Kellene-e javasolniuk az orvosoknak a homeopátiát?

2015. augusztus 10., hétfő

Homeopátia pro és kontra a British Medical Journalban - Dr. Herczeg Márta homeopata orvos összefoglalója

A nagynevű BMJ hasábjain [1] jelent meg egy homeopátiáról szóló vita Dr. Peter Fischer (a Royal London Hospital for Integrative Medicine orvosigazgatója, a királynő homeopata orvosa) és Dr. Edzard Ernst (homeopátiát ellenzők egyik vezéralakja) részvételével.

A cikkben a felek nem egymással vitatkoztak, hanem ellentétes álláspontjukat érvekkel igyekeztek alátámasztani. Ennek összefoglalóját olvashatják az alábbiakban.

IGEN – Peter Fisher

 • A homeopátia hatásmechanizmusa azok közé a napjainkban egyre nagyobb érdeklődést kiváltó jelenségek közé sorolható, amelyeknek a lényege a különféle anyagokra adott másodlagos, ellentétes vagy paradox reakció [2]. Ide tartozik például a hormézis vagy a visszacsapási jelenség (rebound effect).
 • A magas hígítással kapcsolatban Fisher a reprodukálható in vitro   kísérleteket említi (pl. a potenciált hisztamin kiváltotta bazofil degranuláció gátlást), és azt, hogy a fizikai alapkutatások igazolják: a homeopátiás gyógyszerek gyártása során  megváltozik  az oldószer szerkezete és ún. nanorészecskék [3] képződnek benne.
 • Az Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) nemrégiben megjelent, a homeopátiát elmarasztaló tanulmányával kapcsolatban Fisher azt mondja, hogy a tanulmányban módszertani hiba [4] van. A tanulmány készítői szerint ugyanis azt a vizsgálatot, amelyben a homeopátia hatékonynak bizonyult „semlegesíti” egy olyan vizsgálat, amelyben ugyanolyan betegséget kezeltek egy másik szerrel, eredménytelenül. Pedig – állítja Fisher – ha egy adott állapotban egy bizonyos szer nem segít, attól még egy másik homeopátiás szer hatékony lehet. További probléma az ausztrál tanulmánnyal, hogy számos kulcsfontosságú metaanalízist egyszerűen mellőztek a szerzők.
 • A 2005-ben a Lancet-ben közölt, „a homeopátia specifikus hatása nem igazolható” következtetéssel zárult metaanalízis nyolc kísérlet eredményeire hivatkozik, de ezek a kísérletek nem azonosíthatók [5], és így  érdemi vita nem folytatható róluk.
 • Számos olyan vizsgálat [6] és metaanalízis [7] létezik, amelyik a homeopátia hatékonyságát támasztja alá [5].
 • A negatív tartalmú publikációk komoly hatást gyakorolnak az orvosi és tudományos közvéleményre, de kevéssé befolyásolják a homeopátia általános megítélését.
 • A homeopátiával kapcsolatos klinikai kutatások iránt érdeklődő olvasó az alábbi oldalon [8] is talál bőséges anyagot.
 • Azok a nemzetközi vizsgálatok (pl. IIPCOS – International Integrative Primary Care Outcomes Studies), amelyekben a praxisukban homeopátiát használó  és nem használó háziorvosok eredményességét hasonlították össze [9], azt találták, hogy a homeopátiát használó orvosok betegei gyorsabban gyógyultak és körükben kevesebb szövődmény fordult elő.
 • Dr. Fisher javaslata szerint az orvosoknak félre kellene tenniük a homeopátiával kapcsolatos előítéleteiket. Ha a homeopátiát a hagyományos orvoslással integrálják [10], akkor javulnak a klinikai mutatók, csökkennek az ellátás költségei [11] és kevesebb potenciálisan ártalmas hagyományos gyógyszerre van szükség.  

NEM – Edzard Ernst

 • A homeopátiás szerek olyan mértékben hígítottak, hogy a C12-es potencia felett lényegében nulla a valószínűsége annak, hogy a homeopátiás golyócska egyetlen „aktív” molekulát is tartalmazzon. „Hacsak nem tévesek a természet törvényeivel kapcsolatos ismereteink, a homeopátia működésmódjára nincsen racionális magyarázat.” – írja Ernst.
 • A homeopátával kapcsolatos vizsgálatok eredménye nagymértékben függ azok megtervezésétől: a kontroll nélküli vizsgálatok döntően pozitív, míg a kontrollcsoport mellett végzett klinikai vizsgálatok  negatív eredménnyel zárultak.  A magyarázat Ernst szerint egyértelmű: a pozitív megfigyelések a nem specifikus hatásoknak, a placebo effektusnak köszönhető. 
 • A legtöbb független, randomizált placebo kontrollált vizsgálat nem találta hatékonynak a homeopátiát, míg a homeopátiát hatékonynak kimutató vizsgálatok  - Ernst szerint – súlyos módszertani hibát tartalmaztak. Hivatkozik a fentebb idézett idei ausztrál vizsgálatra is, mint a „legátfogóbb, független és szigorúan megtervezett” vizsgálatra, amely nem ajánlja a homeopátiát.
 • A homeopátia ártalmas lehet, mert a valóban hatékony kezelés helyett alkalmazzák vagy a hagyományos oltások helyett ajánlják.
 • „A nagy hígítású homeopátiás szer nem árthat, de ugyanez nem mondható el a homeopatákról” – állatja Ernst.
 • Az Európai Unióban évente több mint egymilliárd eurót költenek homeopátiás szerekre. Az egészségbiztosítási támogatás ugyan csökkent, de még mindig létezik, és ezt a pénzt máshol, hasznosabban is el lehetne költeni.
 • Hamis az a megállapítás, hogy a betegek igénye miatt az egészségbiztosításnak támogatnia kell a homeopátiát. A betegek választása fontos, de annak a bizonyítékokon alapuló eljárásokra kellene vonatkoznia. 
 • Összegezve: a homeopátia valószínűtlen alapelveken nyugszik, előnyei nem múlják felül az okozott kockázatot és jelentős költségei vannak. Ajánlása az egészségügyi személyzet részéről ezért ésszerűtlen, sőt etikátlan dolog. 

Kapcsolódó oldalak

Az angol Homeopátiás Kutatóintézet válasza

A Homeopátiás Kutatóintézet (HRI) üdvözli azokat a törekvéseket, amelyek kritikusan értékelik a homeopátia bizonyíték-alapját, feltéve, ha azt pontosan, és objektíven teszik. Sajnálatos módon az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) nemrég megjelent „Áttekintő jelentése” mindkét kritériumot illetően elbukik.

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben általános az egyetértés abban, hogy Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz. Növekvő terheket jelent az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (a rákos betegségek, a cukorbetegség és a szívbetegségek), nagy kihívást jelent a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (2012)

Gábor Fruzsina, Dr.

Örömmel tudatom, hogy tanulmányom a "Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében" címmel már elérhető, tudományos kutatás vagy egyéni tanulás céljából szabadon olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárában! Tanuljatok, olvassátok, osszátok meg!

További oldalak

Csatolmányok
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.