Gyakori súlyos tévedések és féligazságok a homeopátiáról a köztudatban

2016. december 4., vasárnap

Az összefoglaló készítője Szalkainé Tóth Tímea.

Információs társadalomban élünk, érvek és ellenérvek, információk és dezinformációk sűrűjében. Ennek a nehéz helyzetnek egy előnye van: lehetőségünk van dönteni, orvost, gyógymódot választani és tapasztalatokat szerezni. Melyek magukért beszélnek.

Oldalunk egyik követője, Szalkainé Tóth Tímea, egy internetes vita kapcsán fogalmazta meg és osztja meg velünk érveit a homeopátia mellett. Köszönjük!

Tévhitek és tények a homeopátiáról

Egy, bizonyos szempontból egészségügyi szakmabeli (fülakupunktúrás addiktológus) édesanya, orvosi közreműködéssel homeopátiát használó szemszögéből...

Nagyon tanulságos, a homeopátiáról szóló vitának voltam résztvevője egy Facebook csoportban. Összeírtam belőle alapvető, súlyos tévedéseket, féligazságokat, amik felmerültek a homeopátiát megkérdőjelezők - ellenzők - leminősítők részéről. Szándékosan nem a szkeptikus szót használom, mert a szkeptikus számomra azt jelenti, hogy "nem hiszek benne, kételkedek, de adok neki egy esélyt, szakszerűen kipróbálom, mielőtt negatív véleményt alkotok róla". Hozzávettem egy más helyről származó kérdést is.

A tévedések, a pontosításokkal és az utólagos, érthetőbbé tevő kiegészítéseimmel együtt:

1. Tévhit: a homeopátiának csakis placebo hatása lehet (legalábbis napjainkban így tudja a tudomány).

A valóság: sokan eldöntötték, hogy ilyen kis mennyiségű valami nem hathat, mert nem lehet emberi elmével felfogni, és jelenleg műszerekkel mérni sem. Aki pedig változásokat tapasztalva használja, az becsapott ember, valójában az immunrendszere gyógyítja őt meg... 

Ha az immunrendszerünk "csak úgy" meggyógyít minket, miért van olyan sok krónikus beteg?

A placebo hatás a hiten alapul; élettanilag pedig a hit gyakorlásával egy időben megnyugodhatunk, elengedhetünk feszültséget, például újra tudhatunk jól aludni. Így beindulhatnak bennünk a beépített önhelyreállító pszicho-neuro-immun folyamatok. Ez a Természet csodáinak egyike (lenne). És ha mindig, mindenkinél jól működne, akkor nem lennének  krónikus beteg emberek!

A "nem placebo" kémiai patikai szerek élettanilag megváltoztatják az emberi test folyamatait (ez sem mindig érvényes, különben az antibiotikumos kúrák mindig hatnának!). Súlyos, akut esetekben szükség is van rájuk. A jól kiválasztott homeopátiás szerek a természetes önhelyreállító folyamatok természetes lefolyásához asszisztálhatnak, ennek akadályait háríthatják el. Ezért krónikus problémáknál mindenképpen érdemes megfontolni a használatukat. És mozgásra, egészséges életmódra, tiszta levegőre, tiszta vízre, életbarát tápanyagokra is szüksége van az emberi testnek. 

2. Visszajelzés: nincs homeopátiás fogamzásgátló

A tények: nincs, és az előbbiek miatt valószínűleg nem is lesz. Egy fogamzásgátló élettanilag becsapja az emberi test működését, a homeopátiás információs szer pedig a természetes működéshez asszisztál. Utóbbihoz a nemi működés is hozzátartozik: fogamzóképes nőknél a rendszeres peteérés, férfiaknál a megtermékenyítő képesség. Ha ez blokkolva van, ha például valaki "rágörcsöl" a gyermekvállalásra, ha a nőnek a méhe simaizom sejtjeiben tartósan feszültség van, kevesebb eséllyel foganhat meg. Ezért a természetes gyermekvállalásban viszont közreműködhet a homeopátia.

3. Tévhit: emberek halnak meg a homeopátia miatt.

A valóság: visszafordíthatatlan folyamatok / szakszerűtlenül megválasztott kezelés / szakszerűtlen homeopátiás kezelés / szabad akarat miatt károsodnak emberek. Balesetek, akut mérgezések, fejlődési rendellenességek alapvetően nem homeopátiás témák. A törött, elmozdult csontot össze kell rakni műtéti úton; méhen kívüli terhességnél is műtétre van szükség. Viszont a jól összerakott csont összeforrását a jól kiválasztott homeopátiás szerek gyorsíthatják, az abortusz lelki feldolgozását támogathatják. Ha pedig valaki a testében fennálló tartós pszichés feszültség miatt krónikus beteg, például asztmás a hörgőiben levő simaizom sejtek görcse miatt, akkor, ha ezt a pszichés feszültséget feloldjuk, megszűnhet a probléma.

4. Tévhit: nincsenek / nem elérhetők a homeopátiáról tudományos kutatások, illetve nem összehasonlíthatók a hagyományos gyógyszertesztekkel és kutatásokkal.

A valóság: vannak ilyenek, elérhetők is, egyre több; emberekre, állatokra, növényekre is. Csak a média, valószínűleg az előbbiekben felsoroltak miatt, nem keresi és nem publikálja őket.

5. Tévhit: nincs homeopátiás orvosképzés.

A valóság: Magyarországon a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, az EU-ban pedig számtalan helyen van. A Magyar Homeopátiás Orvosok Egyesülete (MHOE) komoly képzést tart, orvosoknak, gyógyszerészeknek, sőt, laikusoknak is.

6. Tévhit: a homeopátiás orvosok sarlatánok.

A valóság: a homeopátiás orvosok ugyanolyan orvosi alapképzésben részesülnek, mint a többi orvos. Magyarországon csak orvosi diplomával, megfelelő háttérrel, évekig tartó homeopátiás tanulmányok után lehet homeopátiás tanácsadást folytatni (az EU több országa ebből a szempontból megengedőbb). Viszont a homeopátiás orvosok nem elégszenek meg korlátozott gyógyítási lehetőségekkel; úgy gondolják, hogy az emberi test nagyon sok mindenre képes, ha megfelelő támogatást kap.

További kérdésekért és válaszokért érdemes felkeresni a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület homeopátiás GYIK oldalát:

http://www.homeopata.hu/?q=oldal/homeopatia/gyakori-kerdesek

Az összefoglaló készítője Szalkainé Tóth Tímea.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.