Külföldről történő gyógyszer rendeléssel kapcsolatos információk

2022. február 14., hétfő

Egy fontos gyógyszer beszerzésekkel kapcsolatos változásról szeretnénk tájékoztatni Benneteket. 

Kedves Tagságunk!

Egy fontos gyógyszer beszerzésekkel kapcsolatos változásról szeretnénk tájékoztatni Benneteket. 

Januártól szigorodnak a külföldről történő egyedi gyógyszerrendelések. Ez a Magyarországon nem törzskönyvezett egyedi külföldi homeopátiás gyógyszereket is érinti. 

Ezentúl a patikai rendelésekhez orvosi ambuláns lapot kérnek a gyógyszertárak.

Például a Remediától rendelt gyógyszerhez a Gazdagréti patika ambuláns lapot kér majd.

dr. Herczeg Andrea tájékoztatásából: 

“Ez nemcsak a homeopátiás készítményekre igaz. Minden Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszerre vonatkozik és nem új jogszabály. Eddig úgy-ahogy szemet hunytak a hatóság részéről pl. az európai gyógyszertárak külföldi gyógyszerek behozatalának gyakorlata felett. Nem törzskönyvezett gyógyszert minden esetben egyedi import engedéllyel lehet behozni, orvosi javaslatra az OGYÉI jóváhagyásával. Ebben az évben a Pharma Expressz Kft. megtámadta az OGYÉI- határozatát, amire a Fővárosi Törvényszék az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelmet nyújtott be. Az EUB az OGYÉi eljárását rendben lévőnek találta. Erre kaptak "vérszemet" a hatóság részéről, hogy szankcionálják, ha gyógyszertár egyedi import engedély nélkül, pusztán a beteg-vásárló megrendelésére hoz be gyógyszert, ami nem rendelkezik Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel. Bárki magánszemélyként hozhat be gyógyszert  vagy rendelhet külföldi webáruházból orvosságot, de gyógyszertár nem teheti meg.

A Gyógyszereink 2021. szeptember számában (az OGYÉI kiadványa) van egy cikk erről az EUB eljárásról.”

Nagy kérdés, hogy a külföldi patikai webshopokon keresztül megrendelt gyógyszerek valóban megérkeznek e a címzetthez, vagy itt is szigorítás történik.

Ezentúl mindenkinek orvosi ambuláns lapot kell majd mellékelni a gyógyszer rendelésekor.  

Páciens  adatok, rövid anamnézis, vizsgálat, diagnózis, terápiás javaslat a homeopátiára. Az ambuláns lap 6 hónapig érvényes az OGYÉI-nek.

A nem orvos homeopaták az orvos párjukon keresztül tudják majd ezentúl az egyedi külföldi gyógyszereket megrendelni.

Magánszemélyek szintén csak homeopata orvosi ambuláns lappal tudnak ezentúl külföldi készítményt patikán keresztül beszerezni.

Vezetőség

 

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.