Megfigyeléseink influenzaszerű megbetegedésekről

2013. február 13., szerda

A 2009. október-november havi lázas-hurutos, influenzaszerű megbetegedésekről

Kedves Páciensek és Kollégák!

Nagyon fontos, hogy bármely betegséggel való találkozás idején milyen fizikai és lelki állapotban vagyunk. Például egy stressztől túlterhelt, vagy állandóan szorongó, rettegő személy szervezete ugyanúgy nehezebben küzd meg bármely kórral, mint egy alul- vagy túltáplált, netán rossz higiénés viszonyok között élő ember. 

Nyilván más a helyzet egy egyébként egészséges, egyensúlyban levő páciens immunválaszával, mint egy súlyos alapbetegségben szenvedő, esetleg kemoterápiák sorozatán átesett, antibiotikumok gyakori szedésével terhelt, sorozatos oltásoknak kitett egyén reakcióival.

Az alább említésre kerülő megfigyeléseink a H1N1 ellen nem oltott populáció tüneteire és azok homeopátiás kezelésére vonatkoznak.

Egyesületünk orvoslistáján szereplő hat kolléga tapasztalatairól számolunk be. Közülük hárman gyermekgyógyász háziorvosként, hárman pedig magánorvosként praktizáló orvosok. A következőket nem átfogó jelentésnek, csak információadásnak, tájékoztatásnak szánjuk, minden végkövetkeztetés nélkül.

A hat kolléga esetei közül kettő került kórházba: egy laryngitis (gégehurut), illetve egy pneumonia (tüdőgyulladás) miatt. Ez utóbbinál az elvégzett H1N1 teszt negatív volt. Mindkét beteg gyógyult. 

Három esetben került sor antibiotikum adására járóbeteg ellátás keretei között: egy betegnél laryngitis (gégehurut), illetve két betegnél tonsillitis follicularis (tüszős mandulagyulladás) miatt. Minden más esetben az esetlegesen kialakult szövődmények (bronchitis-hörghurut, sinusitis - arcüreggyulladás, otitis media - középfülgyulladás) homeopátiával uralhatók voltak.

Tapasztalataink szerint a megbetegedések többségükben enyhén zajlottak (ez a megfigyelés egybeesik a külföldi adatokkal), az érintettek 3-7 napon belül meggyógyultak.

A páciensek tünetei és az ezek alapján leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szerek abc sorrend szerinti összefoglalója

Arsenicum album

Szorongó, félelmekkel teli páciens, gyakran elesettebb, mint azt fizikai tünetei indokolnák. A láz mellett hányás, hasmenés egyidejű jelentkezése gyakori a nagyon fázós és társaságot igénylő személynél. Vizes, az orrnyílást felmaró váladék.

Baptisia

Nagyfokú levertség, összetörtség-érzet, gyengeség-főként a lábaké, kedvetlenség. Közepes vagy kifejezetten magas láz. Mindezekhez hasi panaszok társulnak: nehézség-érzet a gyomorban, émelygés, hányinger, hasmenés, mely bűzös lehet. A garat vérbő, livid. A nyálkahártyák szárazak, a nyelv lepedékes.

Belladonna

Hirtelen, viharos kezdet. 39-40 C fokos láz. Kipirult arc, csillogó szem, tüzelő fej, hideg kéz és láb, fejfájás, torokfájás. Száraz köhögés, égővörös torok és garat. Elesettség, a külső ingerekre való érzékenység. 

Bryonia

Fokozatosabb kezdettel kialakuló közepes vagy magas láz. Kínzó, száraz köhögés mellkasi fájdalommal, mely általában szúró jellegű és minden légvételtől, minden mozdulattól fokozódik.

Causticum

Érces köhögés, kevés, sűrű, tapadós, nehezen felszakadó váladékkal. Torokfájás, mintha a torka kisebesedett volna, köhögés közben a szegycsont mögött érzett fájdalom.

Eupatórium

Összetörtség, összevertség érzés kíséri a közepes vagy magas lázat, mintha a csontjai fájnának, fájdalmas a szemgolyó. 

Gelsemium

Szinte a bénulásig fokozódó gyengeség a vezető tünet. A nyaka nem tartja a fejét, a szemét is alig tudja nyitva tartani. „Húzza az ágy”. Szédülés, fejfájás, gyakran tarkótáji. 

Ipecacuanha

Rohamokban jelentkező, száraz vagy oldódó köhögés, mely öklendezésbe vagy hányásba torkollik.

Kalium bichromicum

Hörghurut nehezen felköhöghető, nyúlós, tapadós váladékkal. Ugyanilyen a nehezen ürülő fehéres-sárgás orrváladék is. 

Lachesis

Erős, szorító érzéssel járó torokfájás, a torok-garat sötétvörös, bordó. Nem viseli el a nyakán az érintést, így a sálat, borogatást sem tűri. Hideg, legfeljebb langyos folyadékot hajlandó csak meginni. Javul hűvös levegőtől.

Nux vomica

Közepes vagy magas láz, vizes orrfolyás, az orr nappal folyik, éjjel eldugul, émelygés, hányás. A hányástól alig vagy nem könnyebbül meg. Fázós, a legkisebb hideghatást sem tűrő, nagyon ingerlékeny páciens.

Phytolacca

Torokfájás, mely a fülbe sugárzik. Livid torok és garat, szürkés-fehéresen bevont nyelv, gyakran ugyanilyen lepedék látható a mandulákon is. Fájdalmas, duzzadt nyaki nyirokcsomók.

Rhus toxicodendron

A lázas állapotot izületi fájdalmak kísérik, melyek javulnak melegtől és mozgástól. 

Veratrum album

Sápadt, verejtékező, gyenge, az ájulás határán lévő páciens. Hasmenés, hányás egyidejű jelentkezése.

Vincetoxicum

Magas láz, gyengeség, fejfájás, végtagfájdalmak, vizes orrfolyás, száraz köhögés, fénykerülő szem

Ha Ön, páciensként a homeopátiás kezelést választja, kérjük, hogy tüneteivel forduljon homeopátiás orvoshoz. A fizikális vizsgálat (szükség esetén egyéb diagnosztikus eszközzel való tájékozódás) ugyanolyan fontos, mint a szerválasztás!

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.