Kiszámoló

2016. október 27., csütörtök

Ecc pecc kimehetsz...

Gondolkodott-e már azon, hogy Önnel, aki homeopátiát használ, jól jár-e az állam, vagy rosszul? 

Az, hogy milyen ételre, wellness kezelésre vagy gyógymódra költi a pénzét, csakis Önre tartozik. Az viszont, hogy a kötelezően befizetett adója és járuléka – azaz a közpénz – mire megy el, mindenkire tartozik.

Mire mehet el közpénz?

Az egészségügyi dolgozók és orvosok munkabérére, labor- és eszközös vizsgálatokra, gyógyszerekre, gyógykezelésekre, kórházi ápolásra, táppénzre, stb.

Hol vannak a tudományos bizonyítékok?

A homeopátiát tudományos alapon ellenzők többek között arra hivatkozva riogatják a lakosságot a médiában, bélyegeznek ostobának embereket, akik – szerintük – hatástalan homeopátiás kezelésekre és gyógyszerre költenek, valamint neveznek tudatlan csalónak orvosokat, hogy bizonyítani tudnák: a homeopátiát használók betegebbek, elégedetlenebbek, és többet költenek a közpénzekből. 

Vajon miért nem rukkolnak elő tudományos bizonyítékokkal?

Való Világ

Mi a fontosabb Önnek? Az, hogy milyen eredménnyel végződtek a kiválogatott betegeken végzett (gyógyszer)vizsgálatok? Vagy az, hogy személy szerint Ön mitől lesz jobban, és ezt meg tudja-e fizetni? Vagy ezek mindegyike? Az egészségünket, gyógyulásunkat érintő tudományosság nem merülhet ki klinikai vizsgálatok végzésében. A tudományos érvelés megkövetel olyan típusú vizsgálatokat is, melyek azt nézik, hogyan aránylik az egészségre, gyógyulásra költött közpénz a lakosság egészségi állapotához és elégedettségéhez. Az ilyen (gazdasági, szociológiai, epidemiológiai) vizsgálatok összehasonlítják, mennyi közpénzt használnak a főleg homeopátiát (és/vagy más alternatív gyógymódot) alkalmazók és a főleg akadémikus orvoslást követők, esetleg  a vegyes felhasználók. Párhuzamosan összehasonlíva a csoportok egészségi állapotával, elégedettségével, táppénzen/kórházban töltött idővel, stb.

Az államnak megéri

Ehhez hasonló vizsgálatokat már végeztek Európa több országában, legrészletesebben francia háziorvosok körében, sőt magyarul is olvashatók a természet- és társadalomtudományokról szóló tanulmánykötetben. Milyen eredménnyel? A homeopátiát használók kevesebbe kerülnek az államnak, miközben legalább annyira egészségesek és elégedettek, mint azok, akik elsősorban akadémikus gyógymódokban részesülnek. 

Huhogás helyett kutatást!

Ilyen, és CSAK ilyen felmérések alapján dönthető el az, mely gyógymódok hatásosabbak az egyén, és gazdaságosabbak az állam/társadalom számára, mi vezet a fenntartható egészségügyhöz. Enélkül viszont minden homeopátiával szembeni vád, huhogás vagy állítás pusztán feltételezés. Esetleg blöff. Vajon mikor követelik ezeket a vizsgálatokat a magyar államtól, a közpénzt kezelő hatóságoktól a tudományos élet betegekért aggódó, harcos zászlóvivői?

Cérnára cinegére,
Ugorj cica az egérre, fuss!

Kapcsolódó oldalak

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben általános az egyetértés abban, hogy Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz. Növekvő terheket jelent az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (a rákos betegségek, a cukorbetegség és a szívbetegségek), nagy kihívást jelent a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Francia homeopata háziorvosok eredményessége

Francia homeopata háziorvosok eredményessége
Katona Edit, dr.

Hagyományos, homeopátiás és kevert típusú praxisokban vizsgálták a konzultációs-, gyógyszer- és járulékos költségeket. 800 francia háziorvos különböző típusú kezeléseinek költségvonzatait hasonlították össze. 36 %-kal alacsonyabb egészségügyi kiadást számoltak a homeopátiás praxisokban a TB terhére, mint a hagyományos praxisokban,nagyrészt a kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának köszönhetően, de kevesebb volt a táppénzes napok, a szakorvosi beutalások, kiegészítő vizsgálatok száma is. A homeopátiát alkalmazók életminősége jobb kevesebb krónikus betegségük miatt.

Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (2012)

Gábor Fruzsina, Dr.

Örömmel tudatom, hogy tanulmányom a "Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében" címmel már elérhető, tudományos kutatás vagy egyéni tanulás céljából szabadon olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárában! Tanuljatok, olvassátok, osszátok meg!

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.