Homeopátiás oltás

Érdeklődnék, hogy mit jelent pontosan az, hogy homeopátiás oltás? És ez létezik-e a kötelező oltásoknál is?  Köszönöm válaszát.

Orvos válaszol

Kedves Kérdező.

Kérdésére nem egyszerű a válasz.

Olyan homeopátiás gyógyszer, ami egy az egyben pótolja az oltásokat, nincsen. Vannak szerek és módszerek, amelyek alkalmazásával a szervezet immunrendszere megerősíthető, így minden betegség ellen, így a fertőző betegségekkel szemben is védettebb lesz a páciens. Ettől még nem homeopátiás oltás a nevük.

A hagyományos oltások egy adott betegség kórokozójából készülnek. Léteznek olyan homeopátiás szerek, amit ugyancsak a kórokozóból készítenek. Van homeopata, aki ezzel próbálja az oltásokat helyettesíteni, de még nincsenek olyan átütő, összehasonlító vizsgálatok, hogy ennek a hatásait megbízhatónak lehessen mondani.

Végül léteznek az oltásokból készült homeopátiás gyógyszerek, de ezek nem a védettség kialakítására szolgálnak, hanem az esetleges oltási károsodás, mellékhatás kivédésére, gyógyítására.

Üdvözlettel, dr. Sebő Zsuzsanna

Kérdezzen, válaszolunk

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.