Tanfolyam ajánló - Homeopátiás Műhely

2013. október 4., péntek

A Homeopátiás Műhelyt Kürti Katalin hívta életre 2010-ben, azzal a céllal, hogy oldott légkörben, kötetlen beszélgetésekkel, egyéni probléma felvetésekkel tarkított megbeszéléseket tartsunk a résztvevők aktív közreműködésével. A foglalkozást vezetők a klasszikus homeopátia elvei szerint, de saját gyógyszertalálási módszerükkel ismertetik meg a résztvevőket, hogy mindenki rátaláljon saját homeopátiás útjára. 

Homeopátiás Műhely

2013 őszétől Hídvégi Zsófia vezeti a Homeopátiás Műhelyt, ezért a folytatásról beszélgettünk.

Amikor eldőlt, hogy átveszed  a Homeopátiás Műhely vezetését, mi jutott először eszedbe? 

Egyből az jutott eszembe, hogy esetmegbeszélőt kellene tartani. Néhányan már több éve szeretjük az együtt dolgozásnak ezt a formáját. Jó lenne másokkal is megismertetni. Szerintem a közös munka fontos a homeopátia és bármilyen más szakma művelésénél. Ez a szakmai közösséghez tartozást jelenti számomra. Azt, hogy nem egyedül vagyok, aki homeopataként dolgozik. Jó lehetőség a továbbképződésre és egy külső kontrollt is jelent a kollégák visszajelzése. 

Milyen szellemben szeretnéd folytatni a Műhelyben a munkát? 

Kifejezetten a gyakorlati munkára szeretnék összpontosítani. 

Mi az amit fontosnak tartasz a műhelymunka során? 

Semmiképpen sem tanár-diák hierarchiában képzelem, hanem az együtt gondolkodást emelném ki. Én minden alkalommal rengeteget tanulok a többiektől, teljesen mindegy, hogy ki mikor kezdte a homeopátiát tanulni.  A közös, szakmai munkát és a rengeteg "sajátélményt" tartom a legfontosabbnak. 

Milyen programra számítson, aki eljön a műhelybe? 

Azt tudom elmondani, hogy hogyan tervezzük most. Ezt egy rugalmas dolognak képzelem, úgyhogy alakulhat még.

Reggel triturációs provingot végzünk Fruzsina vezetésével. Szándékunk szerint ez mindig kapcsolódni fog ahhoz a növény, állat vagy ásvány csoporthoz, amiről a későbbiekben beszélni fogunk. Száraz materia medica ismeretre itt ne számítson senki, mert azt a könyvekben meg lehet találni. 

Egy rövid ebédszünet után, pedig indul az esetmegbeszélő. Ide mindenki elhozhatja elakadt eseteit, mert itt át tudjuk őket beszélni.

Sokféle irányzat létezik a homeopátiában, tudjuk, hogy Te Sankaran „érzet” módszerével dolgozol. Mikor találkoztál Sankaran „érzet” módszerével? 

A 2000-es évek elején, mikor az első könyvei itthon megjelentek, majd 2006-ban itthon hallottam őt. Akkor két olyan esete is volt, amelyik lenyűgözött. Emlékszem a pillangó esetére, amelyiknél azt éreztem, hogy Úr Isten, ez mennyire egyértelmű! Fantasztikus volt. Azóta minden évben hallottam szemináriumát, előadását, elvégeztem másfél éves kurzusát. Természetesen többen is vagyunk, akik ezen az úton járunk.

Mi tanácsolsz annak, aki ezt az utat és módszert szeretné alaposan megismerni? 

Induljon el, mert hatalmas élmény!

Triturációs proving

Újdonságként a Homeopátiás Műhelyhez kapcsolódóan a résztvevők a műhely első részében triturációs provingon vehetnek részt Gábor Fruzsina vezetésével. 

A triturációs provingról Gábor Fruzsinával beszélgettünk.

Mikor trituráltál először?

Az első triturációt az egyetemen kellett elvégezni a gyakorlatok során, és a gyógyszertári munka részeként is előfordult, hogy szükség volt arra, hogy trituráljak. Ez az eljárás a gyógyszerészi technológia része. Amikor homeopátiás gyógyszer készítésekor kellett triturálnom először, arra már jobban emlékszem, mert a szer allergiás, szénanáthás lónak készült. Az alapanyagok – a por, a széna – nem voltak vízben vagy alkoholban oldhatóak, így a potenciálás első lépéseit triturációval végeztem el.

Mikor vettél részt először triturációs provingon?

Ha úgy vesszük, minden tritruáció tulajdonképpen proving is volt, amikor gyógyszert készítettem. Így például amikor egy kioperált daganatból készült szer, és nagyok sok érzetet képes voltam leírni, ami jellemző volt a betegre, már az a folyamat is provingnak tekinthető. De maga a triturációs proving  alapvetően csoportos élmény, így ezeket még nem nevezném igazi triturációs provingnak.

Oostende-ben, Belgiumban volt a 2008-as a 63. LMHI kongresszus, amiről órákat tudnék mesélni, szerintem hosszú évek legjobban szervezett és legsokszínűbb kongresszusa volt. A gyógyszerész szekció keretén belül végeztünk triturációs provingot, Brita Gudjon vezetésével.  Mivel májusban volt a kongresszus, a parkban bodza virágot szedtünk és azt trituráltuk. A csoportot elvarázsolta a közös élmény, és az, hogy sokan írtunk le és olvastunk fel hasonló tüneteket vagy hasonló irányultságú tüneteket. Meghatározó élmény volt, és azóta dédelgettem magamban azt a vágyat, hogy ezt az élményt meg kellene osztani itthon is a kollegákkal. 

