Szigeti veszedelmek

2015. augusztus 8., szombat

2015. augusztus 10-n 23. alkalommal indul a Sziget Fesztivál. Első évben a látogatók száma 43 000 volt, tavaly már 415 000. Első évben a napijegy 300 Ft volt, ebben az évben már 18 000 Ft.  Kezdetben a mentőállomásokról indítottak kocsit, ha valamilyen egészségkárosodás történt a rendezvényen, ma már állandó egészségügyi személyzet áll készenlétben a helyszínen.

Barátom, Gábor, évekig volt ennek a helyszíni csapatnak a tagja, tőle kérdeztem, melyek voltak azok a leggyakoribb esetek, amit el kellett látniuk. Az ő emlékezései alapján összeállítottam egy kis homeopátiás elsősegély csomag javaslatot. 

A szereket C,CH 15-30 potenciában érdemes szedni, a tünetek, panasz fellépésekor, és néhány alkalommal megismételhetőek.

Hirtelen keletkezett egészségkárosodásnál, legyen az bármi is, mindig hasznos szer az Aconit.  Különösen olyan esetekben érdemes használni, amikor a beteg rendkívül nyugtalan, annyira, hogy akár halálfélelme lehet. Pulzusa szapora, bőre száraz.

A szigeten leggyakrabban a sérülések és annak különböző formái, kezdve a horzsolásoktól akár a törésekig, amit el kell látni az ott dolgozó egészségügyieknek.

Calendula bármely sebzésnél adható szer. Csökkenti a fájdalmat, segíti a sebgyógyulást megelőzi a sebfertőzést.

Az Arnica a sérülések nagy szere. Szinte mindig érdemes adni. A kiserekre, erekre hatva csökkenti a vérzéseket, megelőzi a vérömlenyek kialakulását. Ha a sérült gyenge, erőtlen, nem tűri az érintést még inkább gondoljunk erre a szerre.

Az itt-ott fellelhető üvegcserepek sűrűn okoznak vágott sérüléseket. Van egy homeopátiás szer, amit kifejezetten vágott, szúrt sérüléseknél ajánlunk, és az a Staphysagria. Alkalmazásánál csökken a sebfájdalom, gyorsabb a sebgyógyulás. 

Sátorozásnál, a szabadban tartózkodásnál, mint amilyen a fesztiválon való részvétel, sokkal inkább ki vagyunk téve rovarcsípéseknek. Két jó szert használhatunk, melyekből a tünetekhez illőt kell kiválasztani.

Ledum: kis felületű, de mélyre hatoló sérülésnél jó, főleg, ha a seb környéke duzzadt és lilásan elszíneződött, hideg tapintatú. A fájdalmat a hideg borogatás enyhíti.

A Ledumról tudni kell, hogy ha a fesztiválozó naponta többször beveszi (alacsony potenciában D6 C5), békén hagyják a szúnyogok, ami tekintettel a Duna közelségére, a bokrokra és a növényzetre, nagyon hasznos tulajdonsága ennek a szernek.  

Apis: nem csak méh és darázscsípésnél lehet ezt a szert választani, hanem minden olyan elváltozásnál, amikor az érintett terület erősen duzzadt, piros, de nem tűzpiros, szúró-égő fájdalmat érez a páciens, nem tűri a sérült terület érintését, viszont a hideg borogatás enyhíti a fájdalmát. 

A szórakozás és szabadság hevében, néha túl sokra sikeredik az alkohol fogyasztás, ami meg is hozza a másnapi macskajajt. Persze legjobb lenne a megelőzés, a mértékletesség, az ital fogyasztás előtti bőséges táplálkozás,  de ezek nem mindig sikerülnek egy ilyen bulin. A másnaposság megelőzésére a Nux vomica használható, amit néhány órával az alkohol fogyasztás előtt kell bevenni (nem csodabogyó).

Ha mégis kialakul a „ jaj” (émelygés, fejfájás, szédülés, rossz hangulat), több féle szerrel próbálkozhatunk. 

Itt is elsőként választható szer a Nux vomica, főleg ha a fejfájás fényérzékenységgel társul, ha a tünetek kora reggel jelentkeznek, vagy erősödnek, ha a beteg érzékeny a szagokra, hangokra, és türelmetlen, ingerlékeny.

Ha a szédülés, ami dominál a másnaposságban, a Cocculus a választandó szer. Jellemző a Cocculust igénylő állapotra, hogy zárt térben (akár egy kis sátorban) mozdulatlanul, a hang, szag és fényingerek nélkül jobban érzi magát a beteg.

Akinek az alkoholtól nagyon erős gyomorégése van, emellett gyenge, szorong, annak az Arsenicum album-ot ajánlom bevenni.

Az idei Sziget Fesztivál egyik fő veszélyeztető tényezője valószínűleg a forró időjárás lesz. A hőség veszélyeiről, megelőzéséről és homeopátiás kezeléséről a Családi Net oldalán megjelent cikkben olvashatnak hasznos tanácsokat.

Nem csak a forróság miatt, de a tartós túlterheltség miatt is különösen fontos a megfelelő folyadék bevitel. Ha a verejtékezéssel elvesztett folyadékot nem pótolja a fesztiválozó, könnyen az un. China állapotba kerül, ami azt jelenti, hogy a folyadékhiány, folyadékvesztés miatt a páciens igen gyenge, csuklik össze, rogyik le mindenhová, támaszkodik, hétköznapi nyelven szólva, olyan, mint a lekvár. Ilyen esetben a China a megfelelő homeopátiás szer, melynek hatására az állapot gyorsan rendeződik (persze a folyadék pótlásnak is meg kell történnie).

Kimerültség főleg a fesztivál vége felé várható a látogatóknál, elsősorban azoknál, akik az egész hetet kint töltik, és keveset akarnak vagy tudnak pihenni. Jó szere ennek az Acidum phosphoricum, és persze majd a pihenés.

Gábor barátom még sok olyan esetet sorolt, amelyek mindennaposak vagy gyakoriak a fesztivál ideje alatt. Ezek többségére is lenne homeopátiás szer, de nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a homeopátia sem csoda módszer, nem várható, hogy mindig, minden problémát meg lehessen vele oldani, de hozzásegít a panaszok gyors rendeződéséhez és legtöbbször nagy szerepe van az egészség maradéktalan helyreállításában. A homeopátiás kezelést  bizonyos esetekben önálló gyógymódként, máskor pedig a hagyományos kezelést kiegészítve lehet és kell alkalmazni.  

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.