Kényszeríthető-e a homeopata hagyományos gyógyszer felírására?

Az előbb egy fórumon azon vitatkoznak a szavakkal felfegyverzett "emberek", hogy hogyan kényszerítenék a homeopátiás orvost, a hagyományos orvosi recept felírására. Az lenne a kérdésem, hogy törvényesen megtagadhatja-e annak felírását, ha azt ártalmasnak tartja egy gyermek számára.

Teréz

Orvos válaszol

Kedves Teréz. Kérdése olyan izgalmas és olyan sok gondolatot vet fel, hogy mindhárman, akik rendszeresen dolgozunk ebben a rovatban, válaszolunk a kérdésére. Részletesebb választ honlapunkon olvashat.

Kényszeríthető-e a homeopata hagyományos gyógyszer felírására?

A szakmai előírások, protokollok csak a panaszok egy részére vannak, és nem tartalmaznak a komplementer gyógymódokra vonatkozó tiltást. Ugyanakkor mi kényszeríti a háziorvost arra, hogy tovább lépjen a terápiában, ha a hagyományos terápia alkalmazása mellett nem javul a beteg? dr. Sal Péter

Egyetlen egy orvos sem kényszeríthető olyan terápiára, ami véleménye szerint ártalmas a betegre, így a homeopátiával foglalkozó orvos sem. Minden orvosnak a páciensnek leghatékonyabb és legkevésbé ártó kezelést kell adnia.  A hagyományos orvosi diplomával és szakvizsgával rendelkező homeopata a választási lehetősége, terápiás fegyvertára szélesebb dr. Sebő Zsuzsanna

A kérdés nem életszerű. Házi gyermekorvosként ahhoz az elvhez tartom magam, hogy a rendelőből nem léphet úgy ki egy beteg, hogy ne kapná meg azt az ellátást, amit az akadémiai orvoslás előírásai szerint meg kell kapnia. A homeopátia kiegészítő, komplementer gyógymód, kiegészíti a modern orvoslást. Ha szükséges és a beteg állapota indokolja, akkor meg kell hogy kapja azokat a gyógyszereket, amiket a modern orvoslás szakmai előírásai javasolnak. De miért szedjen vérnyomáscsökkentőt egy beteg, ha a homeopátiás kezelés hatására normalizálódik a vérnyomása? Miért használjon szteroidos kenőcsöt az ekcémájára, ha a homeopátiás szer után elmúlnak a bőrpanaszai? Miért szedjen antibiotikumot a torokgyulladására, ha a homeopátiás szer szedése után meggyógyul?

A szakma szabályainak pontos betartása mellett az orvos élhet terápiás szabadságával és kiválaszthatja  a beteg számára legjobb kezelést.  dr. Tóth Marian

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.