Afták

Aftákkal kapcsolatban kérdeznék.

Az elmúlt időszakban többször is jelentkezett nálam fájdalmas afta. Mindig a jobb oldalon, az arc belső oldalán, íny teteje felé. 1 db, nagyobb kiterjedésű, fehér szegélyes, belül nagyon fájdalmas afta.

Ahogy figyeltem, kb 1 hét-10 nap alatt gyógyul, viszont ez idő alatt borzasztóan fáj, nagyban nehezíti az evést, beszédet és a nyakamon jobb oldalon az állkapocs alatti nyirokcsomóm iszonyúan megdagad ilyenkor, és ez is fáj.

Lenne valami szer ami ilyenkor segíti a gyógyulást?

Orvos válaszol

Kedves Kérdező, 

Nagyon sok szer jön szóba az afta kezelésénél. Ennyi információ birtokában nehéz szert ajánlani. 

Megpróbálhatja a Mercurius solubilis szedését. C12 vagy C15 vagy 15CH potenciában. Javasolt adagolás: 2 napig 4x5 golyó, 2 napig 3x5 golyó, 2 napig 2x5 golyó, a golyókat el kell szopogatni. 

Visszaatérő aftája miatt javaslom hogy keresse fel háziorvosát, egy vérképet érdemes lenne nézni, olykor vérképzőszervi betegség tünete lehet a visszatérő szájüregi fekély. És még egy gastroenterológushoz is érdemes lenne elmenni, mert élelmiszerallergia, lisztérzékenység is állhat a háttérben. 

Üdvözlettel, dr. Tóth Marian

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.