A komplementer terápia előnyei - a homeopátiás szerek csökkentették az emlőrák kezelése során fellépő mellékhatásokat

2022. február 24., csütörtök

Fordította: Dr. Kurnát Rita

Ruta graveolens 5CH és Rhus toxicodendron 9CH homeopátiás szerek hatására csökkenhet az aromatáz inhibitor kezelés kapcsán jelentkező ízületi fájdalom és merevség a korai emlőrákban szenvedő nőknél

A menopauzás melldaganatos nők általában hormonterápiás gyógyszereket, úgynevezett aromatáz inhibitorokat szednek, ami a szokásos kezelési módszer az úgynevezett hormonreceptor-pozitív emlőrák kezelésében. Ezek a gyógyszerek jó mutatókkal rendelkeznek a rák kiújulásának megakadályozására, de gyakori mellékhatásuk, az ízületi fájdalom korlátozhatja alkalmazhatóságukat, mert néhány nőt ez annyira megvisel, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését. Az ízületi fájdalmat többnyire nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (például ibuprofen) kezelik. Ha a fájdalom súlyos, a kezelőorvos megpróbálhat váltani egy másik elérhető aromatáz inhibitorra, amelyet talán jobban tolerál a beteg.

E cikkben szereplő vizsgálat célja volt, hogy meghatározza  két homeopátiás gyógyszer, a Ruta graveolens 5CH és a Rhus toxicodendron 9CH lehetséges hatásait az aromatáz inhibitor (AI) kezelés következtében fellépő ízületi fájdalom és/vagy merevség megelőzésében, korai stádiumú (még időben diagnosztizált), hormonreceptor-pozitív, emlőrákban szenvedő nőknél.

Ezt a prospektív, nem randomizált, megfigyeléses vizsgálatot 2014. április és október között végezték. A nőbetegeket két csoportba vonták be, attól függően, hogy a két vizsgálati központ közül melyiket látogatták: az egyik a szokásos kezelés mellett homeopátiát is kapott (H csoport), a másik,  a kontrollcsoport pedig a szokásos standard kezelést kapta (C csoport). Minden nőt AI-al kezeltek. Ezenkívül a H csoportban a nők Ruta graveolens 5CH-t és  Rhus toxicodendron 9CH-t (5 golyócska, naponta kétszer) is szedtek, már az AI-kezelés megkezdése előtt 7 nappal. A homeopátiás gyógyszerek adagolását 3 hónapig folytatták. A demográfiai és klinikai adatokat a felvételkor (T0) és a 3 hónapot követően (T3) egy kérdőív segítségével rögzítették, melyben a betegek saját magukat értékelték. Az elsődleges értékelési kritériumok a következőek voltak: az ízületi fájdalom és merevség pontszámainak alakulása, a fájdalom hatása az alvásra és az allopátiás fájdalomcsillapító gyógyszer szükségessége a két csoportban, a 3 hónapos kezelés után.

 

Negyven, átlagosan 65 év körüli nőbeteget vettek fel, 20-at mindkét csoportba. A betegek kétharmadának ízületi fájdalmai voltak az AI-kezelés megkezdése előtt. A két csoportban szignifikáns különbség mutatkozott a T0 és T3 közötti átlagos összesített pontszám alakulásában a fájdalomra nézve (−1,3 a H csoportban, szemben a C csoport +3,4-ével; p = 0,0001). A fájdalomra vonatkozó összpontszám egyes összetevői (a fájdalom gyakorisága, intenzitása és a fájdalom helyeinek száma) szintén jelentősen csökkentek a H csoportban. 9 beteg a C csoportból (45%), összevetve a H csoporthoz tartozó 1 beteggel szemben emelte a fájdalomcsillapító gyógyszere adagját a T0 és T3 közti időszak alatt (p = 0.0076). 3 hónapos kezelés után az ízületi fájdalom alvást zavaró hatását tapasztalták a C csoportban lévő betegek (a betegek 35%-a vs. 0%-a; p = 0,0083). A két csoport közötti reggeli és nappali merevség alakulásában megfigyelt különbségek kisebbek voltak (p = 0,053 és p = 0,33), kivéve a reggeli merevség eltűnéséhez szükséges időt, amely nagyobb volt a C csoportban (37,7 ± 23,0 vs. 17,9 ± 20,1 perc; p = 0,0173).

Ezek az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a Ruta graveolens 5CH és Rhus toxicodendron 9CH homeopátiás szerek adagolása csökkentheti az ízületi fájdalmat/merevséget az AI-vel kezelt emlőrákos betegeknél. 

Összefoglalva, a homeopátiás kezelés kedvező hatással lehet az ízületi fájdalomra és a merevségre. A homeopátiás kezeléssel csökkenthető az ízületi fájdalomra szedett hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszer használata. A fájdalom kevésbé zavarja meg az alvást a homeopátiás kezelésben részesült betegeknél. Ezen eredmények megerősítéséhez további, nagyobb léptékű randomizált vizsgálatra lenne szükség.

Hivatkozások:

  • Ízületi fájdalom: az emlőrákos kezelések egyik mellékhatása (foteldoki.hu), Dr. Szabó Rita cikke
  • Treatment with Ruta graveolens 5CH and Rhus toxicodendron 9CH may reduce joint pain and stiffness linked to aromatase inhibitors in women with early breast cancer: results of a pilot observational study - ScienceDirect
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.