Interjú Thomas Peinbauerrel

2014. október 1., szerda

Dr. Sal Péter fordítása

Szeretnénk megosztani a homeopátia iránt érdeklődő olvasókkal az Európai Homeopátiás Bizottság (European Committe of Homeopathy - ECH) új elnökével Thomas Peinbauerrel készített interjút, melyet Antonella Ronchi (ECH képviselő) készített 2013 tavaszán az „Il Medico Omeopata”, az olasz klasszikus homeopátiát művelő egyesület (FIAMO) folyóirata számára. A cikkben olvasható rövidítések jelentését a cikk végén olvashatják. 

Antenella Ronchi - Kedves Thomas, hála az ECH politikai bizottságában végzett közös munkánknak enyém az öröm és a megtiszteltetés, hogy személyesen is ismerhetlek. Ragadd meg az alkalmat és mutatkozz be az olasz homeopatáknak, akik csak annyit tudnak rólad, hogy korábban te töltötted be az LMHI nagyon fontos, de kevésbé nyilvános főtitkári posztját. 

Thomas Peinbauer - Antonella, a legegyszerűbb módja annak, hogy megismerjenek, ha eljönnek a Liga Kongresszusára, amin nagy örömmel veszek részt rendszeresen az utóbbi 15 évben, vagy a kétévente megrendezett ECH-koncferenciára, ami a legnagyobb homeopata konferencia Európában, de meglátogathatnak szülővárosomban, a Duna partján fekvő Linzben is, ahol a családommal élek és magánpraxist folytatok homeopata orvosként.  A személyes kapcsolat elengedhetetlen a kölcsönös megértéshez. 

Antonella Ronchi - Amikor beleegyeztél, hogy elvállalod az ECH-elnökségét, már lehetett némi fogalmad arról, milyen kihívások várnak az ECH-ra. Mesélnél ezekről a feladatokról és hogy milyen terveid vannak az európai homeopátiával és az ECH-ban betöltött szerepeddel kapcsolatban? 

Thomas Peinbauer - Az ECH-ban betöltött szerepemet meghatározza a posztom. Az ECH célja, hogy megmutassa a homeopátia tudományos eredményeit, fenntartsa az orvosok  magas szintű továbbképzését és gyógyítását és összehangolja Európában a homeopátia gyakorlatát, valamint hogy biztosítsa a legmagasabb szintű homeopátiás ellátást orvosi környezetben és egyúttal beintegrálja azt az európai egészségügybe. 

Ton Nicolai-nak és csapatának nagyszerű munkájára alapozva igyekszünk még inkább jelen lenni és még több politikai befolyást nyerni európai szinten. Az új csapat egyik legfontosabb projectje a  „A homeopata képzettséggel rendelkező orvosok gyógyító munkájával kapcsolatos európai elvárások ”. Ezt a CEN-projectet az utolsó közgyűlésen fogadták el és jövő hónapban indul. A project a  homeopata érdekeket képviseli és teljesíti az ECH fent említett 3 legfontosabb küldetését. Örömmel értesültem róla, hogy Olaszország az elsők között vesz részt ebben a vállalkozásban. 

Antonella Ronchi - Most ért véget a CAMbrella elnevezésű EU-project utolsó konferenciája. A CAMbrella kutatásainak fényében tervbe vettél bármi új feladatot, új témát? 

Thomas Peinbauer - A CAMbrella az első összeurópai kutatási project volt a CAM-től. Megbízható és pontos képet alkot a homeopátia jelenlegi európai helyzetéről és alapjául szolgál a további kutatásoknak. Főleg a Horizont 2020 fényében. A következő, zürichi ECH- konferencián workshopot tartunk a CAMbrella homeopátia területén elért eredményeiről. Klaus von Ammon és Martin Frei-Erb, a KIKOM homeopata kutatói és a CAMbrella jelentés társszerzői irányítják a workshopot, aminek fő témája a homeopátia területén végzett kutatások főbb eredményei lesznek. 

Antonella Ronchi - Látsz valami konkrét akadályt az ECH működésében? Vagy ellenkezőleg: léteznek-e hasznos szövetségek?

Thomas Peinbauer - A politikai légkör nem bánt kesztyűs kézzel a homeopátiával az utóbbi években. Néhány európai országban a szkeptikusok nagyon agresszívak és nem veszik figyelembe a homeopátia egyre szaporodó tudományos bizonyítékait. Lényeges hogy az ilyen negatív hatások ellen együttműködjünk a CAM más szervezeteivel is. Az EUROCAM a legsikeresebb platform, eredményesen tárgyaltak a CAM érdekcsoportjába tartozó DG SANCO –val, valamint az Európa Parlamenten belül sikeres CAM-konferenciát szervezetek. A homeopata szerek regisztrációját egyre jobban megnehezítik egyes európai országokban. Ebből kifolyólag az új ECH-csapat feladata az, hogy létrehozzon egy munkacsoportot, ami sikeresen megoldja ezt a problémát. 

Antonella Ronchi - Az ECH vezetősége teljesen megújult. Véleményed szerint melyek az új vezetőség erősségei? 

