A komplementer terápia előnyei - a homeopátiás szerek csökkentették az emlőrák kezelése során fellépő mellékhatásokat

2022. február 24., csütörtök

Ruta graveolens 5CH és Rhus toxicodendron 9CH homeopátiás szerek hatására csökkenhet az aromatáz inhibitor kezelés kapcsán jelentkező ízületi fájdalom és merevség a korai emlőrákban szenvedő nőknél

A menopauzás melldaganatos nők általában hormonterápiás gyógyszereket, úgynevezett aromatáz inhibitorokat szednek, ami a szokásos kezelési módszer az úgynevezett hormonreceptor-pozitív emlőrák kezelésében. Ezek a gyógyszerek jó mutatókkal rendelkeznek a rák kiújulásának megakadályozására, de gyakori mellékhatásuk, az ízületi fájdalom korlátozhatja alkalmazhatóságukat, mert néhány nőt ez annyira megvisel, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését. Az ízületi fájdalmat többnyire nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (például ibuprofen) kezelik. Ha a fájdalom súlyos, a kezelőorvos megpróbálhat váltani egy másik elérhető aromatáz inhibitorra, amelyet talán jobban tolerál a beteg.

E cikkben szereplő vizsgálat célja volt, hogy meghatározza  két homeopátiás gyógyszer, a Ruta graveolens 5CH és a Rhus toxicodendron 9CH lehetséges hatásait az aromatáz inhibitor (AI) kezelés következtében fellépő ízületi fájdalom és/vagy merevség megelőzésében, korai stádiumú (még időben diagnosztizált), hormonreceptor-pozitív, emlőrákban szenvedő nőknél.

Ezt a prospektív, nem randomizált, megfigyeléses vizsgálatot 2014. április és október között végezték. A nőbetegeket két csoportba vonták be, attól függően, hogy a két vizsgálati központ közül melyiket látogatták: az egyik a szokásos kezelés mellett homeopátiát is kapott (H csoport), a másik,  a kontrollcsoport pedig a szokásos standard kezelést kapta (C csoport). Minden nőt AI-al kezeltek. Ezenkívül a H csoportban a nők Ruta graveolens 5CH-t és  Rhus toxicodendron 9CH-t (5 golyócska, naponta kétszer) is szedtek, már az AI-kezelés megkezdése előtt 7 nappal. A homeopátiás gyógyszerek adagolását 3 hónapig folytatták. A demográfiai és klinikai adatokat a felvételkor (T0) és a 3 hónapot követően (T3) egy kérdőív segítségével rögzítették, melyben a betegek saját magukat értékelték. Az elsődleges értékelési kritériumok a következőek voltak: az ízületi fájdalom és merevség pontszámainak alakulása, a fájdalom hatása az alvásra és az allopátiás fájdalomcsillapító gyógyszer szükségessége a két csoportban, a 3 hónapos kezelés után.

 

Negyven, átlagosan 65 év körüli nőbeteget vettek fel, 20-at mindkét csoportba. A betegek kétharmadának ízületi fájdalmai voltak az AI-kezelés megkezdése előtt. A két csoportban szignifikáns különbség mutatkozott a T0 és T3 közötti átlagos összesített pontszám alakulásában a fájdalomra nézve (−1,3 a H csoportban, szemben a C csoport +3,4-ével; p = 0,0001). A fájdalomra vonatkozó összpontszám egyes összetevői (a fájdalom gyakorisága, intenzitása és a fájdalom helyeinek száma) szintén jelentősen csökkentek a H csoportban. 9 beteg a C csoportból (45%), összevetve a H csoporthoz tartozó 1 beteggel szemben emelte a fájdalomcsillapító gyógyszere adagját a T0 és T3 közti időszak alatt (p = 0.0076). 3 hónapos kezelés után az ízületi fájdalom alvást zavaró hatását tapasztalták a C csoportban lévő betegek (a betegek 35%-a vs. 0%-a; p = 0,0083). A két csoport közötti reggeli és nappali merevség alakulásában megfigyelt különbségek kisebbek voltak (p = 0,053 és p = 0,33), kivéve a reggeli merevség eltűnéséhez szükséges időt, amely nagyobb volt a C csoportban (37,7 ± 23,0 vs. 17,9 ± 20,1 perc; p = 0,0173).

Ezek az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a Ruta graveolens 5CH és Rhus toxicodendron 9CH homeopátiás szerek adagolása csökkentheti az ízületi fájdalmat/merevséget az AI-vel kezelt emlőrákos betegeknél. 

Összefoglalva, a homeopátiás kezelés kedvező hatással lehet az ízületi fájdalomra és a merevségre. A homeopátiás kezeléssel csökkenthető az ízületi fájdalomra szedett hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszer használata. A fájdalom kevésbé zavarja meg az alvást a homeopátiás kezelésben részesült betegeknél. Ezen eredmények megerősítéséhez további, nagyobb léptékű randomizált vizsgálatra lenne szükség.

Hivatkozások:

  • Ízületi fájdalom: az emlőrákos kezelések egyik mellékhatása (foteldoki.hu), Dr. Szabó Rita cikke
  • Treatment with Ruta graveolens 5CH and Rhus toxicodendron 9CH may reduce joint pain and stiffness linked to aromatase inhibitors in women with early breast cancer: results of a pilot observational study - ScienceDirect
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.