Túladagolhatók-e a homeopátiás szerek?

2011. február 14., hétfő

A konvencionális orvoslás szerint a gyógyszertúladagolás definíciója: "A túladagolási reakció súlyos, gyakran károsodással járó, néha pedig végzetes toxikus hatású következmény, valamely gyógyszer véletlen (az orvos, a gyógyszerész vagy a beteg hibájából bekövetkező) vagy szándékos (emberölési vagy öngyilkossági szándékú) túladagolásakor." /Dr. Info – Lakossági egészségügyi információs portál/

A jó hír az, hogy a megfelelően hígított és dinamizált, tehát potenciált homeopátiás szerrel sem mérgezést előidézni, sem öngyilkosságot elkövetni nem lehet. Így hát a fenti értelemben vett túladagolás homeopátiával nem lehetséges. 

Amíg például egyszeri nagy adag altató bevétele halálos lehet egy egészséges ember számára is, addig egyszeri nagy adag – tehát akár több doboznyi homeopátiás szer elszopogatása sem okoz problémát, akár egészséges, akár beteg személy tenné ezt. 

A homeopátiás gyógyítás szabályai szerint a homeopátiás szer túladagolásáról akkor beszélünk, ha egy szert a páciensnek a szükségesnél hosszabb ideig adunk, tehát akkor is folytatjuk, ha már elmúlt az a tünet, amire elkezdtük adagolni. Ez azt eredményezheti, hogy a szóban forgó tünet ismételten előjön, akár erősebben, mint a kezelés előtt. Ha még tovább folytatjuk a szer adását, akkor új, az előző betegségétől független tünetek is megjelenhetnek. Ilyenkor már nem a gyógyítás, hanem gyógyszervizsgálat mezsgyéjén járunk.

Ha a szert elhagyjuk, mindezen említett kellemetlenségek, személytől függően hosszabb-rövidebb időalatt, megszűnnek. 

Összefoglalva: egyik kedvenc kollégám szavaival élve, a homeopátiás szer akkor tehet csak nagy kárt, ha egy raklapnyi mennyiség rázuhan belőle az emberre. Az adagolásra azonban orvosként és páciensként is oda kell figyelni, betartva a homeopátiás szerek adagolásának szabályait. 

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 14.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.