A homeopátia helyzete Európában

2010. április 8., csütörtök

Elhangzott: Homeopátia napja Lujbljana, 2010. április 8. - Dr. Ton Nicolai - ECH elnök

45 000 homeopátiás orvos dolgozik az EU-ban, ez a nem kis létszám meghaladja a szemész szakorvosok számát. A háziorvosok 25-40%-a használ homeopátiás gyógyszereket (elsősorban komplexeket) a gyógyításában homeopátiás képzés nélkül, míg a háziorvosok 6-8 %-a rendszeresen.

Számos EU tagországban a kórházak orvosi ambulanciáin folyik homeopátiás rendelés, így Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A homeopátia része az egyetemi oktatásnak is, a medikusok számára bevezető kurzusokat tartanak Franciaországban, Németországban, Magyarországon (a Semmelweis Egyetemen és Pécsi Tudományegyetem Alternatív Gyógyászati tanszékén), Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Különálló tantárgyként tanítják Belgiumban, Bulgáriában, Németországban. Egyetemi homeopátiás képzést tartanak diplomás orvosok számára Bulgáriában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban.

A homeopátiás gyógyítás jogi szabályozása

A jogi szabályozás országonként különbözik, tükrözve a gyógymód elfogadottságát, hozzáférhetőségét. A homeopátiát törvény szerint önálló gyógyászati rendszerként ismerik el Belgiumban (1999), Bulgáriában (2005), Németországban (1998), Magyarországon (1997), Litvániában (1997), Portugáliában (2003), Romániában (1981), Szlovéniában (2007) és az Egyesült Királyságban (1950). Néhány országban évszázados tradíciója van, máshol azonban nem ismerik el a jelentőségét. Háromféle modell létezik az EU-ban: a kormány alá rendelt közvetlen szabályozás, kormány által jóváhagyott önszabályozás és független önszabályozás. 

  • A legtöbb EU országban a homeopátia kormány alá rendelt közvetlen szabályozás alatt áll, azaz a homeopátiás orvosok tevékenységét az állam engedélyezi, jegyzi be és ellenőrzi. A hatóságok a törvény megszegése esetén az engedélyeket visszavonhatják. 
  • Kormány által jóváhagyott önszabályozás (néhány országban): a törvény átruházza az orvosi egyesületekre az egészségügyi szakértők engedélyezésének, regisztrációjának és felügyeletének feladatát. Így a nemzeti orvosi kamara feladata a homeopátiás orvosi képesítés elismerése Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Romániában, Spanyolországban, Svájcban. A homeopátiát orvosi specialitásként ismerik el Lettországban.
  • Független önszabályozás (néhány további ország): az egyéni terápiák társaságai önállóan fejlődnek és kialakítják a saját képzési programjukat, statisztikájukat, etikai kódexüket, kutatási programjukat. Ezekben az országokban, a jövőben szükség lesz arra, hogy az önszabályozó homeopátiás egyesületeket törvényileg hagyja jóvá a kormány.

Ahogy a fentiekből látható, a homeopátiát a legtöbb országban állami törvény vagy a nemzeti orvosi kamara szabályozza . A többi országban - bár a homeopátia nem hivatalosan elismert gyógymód - mégis „.. az orvos joga, hogy milyen gyógymódot használ a betegek gyógykezelésére, és az ő szakmai döntését nem befolyásolhatják orvosi szakmához illetéktelen szervezetek! ”ahogyan ezt kiköti az Orvosok Világszövetségének deklarációja a klinikai függetlenségről és az orvosi hivatás autonómiájáról (2008). Ennek értelmében az orvos joga, hogy eldöntse, melyik kezelést választja páciense gyógyítására. Természetesen az orvosoknak tudásuk legjavát kellene adniuk a pácienseik számára. Az Orvosok Világszövetségének másik deklarációja folytonos minőségi javulásáért való törekvést, mint irányelvet fogalmazza meg: „Az orvosnak mindig küzdenie kell tudása és készségei fenntartásáért és növeléséért. Az orvos kizárólag olyan terápiát és vizsgálatokat ajánlhat, amik a legjobb tudása szerint hatásosak és megfelelnek a bizonyítékokon alapuló orvoslás követelményeinek. 

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.