Pajzsmirigy elégtelenség

2016. február 10., szerda

2011 telén betegedtem le komolyabban, amikor is forgó szédülésre ébredtem egy reggel és nem bírtam kikelni az ágyból. Innentől kezdve rengeteg fizikai és pszichés tünetem alakult ki pár  nap alatt – bár utólag rájöttem, már korábban voltak tüneteim: mint olykori heves szívdobbanások, alvászavarok, és a hízás.

Rövid időn belül annyi kiderült: pajzsmirigy alulműködésem van. A szakrendelésre mire eljutottam, a TSH értékem visszaállt a normál tartományba, ezért aztán semmilyen kezelésben nem részesültem, mégis vacakul voltam a hétköznapi életem teljesen felborult a sok fizikai és pszichés tünet kapcsán:

 • állandó szédülésben éltem, a menszesz idejére fokozódott az érzés
 • gyengeség és fáradság uralkodott el rajtam, feleannyi teendőt bírtam elvégezni mint korábban
 • fáradtság ellenére folyamatos alvászavarral küszködtem
 • menstruációs ciklusom felbomlott és megváltozott
 • emésztési gondjaim keletkeztek, puffadás
 • vércukorszint ingadozás  (leesés) végett, 2-3 óránként ennem kellett
 • vérnyomásom megemelkedett (mindig alacsony volt), különösen a pulzusszám
 • sokszor éreztem fülzúgást
 • hízás
 • erőteljes hangulatingadozásokat éltem meg ( mint a PMS )
 • olykor pánikrohamok jöttek rám, amiket azelőtt sosem tapasztaltam (különösen menszesz tájékán)
 • olykor az apátia vagy a depresszió tüneteit is észleltem
 • rendkívüli fény és hangérzékenység
 • nagy tömegben, tereken rendkívüli bizonytalanság érzés

Az endokrinológusok csupán a pajzsmirigy ingadozó működését és ott lévő göböket állapították meg, de nem találták különösebben kezelésre érdemesnek és magyarázatot sem tudtak adni: miért van rengeteg egyéb tünetem. 2012 késő tavaszára teljesen összeomlottam fizikailag és pszichésen, betegállományba vonultam 4 hónapra. Életenergiám teljesen lecsökkent, napjaim nagy részét pihenéssel, fekvéssel tudtam csak eltölteni. Kedélyállapotom ingadozott, a pszichológus komolyabb gyógyszer antidepresszáns szedését is javasolta, illetve hogy feküdjek be a kórház pszichiátriai osztályára. Erre nemet mondtam és tovább kutattam, főleg alternatív gyógyászat mentén, mi lehet a problémám oka.

2012 őszén egy vérvétel alkalmával derült ki, homeopata orvosom jóvoltából és kérésére, hogy nemcsak pajzsmirigy alulműködésre hajlamos vagyok, hanem ösztrogén dominanciám és mellékvese kimerülésem is van. Rögtön megkezdtük a homeopatikus gyógyszeres kezelést és egy természetazonos hormon jellegű krém használatát. 2 hónapra rá egy újabb endokrinológiai vizsgálaton egy professzor már az inzulin rezisztenciát is diagnosztizálta. A szigorú diéta, mozgás és vitaminok ásványi anyagok szedése mellett egy gyógyszert is kellett volna szednem, de 5 nap szedés után rosszabbul kezdtem magam érezni, bizonyos tüneteim fokozódtak (szédülés, vércukor ingadozás, émelygés) ezért saját döntésemre ezt elhagytam. Helyette újabb homeopatikus készítmények szedését kezdtem meg. 

2012 őszén-telén még nagyon gyenge és munkaképtelen voltam, csak azért nem maradhattam betegállományban mert nem feküdtem be a pszichiátriára, ami megfelelő orvosi indok lett volna munkaképtelenségem igazolására. Mivel egyéni vállalkozó vagyok, ezért kénytelen voltam kereset nélkül (de adókat már fizetve) otthon lenni még hónapokig...

Nagyon lassan, de hónapról hónapra éreztem a a javulást, az erőim gyarapodását, tüneteim csökkenését. Az életmódváltás minden téren azonban elkerülhetetlen volt.

2013 őszére már otthonról félnapos munkákat tudtam végezni, beiratkoztam egy továbbképző tanfolyamra is. 

2014 őszén már rendes félnapos munkában dolgoztam a saját vállalkozásomban, tüneteim nagy része lecsökkent, egyik másik el is tűnt, vagy csak olykor-olykor jött elő és sikerült 3-4 kilótól is megszabadulni. Végre a hobbijaimat is felhőtlenül tudtam űzni (kórus, tánc).

2015 őszére tovább erősödtem, energiáim növekedtek, már hetente 2x futok is a rendszeres torna mellett. Végre a napjaim nagy részében nem érzem a szédülést (csak ha fáradt vagyok) újabb pár kilótól szabadultam meg és rendszeresen járok társaságba, színházba, rendezvényekre. Úgy érzem mostanra minden tekintetben visszatértem a normál hétköznapi életbe. Bár figyelnem kell magamra, az energiáimra és tovább folytatom a megkezdett homeopátiás kúrát és diétát.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.4 (15 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.