Fókuszban a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése

2016. június 6., hétfő

2016 május 6-án és 7-én lezajlott a szív- és érrendszeri továbbképzésünk

2016 május 6-án és 7-én lezajlott a szív- és érrendszeri továbbképzésünk

Egy résztvevőnk pontosan megfogalmazta a tanfolyam lényegét: ,,Elakadt a lélegzetem, de nem alvási, hanem ébrenléti apnoém volt, annyi hasznos információt hallottam.” A szervezők, dr. Jónás Eszter és  dr. Kiss Bernadett célja az volt, hogy a szív-érrendszeri betegségek gyógyítását minél több oldalról mutassák be.

dr. Toldy Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház igazgatója előadása nyitotta a tanfolyamot. A hazai akut kardiológiai ellátás a nyugat-európai színvonalhoz közelít, azonban a szívbetegek hosszú távú túlélésének mutatói sokkal rosszabbak hazánkban. Miért? Mert itt már döntő jelentőségű az életmódváltás, a stressz kezelése, a táplálkozás és a komplementer gyógymódok, mint ahogy ezek a megelőzésben is döntő jelentőségűek. Létezik út az allopátia és a komplementer gyógymódok között, ez az előadás is ezt erősítette.

Bodóné Rafael Beatrix, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézet és a Deszki  Mellkasi Betegségek Szakkórházának pszichológusa elmondta, hogy a szív érrendszeri betegségek kialakulását 25-42 %-ban pszichoszociális tényezők határozzák meg: akut és krónikus stressz, a társas támogatottság hiánya  és a hátrányos társadalmi - gazdasági helyzet döntő jelentőségű. Megtudhattunk azt, hogy akut szív-érrendszeri katasztrófa előtt szinte általános a “vitális kimerültség” jelensége: túlzott fáradtság és energiahiány, megnövekedett irritabilitás,  csüggedtség, reménytelenség érzése. Vajon odafigyelünk ezekre a jelekre?

Természetesen a homeopátia is szerepelt: dr. Farkas Orsolya és dr. Sasvári Ferenc homeopata orvos több előadásban részletesen és átfogóan bemutatta, hogy hogyan segíthet a homeopátia magas vérnyomás, érelmeszesedés,  angina pectoris, billentyű betegségek kezelésében.

dr. Babulka Péter izgalmas előadásában megtudhattuk, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyek szívelégtelenség, érelmeszesedés, koronaria betegség, agyi keringési zavarok, magas vérnyomás, vénás keringési panaszok esetén jótékony hatásúak.

dr. Pécsi-Huszár Ildikó, ayurvédikus orvos előadása betekintést adott az ayurveda gondolkodásmódjába és néhány hasznos tanácsot kaptunk, hogy az egyes alkatok hogyan nyerhetik vissza egyensúlyukat.

dr. Szőke Henrik antropozófus orvos szintén az alkat-tan felől közelítette meg a gyógyulás lehetőségeit, nem vagyunk egyformák és ha ismerjük típusunkat, és követjük az antropozófus orvos tanácsait, ismét eljuthatunk a harmónia és az egészség állapotába.  A napi ritmus, az étrend, a test és a lélek ápolása mind beletartozik az eszköztárba. Sőt az alkat még abban is segíti a kezelőorvost, hogy milyen típusú vérnyomáscsökkentő a leghatásosabb az adott betegnél.

dr. Rácz Zsuzsa pszichiáter a szívbetegségek lelki hátterét elemezte. Dean Ornish átfogó életmód váltó programját is ismertette, melynek lényege a helyes táplálkozás, mozgás és a stressz kezelése. Izgalmas új kezdeményezésről is hallottunk az előadáson, a szívbetegek gyógyításában szerepet kap a meditáció is, mely szignifikánsan segíti gyógyulásukat.

dr. Borodi Judit orvos-természetgyógyász előadása kiemelkedően sikeres volt. Tudta, hogy a tej és a káposzta mikroelem tartalma az utóbbi 50 évben 95 %-al csökkent? Közismert hogy napjaink  táplálkozása minőségi éhezést jelent. Milyen mikorelemek, vitaminok szedésével  előzhetjük meg modern korunk  degeneratív betegségeit és köztük a szív érrendszeri betegségeket? Tudta, hogy egy svéd tanulmány  szerint szelén és Q10 szedése a kardiovascularis halálozást 55%-al csökkentette? Hasonló izgalmas dolgok kerültek említésre az előadásban.

dr. Ádám Ágnes, a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonologus, alvásszakértő az alvászavarok jelentőségéről beszélt a szív betegségek kialakulásában. Előadása hiánypótló volt, erről a fontos kérdésről keveset hallunk.

Nagyon köszönjük az előadóknak ezt a tartalmas továbbképzést! Az előadásokat rögzítettük, aki lemaradt erről a fontos és izgalmas továbbképző tanfolyamunkról, később lehetősége lesz online meghallgatni az előadásokat.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.