Thomas Peinbauer - Igen, ezt jól látod. Vérfrissítés történt, új arcok érkeztek. Három tisztséget mások töltenek be. Karin Bandelin az alelnök, Heléne Renoux a főtitkár és én vagyok az elnök. Yves Faingnaert maradt a pénztáros. Az albizottságok is új koordinátorokat kaptak. Hetty Buitelaar felel a politikáért, Gábor Fruzsina a gyógyszerészetért, Günter Lang a kutatásért és Sato Liu a páciensekért. Továbbra is Caroline Vandeschoor-é a dokumentáció és Jean-Pierre Jansené a hitelesítés feladata. Az új vezetőségnek 4 év alatt kell teljesítenie céljait, de azt mondhatom, a csapat nagyon kiegyensúlyozott és lelkes. 

Antonella Ronchi - Az LMHI főtitkára voltál és mint ilyen, jól ismered a homeopátia nemzetközi helyzetét. Európa országaiban eltérő problémák vannak? És milyen kapcsolatot lehet kiépíteni a jövőben az ECH és az LMHI között? 

Az ECH-t az LMHI alapította 23 évvel ezelőtt külön azzal  a céllal, hogy az európai törvényhozással foglalkozzon. Az ECH azóta 25 ország 40 társaságának erős és sikeres szervezete lett. Az ECH-nak és az LMHI-nek nagy, közös halmaza van, ami a tagokat és a jövőbeni szorosabb együttműködési hajlandóságot illeti. A legutóbbi LMHI kongresszuson Narában kerekasztal-beszélgetést folytattunk egy lehetséges WHO-szerű struktúráról az LMHI regionális irodáinak részvételével. Meglátjuk, működik-e ez a modell az ECH-nál is. Bárhogy is, kötelességünk találni egy szilárd és költség-hatékony struktúrát mind az ECH-nak, mind az LMHI-nek. 

Antonella Ronchi - A FIAMO-nak mindig is problémát jelentett az ECH díja. A FIAMO tagsági díja 120 euró és ha az LMHI-nek fizetett rendszeres költségtérítés mellé hozzácsatolunk 29 eurót, az ECH-nak is tagjai lehetünk, ami önkéntes. De a FIAMO-tagjai vonakodnak újabb 29 eurót fizetni ECH-tagsági díjként. Gondolod lehetséges, hogy a jövőben csak egyetlen tagsági-díjat fizessünk? 

Thomas Peinbauer - Más európai homeopátiás szervezetekkel összevetve a FIAMO díja nem tartozik a  legmagasabbak közé. Az ECH jó munkát végez és megérdemli az évi 29 euró támogatást az európai homeopatáktól. Az ECH-nak nem magánszemélyek, hanem intézmények a tagjai. Mint a FIAMO. Emiatt minden homeopata szervezetnek automatikusan hozzá kell tennie az ECH tagsági díját a saját tagsági díjához. A FIAMO-nak is részt kell vállalnia ebben. Egyetlen tagsági díj, amely egyszerre jelentene tagságot az ECH-ban  és egyben az LMHI-ban is, lehetséges, de nem hiszem, hogy nagy lenne a különbség. 

Antonella Ronchi - Mit gondolsz a vállalatokról és praxisokról, amelyek úgy próbálják meg elterjeszteni a homeopátiát, hogy közben felhígítják annak színvonalát? Melyik oldalon állsz az integrált orvoslásról folyó vitában? 

Thomas Peinbauer - Az orvoslás része a homeopátia, habár jól körülírt elvek alapján működik. Az ECH gondoskodik arról, hogy a homeopátia megtartsa identitását és hogy megmaradjon az ECH által meghatározott alapoktatás az akkreditált iskolákban. Az integrált orvoslás egy nagyobb halmaz, ami bizonyos kontextusban hasznos, de nem szabad, hogy a homeopata-képzési elvárások beszennyezéséhez vezessen. 

Antonella Ronchi - A politikai feladataid mellett jut időd a homeopátia gyakorlására? Ha igen, mi jelenti a legnagyobb örömet és kihívást számodra? 

Thomas Peinbauer - Az ECH-elnökség megtisztelő pozíció, habár emiatt lecsökkentettem a gyógyítást heti egy alkalomra. Ennél több napon nem tudok megfelelően foglalkozni a betegeimmel. A következő 4 év legnagyobb kihívása az lesz számomra, hogy fenntartsam az egyensúlyt a család, a praxisom és az ECH-elnökség között. De ebből a három dologból származik a legnagyobb örömöm is.  


FIAMO – Federazione Italiana delle Associazioni e Medici Omeopati - Olasz Orvosi Homeopátiai Társaságok Szövetsége 

Antonella Ronchi – a FIAMO elnöke 

ECH – European Committee for Homeopathy – Európai Homeopátiás Bizottság 

Thomas – Dr Thomas Peinbauer, az ECH elnöke 

LMHI – Liga Medicorum Homeopathica Internationalis – Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga 

Ton Nicolai – az ECH korábbi elnöke 

CEN – Comité Européen de Normalisation – Európai Szabványügyi Bizottság 

CAM – Complementary and Alternative Medicine – Kiegészítő és Alternatív Gyógymódok

Horizon 2020 – az EU kutatási és innovációs keretprogramja 

KIKOM – Kollegiale Instanz für Komplementärmedizin – Kiegészítő Gyógyászati Intézet, a Berni egyetem része 

EUROCAM – a CAM európai hálózata 

DG SANCO – Directorate General Santé et Consommateurs – (Európai Bizottság) Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság 

Csatolmányok
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.