Hallójárati ekcéma

Folyamatosan visszatérő hallójárati ekcéma gondom lenne.
Kb 1-2-3 hetente, felváltva hol a jobb, hol a bal fülem gyullad be. Erős viszketéssel kezdődik, mélyen benn a fülben, tudom, hogy tilos piszkálni, ám éjjel alváskor sokszor ébredek arra, hogy vakarózom. Sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni. Pár nap alatt a viszketésből fájdalom lesz, mely az egész fület és környékét is érinti, egész fel a halántékig és le az állkapocsig.
Járok fülészetre a gyulladásokkor, csíkozással kezelik napokig. Gondolom antibiotikus-szteroidos krémek húzzák le a gyulladást. Azonban mivel szinte hetente küzdök a gonddal,  kezdeti havonta/ 2 havonta helyett, ezt már tarthatatlannak érzem, valahogy javítani szeretnék rajta.
Víz nem éri, erre is figyelek.
Tudnak esetleg segíteni javaslatokkal?

Orvos válaszol

Kedves Kérdező!

Az ekcéma krónikus bőrpanasz, ami homeopátiás szempontból alkati kezelést igényel. Ennek az az oka, hogy a homeopátiás repertóriumban 45-féle homeopátiás gyógyszer szerepel a hallójárat viszketése rubrikában, és ezek között a szerek között a páciens egyéb tulajdonságai, öröklöttsége, korábbi betegségei, tünetei segítségével differenciálunk. Ezért azt javaslom, hogy forduljon homeopata orvoshoz, aki felveszi az anamnézist és ennek alapján javasol terápiát. Ez a terápia jó szerválasztás esetén is kb. annyi hónapig tart, ahány éve fennáll a betegsége. 

Addig is fontos, hogy fülcseppet használjon (ez lehet receptre írható paraffinolaj, de gyógyszertári cseppentővel akár olivaolajat is cseppenthet hetente a hallójáratba), ami csökkenti a szárazságot és a viszketést is. 

Üdvözlettel:

Dr. Sal Péter

 

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.