Megosztanád-e velünk egy különleges vagy nevezetes triturációs proving élményedet?

A triturációs provingok, amit két éve végzünk a hallgatókkal az egyesületi képzés keretein belül, mindegyik nevezetes és megható élmény. Mégis kiemelnék két triturációt: az egyik a tavaly nyári egynapos trituráció, amikor a szokásos C1 potencia előállítása után folytattuk a triturációt és elkészítettük a C4-es potenciát, mégpedig Thuja-ból. A tünetek változása, intenzitása változott a nap folyamán, és a résztvevők gesztusai, testtartása, hozzáállása is tükrözte az érzeteket és a nap végére a csoportban esetleg nehezen vállalható kényes témák is felszínre kerültek. A másik nagyon emlékezetes triturációs proving a Gingko biloba triturálása volt az állatorvosi tanfolyamon. Ők összeszokott csapatként vettek részt a trituráción. Ez észrevehető volt azon, hogy a csoport tagjai sokkal oldottabban, őszintébben kezdtek neki a folyamatnak.

Külföldön is vannak hasonló közös triturációs gyakorlatok illetve triturációs provingok?

Igen, vannak.  A továbbképzések része Franciaországban és Svájcban is. 2012 szeptemberében Nara-ban, Japánban a Liga Kongresszuson egy teljes délután előadásai szóltak a triturációs proving csoportokkal szerzett tapasztalairól. Általánosan jellemző, hogy egy-egy szer triturációját összekapcsolják a szer szakirodalmának megismerésével és esetismertetésekkel. Az is jellemző, hogy általában egy csapat rendszeres találkozót szervez, sokszor elvonulásként, és péntek délutántól szombat estig vagy vasárnap estig vannak együtt, C1 vagy C4-ig triturálnak és foglalkoznak az elmélettel, integrálják a saját élményként átélt tapasztalatokat tudássá.

Hogyan került be a képzésbe és a műhely munkába a triturációs proving?

Részvettünk egy provingról szóló továbbképzésen Brüsszelben Katona Edittel és felmerült bennünk az igény, hogy jó lenne, ha a proving része lenne a képzésnek. De az is kiderült, hogy ennek a hagyományos módjára nem fogunk engedélyt kapni. Így merült fel a triturációs proving lehetősége, ami az oktatókkal végzett próba után került az oktatásba. Bennem pedig élt az a vágy is, hogy a külföldön már kipróbált módon a triturációs proving során szerzett élmények integrálása is megtörténjen azok megbeszélésével, ezért jelentkeztem a műhelybe, hogy szeretném ezt a munkát elkezdeni. Zsófival itt találkozott a kettőnk szándéka, és a műhely két részét szeretnénk összehangolni. Meg kell említeni, hogy mind a ketten részt veszünk olyan képzéseken, amelynek célja a saját élmény csoport irányításának elsajátítása, és túl vagyunk sok-sok óra saját élmény tapasztalaton, így egy nyelvet beszélünk abban, hogy hogyan szeretnénk a homeopátiás tudást nem is „átadni”, hanem inkább megmutatni egy lehetőséget a megismerésre. 

Miért fontos egy homeopatának, hogy részt vegyen egy triturációs provingon, gyakorlaton?

Ha iskolás stílusban válaszolnék, akkor azt mondanám, hogy mert Hahnemann és a klasszikus mesterek ezt ajánlották és ezért nekünk is követni kell ezt a hagyományt. Én inkább az élmény oldaláról közelíteném meg ezt a kérdést. A triturációs proving csoportban zajlik és leginkább csoportos saját élményként határozhatjuk meg, ami azt jelenti, hogy a saját érzéseink, érzeteink által szerzünk élményt, benyomást és tudást az adott szerről és a készítés folyamatáról. Ez az élmény egyrészt személyes, hiszen a folyamat során mindenki maga észleli és írja le az érzeteit, de egyben csoportos élmény is, hiszen a csoport más tagjánál is előfordulhatnak hasonló motívumok szóban és rajzban egyaránt. Ez olyan megismerési mód, lehetőség és megértés, amihez az olvasás, a tanulás hagyományos módja, olvasás a közelébe sem ér. Azon túl nem csak az adott szer megismerése a nyereség, hanem a figyelem, a nyitottság és a megértés képessége is fejlődik  a triturációk során.

Homeopátiás Műhely új időpontjai:

2013. 10.11. péntek

10:00 - 12:30 - Triturációs proving

12:50 - 14:20 - Állat-növény-ásvány szerek jellegzetességei, Trituráció elemzése

15:00 - 17:00 - Esetmegbeszélés

2013. november 23.  

10:00 - 12:30   Triturációs proving

12:50 - 14:20  Állat-növény-ásvány szerek jellegzetességei, Trituráció elemzése

15:00 - 17:00  Esetmegbeszélés

2013. december 13.  

10:00 - 12:30 - Triturációs proving

12:50 - 14:20 - Állat-növény-ásvány szerek jellegzetességei, Trituráció elemzése

15:00 - 17:00 - Esetmegbeszélés

A Homeopátiás Műhely Gábor Fruzsina és Hídvégi Zsófia vezetésével minden hónap 2. pénteki napján 2014-ben is tovább folytatódik.

Újdonságként 2014-ben a Homeopátiás Műhelyben a Homeopátiás Arc Analízis (HFA) módszerének gyakorlati kérdéseivel ismerteti meg az érdeklődőket Heiczman Ágnes és Katona Edit, első alkalommal 2014. január 18-án. Erről következő tanfolyam ajánlónkban olvashat. 

Dr. Tóth Marian - MHOE

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.