludni délután, kb 1 órát, jó esetben másfelet alszik. Éjjel mint írtam 12- f 1kor alszik el. Napi rutinunk van.

1 éves kora óta már nem kap anyatejet, ő maga vált le.

TV, mobil stb nem lehet gond, nem engedjük neki, hogy nézze.

Jókedvű, okos, huncut, nagyon mosolygós kislány egyébként, de sajnos az evéssel is vannak gondjaink, nagyon válogatós, elég vékonyka típus.

Éjjel még az alábbiak a gondok: van, hogy egy megébredéskor kér pár korty vizet / a cumiját, és viszonylag hamar visszaalszik, de van, hogy ébren marad, nem sír, de ilyenkor össze-vissza forog, van, hogy kb 1- másfél órát szinte vergődik mire képes elaludni.
Van, hogy iszonyú üvöltéssel kel, ilyenkor a pavor nocturnus nevű jelenséghez hasonló dolgokat produkál, de nem teljes mértékben. Kicsit "agresszívvá válik", rúgdal, feszíti magát, ha hozzászólok, még jobban üvölt, elhúzódik tőlem, nem hagyja magát érinteni, stb, kb 20- 30 perc mire talán kicsit lenyugszik. Ez a jelenség teljesen random jelentkezik, nyugis napon is, pörgősen is, elalvás után kb 3-4 órával.

Van esetleg bármi szer amiket adhatnék neki?

Orvos válaszol

Kedves Kérdező, 

Köszönjük a részletes leírást. 

És együttérzek a helyzetükkel, a krónikus nem alvás, a cirkadián ritmus felborulása nyilván megviseli az egész családot. Különösen ez a késői lefekvés igen nagy gond egy ekkora gyereknél. Nem a természettel összhangban fekszik le este, hanem az éjszaka közepén. Ahogy kiveszem a leírásból, elalvási és átalvási gondok is vannak.

Sokféle szer szóba jön. Elalvási problémáknál nekem jó tapasztalataim vanna a Passiflora nevű homeopátiás szerrel. És a másik szer ami jó lehet az a Coffea, elősegíti a rosszul alvó, túlpörgős aktív gyerekek nyugodt éjszakai alvását.

Ezt a kettőt mindenképpen kipróbálnám, előbb a Passiflorat, ha nem segít akkor a Coffeát. 

Kúraszerűen adnám, közepes, C12, C15, 15Ch potenciában. 

Adagolás: 3 napig 3x2 golyó, 3 napig, 2x2 golyó reggel és este, 3 napig este 2 golyó. 

Kis vízben feloldva igya meg a gyermek a homeopátiás golyókat. 

Ha egyik sem segít, keressenek fel egy homeopat orvost, aki az esetfelvétel után biztosabban tud szert ajánlani.

Üvözlettel, dr. Tóth Marian 

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.