Fülviszketés

Atópiás dermatitiszt diagnosztizáltak a füleimben, mindkét hallójáratban. Erőteljes viszketés a fő tünet szinte mindig. A fülész szerint a lehámlott, levakart bőr, keveredve a nagyon sűrű fülzsírral, soha nem tud ürülni a füleimből, ezért tér vissza sokszor a hallójárat gyulladás.

A viszketés után dugulás, halláscsökkenés, fájdalom szokott jönni. Sajnos sokszor vakarom a füleim, a kínzó viszketés és dugulás miatt, néha akkor javul a helyzet mikor sikerül megpiszkálni a kialakult eltömődött zsírt, de csak mpkre lesz jobb.

Szinte minden hajmosás után újra előjön a probléma. Már előre félek. Imádtam úszni, sajnos már jó ideje nem tudok menni. Lehetne erre valamit szedni?

Illetve krónikus fülkurthurutra, fülpattogásra?

Tudom, hogy krónikus helyzetek mindig orvost kívánnak személyesen, de hálás lennék mégis valami ajánlásnak.

Orvos válaszol

Kedves Bali!

Az atópiás dermatitisz egy krónikus panasz, amit homeopátiával csak alkati kezeléssel lehet kezelni. Fontos tudni hozzá, hogy mi rontja, mi javítja a panaszokat (a víz rontja, ezt említette), ennek alapján túl sok szer közül kellene választani, igy kicsi a találati arány. A fültisztító pálcika rendszeres használata nem jó gyakorlat, mert megakadályozza a fülzsír élettani ürülését. Fontos a fül zsirozása heti rendszerességgel (oliva olaj, paraffin olaj becseppentésével), ez is csökkenti a viszketést. Az uszodában csak füldugó használata segíthet. (lehet személyre szabott füldugót is csináltatni)

Fülviszketésre homeopátiás szerként próbálja meg a Cistus canadensis C 12 vagy C15 golyót, ezt 3 hétig heti 5 nap 2x5 golyót szedjen. Ha jó a szer, akkor feljebb válthat C 30-as potenciára, azt heti 2 nap szedheti. Ha nem elégedett az eredménnyel, akkor forduljon homeoptiás orvoshoz. (MHOE orvoslista)

Javulást kívánok!

Dr.Sal Péter - házi gyermekorvos, homeopátiás orvos, www.rozsavolgyirendelo.hu

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.