A kezdetektől az első tanfolyami résztvevőig

2015. június 4., csütörtök

avagy hogyan készült az MHOE első e-learning tanfolyama?

Idestova másfél éve, hogy belevágtunk egy internetes oktatás elkészítésébe. Célunk megegyezett a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület fő célkitűzésével, azaz a  homeopátia népszerűsítése és megismertetése orvosok körében, egy új, a mai kor igényeinek megfelelő oktatási formában.

GRATULÁLUNK AZ ELSŐ E-LEARNING VÉGZŐSÜNKNEK! - ÖSSZEFOGLALÓ

Cikkünkben egyesületünk első e-learning képzésének megvalósulásáról olvashatunk.

Szerettük volna, ha ez az ismeret, az alapok és a leggyakoribb alkalmazási területek olyan kollégákhoz is eljutnak, akik lakhelyük, munkájuk, körülményeik miatt nehezen tudnak egyesületünk képzéseseire eljárni. Hosszas egyeztetések után a következő témákat vettük fel az oktatás tananyagába:

  • A homeopátia története és alaptörvényei
  • Homeopátiás irányzatok, akut és krónikus betegségek megközelítése, homeopátiás prevenció, gyógyszeradagolás és potencia választás
  • A betegségek homeopátiás kiváltó oka, esetfelvétel
  • Szív és érrendszeri kórképek, megelőzésük, gondozás, homeopátiás lehetőségek
  • Sérülések, felsőlégúti megbetegedések, heveny gastroenterális kórképek
  • Homeopátiás segítség az anyatejes táplálásban
  • Mestruációs panaszok és a klimax tüneteinek homeopátiás kezelése
  • Lelki egészség és homeopátiás elsősegélynyújtás.

Mikor összeállt az előadói gárda és a tananyag, kerestünk egy filmest, aki a felvételeket majd elkészíti, és Szabó László személyében, profira leltünk.

Az előadások anyagát, diáit a szerzők egymás között lektorálták, a fogalomtár valamint a tanfolyamon elmondott szerek leírását (Materia Medica) közösen ellenőriztük. Hetekig bogarásztunk a jó és kifejező képek után, melyekkel a diákat szemléletesebbé tehettük.

Mindannyiunk számára izgalmasak voltak a filmfelvétellel töltött napok, mert az előadói rutinunk csak kicsit csökkentette a „kameralázat”. De ezen is túlestünk, és következett az éjszakákba nyúló vágás, hiba javítás (itt kilóg egy dia, ott nem jó a betűszín, amott hanghiba), majd újabb lektorálás következett.

Közben informatikusunk felkészült az anyagok feltöltésére a megfelelő honlap felületre. Számos megbeszélés, konzultáció, levél és telefonváltás után ez is elkészült. Beindult a „próbaüzem”, melyben már dr. Heiczman Ágnes, az oktatás tanára is aktívan vett részt. Saját magunk is, de külsős orvosokkal teszteltük a tanfolyamot, alakítottuk, gördülékennyé tettük. 

Ezt követte az addigra már akkreditált oktatás meghirdetése.

Fogel Frigyes (Kulturális Kreatívok) felajánlásaként készült egy figyelem felhívó promo film, mely újszerűségével minket is meghökkentett, melyet ezúton is köszönünk a FogelMedia Stúdiónak. 

 

HA JÓSÁGOS ÉS SZELÍD VAGY... from Frigyes Fogel on Vimeo.


Elindult a program, és sorra jelentkeztek a hallgatók. Az első kolléganő, aki a webináriumunkat elvégezte és levizsgázott, dr. Lengyelfi Zsuzsanna volt, aki 27 éve házi gyermekorvos egy dunántúli kisvárosban, ahol él. Lengyelfi doktornő eddig klinikai homeopátiás tanulmányokat folytatott, és homeopátiás diplomát is ebből szerzett. Napi gyakorlatában használja a homeopátiát és a klasszikus homeopátia iránt is érdeklődik, de eddig a távolság, az időbeosztása, a helyettesítésének nehézségei miatt nem jutott el tanfolyamainkra. E-learning oktatásunkat nem találta túl nehéznek, és a technikai és internetes akadályokat is könnyen vette. Bár gyakorló homeopata, talált újdonságokat, új alkalmazásokat, és szereket a tanfolyam végzése során. A doktornő véleménye szerint a homeopátiát egy életen át lehet és kell tanulni, ezért természetesen folytatni kívánja tanulmányait.

Továbbra is várjuk azon kollégákat, akik ismerkedni szeretnének a homeopátiával, várjuk azokat az orvosokat, akik klinikai homeopátiás tanulmányaik után a klasszikus homeopátiába is szeretnének belekóstolni. Természetesen lehetőséget adunk a szakdolgozóknak és az érdeklődőknek is a tanfolyam elvégzésére.

Úgy gondoljuk érdemes volt ebbe az izgalmas munkába belevágnunk és tervezzük a folytatást is.

Ezúton is köszönjük az előadóknak (dr. Jónás Eszter, dr. Katona Edit, dr. Sasvári Ferenc, dr. Cs. Szabó Zsuzsa, dr. Sal Péter, dr. Kovács Gabriella, dr. Sebő Zsuzsa, dr. Tóth Marian, dr. Tóth János , dr. Herczeg Márta –az előadások sorrendjében), és minden résztvevőnek a munkáját és segítségét.

Külön köszönet az e-learning oktatás szponzorainak, a Boiron Hungaria Kft-nek és a Dr. Peithner Budapest Kft –nek.

dr. Sebő Zsuzsanna

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.