Idős demens, téveszmés férjemet három éve egyedül gondozom, ápolom

Tisztelt Segítő!

Az idős demens, téveszmés férjemet három éve egyedül gondozom, ápolom. Mintegy másfél éve az éjszakai alvásommal komoly gondok vannak ( elalvás, átalvás). A házi orvosom altatókat, nyugtatókat írt fel(Sanval, Frontin, Rivotril), melyeket ha tetszett, ha nem - hogy az idegi terheléssel együttjáró  napi teendőimet el tudjam látni - a korábbiakban esetenként be kellett vennem. Nem akartam ezekre a szerekre rászokni. Hogy ne váljon az altatószedésem rendszeressé, közbeiktatva próbálkoztam a Melatonin és a Valeriana harmony együttes esti szedésével is, de egy idő után ez sem használt. Hónapok óta a nyugtató és az antidepresszáns helyett reggelente citromfű-galagonya-orbáncfű keverékéből teát főzök, amit egész nap kortyolgatok. Május vége óta esténként 2 tabletta Sedatif PC-t szopogatok el elalvás előtt, pár hete még egy szem Magne B6-tal is megtoldom. Úgy érzem, hogy eddig ez a legeredményesebb. Csak akkor nem használ, ha a napi fokozott feszültségek, és az állandó tolerálás miatt idegileg nagyon le vagyok merülve. Ilyenkor hiába szopogatok el még 2 szem Sedatif PC-t, - nem használ. Kínomban ekkor szoktam még éjjel egy 1/2 10mg-os Sanvalt bevenni, ami kb 4 órai alvást biztosít.

Nem tudom, hogy meddig szedhetem ezt így?! Jó lenne, ha akár évekig is, mert más, szelid megoldást nem ismerek. Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?

Sajnos az utóbbi időben enervált, életúnt is vagyok nem vidám gondolatokkal. Mit kellene szednem, hogy újra erőre kapjak?

A segítségét előre is nagyon köszönöm és várom!

Orvos válaszol

Kedves Kérdező, 

Nincs könnyű helyzetben. Az mindenesetre bölcs, hogy próbálja a kémiai gyógyszerek mennyiségét csökkenteni. 

A Sedatif PC-t szedheti huzamosabb ideig is, egy dologra kell figyelnie: időnként tartson szünetet! 10 nap szedés után iktasson be 2-3 nap szünetet. 

Ami még ilyenkor segíteni szokott: Cocculus nevű homeopátiás szer.  C12 vagy C15 potenciában a következőképpen szedje: 2 napig 3x5 golyó, 2 napig 2x5 golyó, 2 napig 1x5 golyó. Ha javul az alvása ettől a kúrától, 3-4 nap szünet után ismételje meg. 

Üdvözlettel, dr. Tóth Marian

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.