Új megvilágításban a homeopátiás magas potenciák

2015. október 22., csütörtök

Nanoméretű részecskék felfedezése a homeopátiás gyógyszerekben

Fordította: dr. Okos Ella, Lektorálta: dr. Kürti Katalin

2010-ben igazolták anyagi részecskék jelenlétét az extrém magas homeopátiás hígításokban. Kép forrása: Pixabay

A bombayi Indiai Technológiai Intézet (Institute of Technology) egy kutatócsoportja  - a kiindulási anyagok és azok alkotórészeinek nanopartikulumai formájában megjelenő - anyagi részecskék jelenlétét [1] mutatta ki a sokszoros hígítással készülő magas potenciájú homeopátiás szerekben.

A homeopátia azért vitatott gyógymód, mert a magas potenciájú (pl. C30-as vagy C200-as) homeopátiás szerek olyan, sokszoros hígítási tényezőket feltételeznek, amelyek több nagyságrenddel meghaladják az Avogadro-féle számot, így elméletileg nem tartalmazhatják mérhető mennyiségben a kiindulási anyagok maradványait. Mindeddig nem merült fel egyetlen olyan hipotézis sem, amely előre jelezné, hogy ezek az oldatok megőrzik a kiindulási anyagok tulajdonságait, és anyagi részecskék jelenlétét sem igazolták még ezekben a magas potenciájú gyógyszerekben.

A kutatók jó nevű gyártóktól származó, fémekből előállított és piaci forgalomban lévő homeopátiás gyógyszermintákat használva, transzmissziós elektronmikroszkópia (TEM), elektrondiffrakciós módszerek és induktív csatolású plazma atomemissziós spektrometriás (ICP-AES) elemzés segítségével 

elsőként igazolták anyagi entitások jelenlétét az extrém magas homeopátiás hígításokban, mégpedig a kiindulási anyagként használt fémek és alkotórészeik nanorészecskéinek alakjában. 

A nanorészecskék bizonyított jelenléte megkérdőjelezi a hígítás – a homeopátiás gyógyszerek működésében betöltött – szerepével kapcsolatos jelenlegi elképzeléseket. A részecskék jelenlétének ilyen konkrét bizonyítékai előrelépést jelenthetnek a homeopátiás kutatások terén, a potenciált gyógyszerek megértése tekintetében, és egyben pozitív irányú változást hozhatnak a tudományos közösség e gyógymóddal kapcsolatos felfogásában.

Forrás

  • [1] Chikramane PS, Suresh AK, Bellare JR, Kane SG. Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective. (Az extrém magas homeopátiás dilúciók megőrzik a kiindulási anyagokat: "nanopartikulumos" távlatok)  Homeopathy 2010, 99: 231-242 [Pub Med] - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20970092 

Kapcsolódó oldalak

Homeopátia, nanotechnológia, nanomedicina

A homeopátiás oldatok nanorészecskéket tartalmaznak. A nanométer a méter egymilliárdod részének felel meg.

Valójában mi is a nanotechnológia, amit már az ókorban is ismertek és alkalmaztak? Hogyan magyarázható a homeopátiás szerek működése a nanotechnológiai kutatások és ismeretek ​alapján? Az összefoglaló cikkben (pdf-ben letölthető) választ ​kap ezekre az izgalmas kérdésekre.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.